Hirdetés
. Hirdetés

Ígéretes Bluetooth újdonság

|

A Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli módszer nemrégiben bejelentett mesh hálózati képességei a várakozások szerint vonzóbbá teszik a dolgok internetének alkalmazását.

Hirdetés

Minthogy a Bluetooth mesh lehetővé teszi a Bluetooth-végpontok számára, hogy saját hálózatot hozzanak létre maguk között, nem lesz szükségük egy, az irányítást végző, utasításokat küldő központi egységre. Ez komoly előrelépés, mivel megszünteti a kommunikációs technológia rövid hatótávolságából eredő hátrányokat, persze csak abban az esetben, ha egy végponthoz legalább egy másik végpont elég közel található. A mesh hálózati képességek egyszerűbbé teszik az ipari létesítményekben telepített érzékelők összekapcsolását, valamint az automatizált és az otthoni intelligens hálózatok kiépítését. Az egyes eszközöknek nem kell energiát pazarolniuk arra, hogy egy távoli átjáróval tartsák a kapcsolatot, hanem közvetlenül kommunikálhatnak szomszédjaikkal, megkérve őket, hogy továbbítsák az üzeneteiket.

Hirdetés

Új kapu nyílik ezzel az eszközök számára a dolgok internetére való csatlakozáshoz. Ha egy irodaépületben mesh hálózatot létesítenek a világítás vezérlésére, más berendezések is használhatják ezt a hálózatot vezeték nélküli infrastruktúraként más alkalmazásokhoz, például beltéri navigációhoz vagy az eszközök nyomon követéséhez, állítja Martin Wolley, a Bluetooth szabványt kidolgozó Bluetooth SIG szervezet műszaki programmenedzsere.

A Bluetooth a Bluetooth Low Energy (Bluetooth LE) szabványra épülő hálózati topológiaként kezeli a mesh hálózatolást, ami azt jelenti, hogy amennyiben egy eszköz támogatja a szabványt, nagy valószínűséggel csak szoftverfrissítésre van szükség ahhoz, hogy mesh hálózathoz tudjon csatlakozni. Ez a megállapítás igaz az okostelefonokra és tabletekre is: amennyiben megfelelnek a Blutooth LE szabványnak, a mesh hálózatoláshoz már csupán egy appra lesz szükségük.

Nem érte váratlanul az iparági szereplőket a Bluetooth mesh hálózati szabvány 1.0-s változatának júliusi megjelenése, hiszen ismerhetik már a szabvány követelményeit, mivel mintegy százhúsz vállalat vett részt a kifejlesztését végző munkacsoportban - tájékoztatott az iparági összefogás páratlan mértékéről Wooley. Összehasonlításképpen: korábban más Bluetooth SIG-munkacsoportokban csak tíz-húsz vállalat képviseltette magát.

Lezajlott a szabvány előírásainak teljes körű tesztelése is, ennek köszönhetően a Bluetooth mesh-sel kompatibilis hardvermodulok pár hónapon belül a piacon lehetnek. A szállítók extra költséget számíthatnak fel a kiegészítő szoftverekért, de Wooley nem tud arról, hogy szükség lenne bármilyen további szabadalmi licenc megvásárlására az új képességek használatához.

Hálózati jellemzők
Egy Bluetooth mesh-hálózatban nem minden csomópont egyenértékű. Egyesek - például a lámpatestekben lévő vezérlők - rengeteg energiával rendelkeznek, míg mások - például a hőérzékelők - évekig működnek egy elemmel. A specifikáció két módot kínál az utóbbiak számára, hogy takarékoskodjanak az energiával. Az egyik eljárás az úgynevezett "publikálj és fizess elő" üzenetküldési modell. Például egy konyhai villanykapcsolónak nem kell energiát fordítania arra, hogy nyilvántartsa azoknak az eszközöknek a címét, amelyeket be- és kikapcsolni szokott. Ehelyett kiad egy "bekapcsolás" üzenetet, amelyet a "konyhai világítás" lista figyelmébe ajánl. Az üzenet végigfut a mesh-hálózaton, és az eszközök attól függően reagálnak rá, hogy előfizettek-e a listára.

