Hirdetés
. Hirdetés

Indul a 112 korszerűsítése

|

Megújítja a kormány a 112-es segélyhívó telefonszám mögötti rendszert, számolt be róla Nyitrai Zsolt az ORFK épületében tartott mai sajtótájékoztatón. 5 milliárdot különítettek el erre a célra.

Hirdetés

A június 7-i kormányülésen született kormánydöntés jelentős előrelépés - hangoztatta a Teve utcai rendőrpalotában, az ORFK, a Katasztrófavédelem, valamint az Országos Mentőszolgálat vezetőinek társaságában az infokommunikációs államtitkár, aki hozzátette: ez a döntés már több éve várat magára, már 2006-ban meg kellett volna hozni, mert emberi életek múlhatnak azon, hogy jelenleg a 112-es hívószámra érkező bejelentések lassan jutnak el az illetékes szervekhez, amelyek emiatt lassabban tudják megkezdeni a szükséges intézkedéseket. „Hosszú évek egy helyben topogása után született meg végre a szakmai, politikai döntés" - mondta Nyitrai Zsolt.

Az ORFK jelenlegi központi segélyközpontja (Fotó: Szalay Dániel)
Az ORFK jelenlegi központi segélyközpontja (Fotó: Szalay Dániel)

Az ORFK mostani segélyközpontja a budapesti Teve utcában
Fotó: Szalay Dániel (c) 

Az új rendszer úgy működik majd, hogy a hívással egy időben a rendszer automatikusan létrehoz egy intelligens munkalapot, és a hívók pozícióját azonnal rögzíti, így többé remélhetőleg nem fordul elő az, hogy akár egy órán át várnak a rossz címre menő mentőre, rendőrre, tűzoltóra a krízishelyzetbe került állampolgárok. A GPS koordináta rögzítése mellett a különböző szervek együttműködése könnyebbé, rugalmasabbá válik, lehetőség lesz arra, hogy a beszélgetésbe a rendőrségen kívül például rögtön a tűzoltóság is be tudjon kapcsolódni. (Jelenleg a 112-re befutó információkat az ügyeletes operátor továbbítja az illetékes hatóságokhoz.)

Az új, egységes segélyhívó rendszer kiépítésére irányuló kormányrendelet hamarosan megjelenik. Egyelőre még Nyitrai Zsolt sem tudta megmondani, hogy az 5 milliárdos keretösszeget milyen arányban használják fel a mögöttes informatikai rendszer kiépítésére. Annyi bizonyos, hogy a lehetséges beszállítókat tenderen választják ki, és hogy az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programból (EKOP) valamint a központi költségvetésből finanszírozzák. Az egységes segélyhívó rendszert az Orbán-kabinet döntése értelmében 2012. december 31-ig kell elkészíteni.  A részleteket a kapcsolódó rendeletben szabályozzák majd. 

A sajtótájékoztatón Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is örömét fejezte ki, hogy a jövőben korszerűbb rendszer segíti az általuk irányított szervezetek munkáját.

A 112 kiépítésével egyébként megszűnik a Magyarország ellen a 2006 óta húzódó kötelességszegési eljárás, amit a szabályozási háttér megteremtésének elmulasztása miatt indított az Európai Unió Magyarország ellen. Az új szervezet hívásfogadó telephelyei Miskolcon illetve Szombathelyen épülnek ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.