Hirdetés
. Hirdetés

IE7Pro 2.2

|

Az IE7Prót telepítve sem lesz Firefox az IE-ből, csak valami nagyon hasonló, sok hasznos új funkcióval megáldott böngésző.

Hirdetés

Pont egy éve írtunk az IE7Pro alkalmazásról. Akkor még olyan friss volt a böngészőkiegészítők között, hogy nem tudhattuk előre, milyen népszerűségre tesz szert. Mára kiderült: a legnélkülözhetetlenebb beépülő az Internet Explorerhez.

 

ie7pro.png

 

Ez az egy év olyan változásokat hozott ebben a programban, hogy a korábban tesztelt verzió csak árnyéka a jelenlegi kiadásnak. Ráadásul a 2.0-s változatot alaposan átdolgozták, még rugalmasabban és stabilabban működik, mint bármely elődje. Ha nem lenne elég a beépített kínálat, akkor saját kiegészítőkkel is bővíthetjük, tehát határ a csillagos ég! Mielőtt bárki is azt hinné, hogy elfogultak vagyunk, nézzük át, mit is tud a program!

 

Kicsi a bors, de erős

Elcsépelt mondásnak tűnhet, de ez esetben nem az: az alig több mint két megabájtos telepítőbe számtalan apróságot zsúfoltak bele. Telepítés után mindössze egy aprócska kék ikont találunk a böngésző jobb alsó sarkában, innen hívható elő a program teljes készlete. Vegyük sorra a menü elemeit, mi mit jelenthet!

 

Egyik érdekes szolgáltatás, hogy hivatkozásainkat az interneten tárolhatjuk. Természetesen saját fiókunkat jelszóval védjük le, és ezt bárhonnan elérhetjük, ahol van internet.

 

ie7pro_minidm.png

Egy letöltéskezelő is része a programnak


 

A második kiadás egyik nagy újdonsága, hogy immár a program része a Firefoxhoz hasonló letöltéskezelő is, amely átveszi az Internet Explorertől ezt a feladatot. Előnye, hogy bármikor szüneteltethetjük a letöltést, és később folytathatjuk, valamint megerősítés nélkül egy alapértelmezett helyre gyűjthetjük a fájlokat. Külseje elsőre puritánnak tűnhet, de talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a lényeg a jobb egérgombos menüben rejtőzik.

 

Egy másik érdekes szolgáltatás az űrlapkitöltő, amelybe egy weblap adatait menthetjük le, így a legközelebbi látogatáskor elég kiválasztanunk a megfelelőt, és automatikusan megadhatjuk személyes adatainkat. A kéretlen reklámok ellen véd a továbbfejlesztett reklámszűrő: egy lista alapján automatikusan letiltja a zavaró ablakokat. Ugyanígy egyetlen kattintással megszabadulhatunk a Flash-animációktól is, de ezt ma már elég sok oldal használja, ezért csak lassú csatlakozáskor javasoljuk a használatát.

 

Főleg webfejlesztőknek lehetnek hasznosak az oldalakkal és a böngészőablakkal kapcsolatos lehetőségek: a szabványos felbontásokra történő kicsinyítés, az olvasáshoz hasznos lapgörgetés, az oldal időnkénti újratöltése, egy pillanatkép készítése vágólapra vagy fájlba, valamint a részletes adatok megtekintése. Ez utóbbi még képek mentésében is segíthet, vagy kinyomozhatjuk az oldal speciális állományait.

 

ie7pro_oldaladatok.png

Egyszerűen megnézhetjük egy oldal összes forrásanyagát


 

A konkurens böngészőkben már megtalálható volt korábban a véletlenül bezárt lapok újranyitásának lehetősége, ezt már az Internet Explorerben is megtehetjük ezzel a programmal. Ha munkahelyen böngészünk, és megszakadna az internetelérés, akkor egyetlen kattintással átválthatjuk vagy kikapcsolhatjuk a proxy kiszolgálót.

 

Rejtett kiegészítők

Olyan apróságok is a böngésző részévé válnak, amelyeket elsőre nem veszünk észre. Főleg azért, mert nem a program menüjéből hívjuk elő, hanem a böngésző egyes részein bukkanhatunk rájuk. Ilyen például a hivatkozás megnyitása új fülön lehetőség, amelynek lényege, hogy ha egy oldalon nem kattintható hivatkozást látunk, akkor nem kell vágólapra másolni, új fület nyitni és beilleszteni. Elég, ha csak kijelöljük, majd a jobb egérgombos menüben az Ugrás erre a webcímre pontot választjuk, és máris nyílik a szükséges oldal.

 

ie7pro_funkciok.png

Számtalan szolgáltatást rejt a kis ikon


 

Ugyancsak rejtett funkció a helyesírás-ellenőrzés. Ha a magyar nyelvi fájlokat letöltjük, majd beállítjuk ennek használatát, akkor a Firefoxhoz hasonlóan ellenőrizhetjük beírásainkat (már ott, ahol a weboldal engedi, illetve számoljunk azzal, hogy kissé lefogja a gép erőforrásait).