A másik módszer a korlátozott energiával rendelkező eszközöket "barát" címkével jelöli meg. Például a hőmérséklet-érzékelőktől nem kell megkövetelni, hogy rendszeresen közöljék a mért értéket, csak akkor várunk tőlük üzenetet, ha a hőmérséklet a megadott tartományon kívülre kerül. Ez az üzenetküldési oldalon jelentősen csökkenti az energiafogyasztást, ám ha az eszköznek folyamatosan fogadnia kell a hőmérséklettartományra vonatkozó frissítéseket, eleme gyorsan lemerülhet. Ám ha egy sok energiával rendelkező eszköz "barátjaként" konfiguráljuk az érzékelőket, vevőegységüket csak ritkán (például naponta egyszer) kell bekapcsolniuk. Ekkor energiában bővelkedő barátjuk továbbítja nekik az összes olyan üzenetet, amelyet akkor kaptak, amikor offline voltak. A módszer ahhoz hasonlít, mint amikor megkérjük a szomszédunkat, hogy nyaralásunk idején vegye át a küldeményeinket, így nem kell minden nap hazamennünk, hogy kiürítsük a postaládánkat.

Annak megválasztása azonban, hogy egy eszköz melyik mesh-hálózathoz csatlakozzon, illetve mely eszközökkel legyen barátságban, sokkal bonyolultabb, mint a közvetlen kapcsolat létesítése két Bluetooth-eszköz között. Az utóbbi, provizionálásnak nevezett folyamat alkalmazás futtatását igényli a Bluetooth-kompatibilis okostelefonokon, tableteken és számítógépeken. Az új mesh-eszközök (izzók, ipari érzékelők, biztonsági kamerák stb.) provizionálatlan állapotban érkeznek, és a vezérlő appnak titkosítási kulcsot kell megadnia ahhoz, hogy csomópontként csatlakozhassanak valamely mesh-hálózathoz.

Ez a kulcs ugyanebből az appból visszavonható, így biztonságosan cserélhető egy kiégett okosizzó, nem kell attól tartani, hogy egy, a kukában kotorászó hacker kinyeri a jelszót a kidobott izzóból, és annak segítésével behatol a hálózatba. Arra is ügyeltek a specifikáció megalkotói, hogy megóvják a Bluetooth mesh-hálózatokat az ismétléses támadásoktól: ennek érdekében minden üzenetet egyedi sorszámmal látnak el.

A specifikáció különféle titkosítási rétegeket kínál a hálózati infrastruktúra és az azon futó alkalmazások számára. Ez azt jelenti, hogy például egy szálloda okosvilágítás-hálózata képes lehet a szobaajtó zárának nyitására szolgáló üzenet továbbítására, de csak a szálloda okostelefonos appja lesz képes létrehozni az üzenet generálásához szükséges titkosító kulcsot.

Hirdetés

Jelentős előrelépés
A Network World magazin által megkérdezett szakértők egybehangzó véleménye szerint a mesh hálózati képességek révén a Bluetooth megszabadulhat a hatótávolságban és a hálózatméretben rejlő korlátaitól. A mesh hálózatolás új

szakaszt képvisel a Bluetooth fejlődésében, lehetővé téve a technológia számára, hogy egyszerű, rövid hatótávolságú kapcsolódási módszerből robusztus, méretezhető és kis fogyasztású IoT-kommunikációs megoldássá alakuljon át, amely képes a körülöttünk lévő intelligens berendezések összekapcsolására.

A 451 Research piackutató cég IoT-kutatási igazgatója, Christian Renaud szerint a mesh hálózatolás lehetőséget teremt új típusú hálózati struktúrák és alkalmazások létrehozására. A Bluetooth mesh révén mód nyílik majd a háromszögelésre, ami egy sor helyzetmeghatározás-alapú technológia alkalmazását teszi lehetővé. Ezek közé tartozik például az eszközök nyomon követése (ennek különösen jó hasznát vehetik majd az egészségügyben, ahol már most is jelentős számban használnak bluetoothos IoT-eszközöket) és a beltéri navigálás, amelyek olcsóbban valósíthatók meg a mesh technológiával.

Ugyanakkor a szakértők abban is egyetértenek, hogy a Bluetooth mesh nem fog egyik napról a másikra megjelenni a vállalatok hálózati eszköztárában. Annak ellenére sem, hogy a technológia természetéből fakadóan sok friss generációs Bluetooth-végpont alkalmas a mesh-hálózatokhoz való csatlakozásra. Mindenesetre eljött a tervezés ideje, már el lehet gondolkozni azon, milyen fejlesztéseknek vehetik jó hasznát, és el lehet kezdeni annak tesztelését, milyen teljesítményt nyújt a valóságban a technológia.

Reanud szerint fél éven belül megjelennek a Bluetooth meshre kihegyezett első termékek, míg a technológia általános elterjedése két-három évet vehet igénybe. Az ABI Research szerint a mesh hálózatolás 2022-re 5,5 milliárd fölé viheti az évente értékesített Bluetooth-kompatibilis eszközök számát. Jelenleg a Bluetooth technológia csupán az aktív vagy tervezett IoT-telepítések 27 százalékában van jelen, elmaradva a mobil-, wifi- és ethernet-kommunikációs technológiáktól.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.