 

Hasznos szolgáltatás a képek gyors mentése: egyszerű húzással automatikusan lementhetjük a kiszemelt képet egy előre megadott könyvtárba. Ez főleg azért hasznos, mert a lebegő kép eszköztár sajnos már nem érhető el a hetes verziójú Internet Explorerben.

 

Szintén egerészőknek praktikus a fül bezárása dupla kattintásra, vagy az utolsó fülön ugyanezzel a módszerrel a kezdőoldalra ugorhatunk. Ha szeretünk hadonászni az egérrel, akkor egyes mozdulatokra parancsokat is kiadhatunk. A billentyűzsonglőrök sem panaszkodhatnak: például egy oldal megduplázása beállítástól függően akár két-három gomb lenyomásával is lehetséges.

 

Beállítások nem csak kezdőknek

Újabb meglepetések érhetnek a beállításokban. Itt szembesülünk az egyik újdonsággal, ugyanis ez a verzió már modulokból épül fel. Ennek előnye, hogy ha az egyik beépülő meghibásodna, elég kikapcsolnunk, és a program többi részét ezután is használhatjuk. Megadhatjuk, mikor nyisson új lapot a böngésző, valamint engedélyezzük-e az előbb említett dupla kattintásos lapbezárást. Az IE7Pro hasznos kiegészítője, hogy képes megjegyezni a legutóbb látogatott oldalakat, és azokat a böngésző összeomlása vagy elsietett bezárása után vissza tudja állítani.

 

ie7pro_parancsok_.png

További funkciókkal bővíthető a program


 

Konzervatív felhasználók szeretik, ha a menü a helyén, az ablak tetején van, és nem a keresősáv alatt – ezt is a helyére tehetjük egy kattintással.

 

Becsaphatjuk az oldalakat, ha visszautasítanák az Internet Explorert, és akár Operát vagy Mozillát „hazudhatunk”.

 

Az egér- és billentyűkedvelők részletesen testre szabhatják mozdulataikat és kombinációikat. Egyes funkciókat kiemelten érdemes fejben tartanunk, ugyanis menüből nem érhetők el: ilyen például a lapok bezárása az éppen aktív kivételével, vagy a gyorskereső indítása, amely a Firefox keresőjéhez hasonlóan az oldal alján bukkan fel. Köbüki kedvelői egyedi szavakat, rövidítéseket rendelhetnek a hivatkozásokhoz.

 

A reklámképszűrő listája elég hosszú, de bármikor bővíthetjük vagy módosíthatjuk, továbbá egyes oldalakhoz speciális szűrőket is megadhatunk.

 

A parancsfájlokkal és kiegészítőkkel újabb funkciókkal bővíthetjük az eddig sem szűkös kínálatot: akár időjárás-jelentést kapunk, akár egy videoletöltőt – legyünk óvatosak, mert minél többet használunk, annál instabilabb lesz a főprogram.

 

Egyes személyes adatokat már nemcsak a böngészőben, hanem az IE7Prón keresztül is törölhetünk, ugyanitt távolíthatjuk el a legutóbbi lapok listáját.

 

Már volt szó az interneten tárolható kedvencekről. Pluszszolgáltatás, hogy a háttérben automatikusan frissíthetjük a hivatkozásokat, természetesen állandó internetkapcsolat esetén.

 

Egy program csak úgy lehet hosszú távon ingyenes, ha cégek támogatják – az IE7Prót a Google szponzorálja, tehát egy speciálisan átalakított keresőt is bekapcsolhatunk a későbbi fejlesztések érdekében. Előre létrehozott keresők között is válogathatunk, vagy hozzáadhatjuk saját kedvencünket.

 

Vajon érdemes használni?

Válaszunk mindenképpen igen, hiszen olyan funkciókkal lesz gazdagabb a böngésző, amelyeket eddig csak más alternatívákkal kaphattunk meg. Bár teljesen a Vista alatti Internet Explorer 7+ verzióval lesz tökéletes böngészőnk, hiszen a védett mód biztonságosabb internetezést nyújt. Az IE7Pro még ekkor is megállja a helyét, ugyanis nem akad fenn ezen az apróságon, és észre sem vesszük, hogy a „homokozóban” dolgozik a program.

 

ie7pro_kezdolapok_.jpg

Összesen kilenc kedvenc kezdőlapot vehetünk fel


 

A gyors képmentés sokat segít, mert a védett mód egyik hátránya, hogy újra be kellene tallóznunk a mentési könyvtárat. Tehát legyen szó XP-s vagy vistás gépről, mindegyik esetben ajánljuk az IE7Pro telepítését. Ráadásul bővíthetőségének köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy mindig újabb és újabb funkciókkal gazdagodik kedvenc böngészőnk.

 

 

Adatok

Fejlett reklámszűrő

Összeomlás elleni védelem

Fejlett oldalkezelés

Kedvencek tárolása az interneten

Helyesírás-ellenőrző

Letöltéskezelő

Bezárt lapok visszanyitása

Vista alatti műk

Ár: ingyenes

 

Értékelés

Előny: számtalan hasznos funkcióval látja el az Internet Explorert

Hátrány: nem találtunk

Teljesítmény: 5

Szolgáltatás: 5

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.