Hirdetés
. Hirdetés

Indul a frekvencia-árverés

|

Korszerű mobilszolgáltatások mindenkinek.

Hirdetés

frekvencia szabályozás mobil adótornyok árverés gsm umts lte
frekvencia szabályozás mobil adótornyok árverés gsm umts lte

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala 10,8 MHz-nyi frekvenciablokk árverését hirdette meg a 900-as frekvenciasávban. A frekvencián a legkorszerűbb, harmadik és negyedik generációs mobilszolgáltatások is elérhetővé válnak, valamint tovább nőhet a szélessávú lefedettség.

Az európai uniós joganyaghoz igazodva a közelmúltban megtörténtek a szükséges jogszabály-módosítások annak érdekében, hogy Magyarországon a 900 megahertzes frekvenciasávon újgenerációs, szélessávú mobil-adatátviteli szolgáltatások működhessenek. A jogalkotási folyamat első mérföldköve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének áprilistól hatályos rendelete volt, amely új, beruházásösztönző frekvenciadíjszabási-rendszert vezetett be; a frekvenciák felosztásáról szóló jogszabályoknak az uniós GSM-irányelvhez igazodó módosítása pedig lehetővé tette, hogy elindulhasson a kiterjesztett 900 MHz-es (E-GSM) sávban meglévő szabad kapacitás értékesítése. Mindemellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szomszédos országokkal folytatott sikeres koordinációs tárgyalásai eredményeként lehetővé vált az értékesíteni kívánt frekvenciák teljes körű határ menti hasznosítása is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala ezért árverést hirdetett az E-GSM sávban rádió-távközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó 10,8 MHz-nyi frekvenciahasználati jogosultság megszerzése tárgyában. A frekvenciablokk értékesítése lehetőséget teremt arra, hogy az árverésen nyertes szolgáltatók olyan területeken is megjelenjenek a legkorszerűbb mobilszolgáltatásokkal, ahol eddig nem volt megfelelő szélessávú lefedettség. A meghirdetett frekvenciasáv technológia-semlegesen használható fel, így lehetőség van GSM-, UMTS-, LTE-, valamint WiMAX-rendszerű mobilhálózat telepítésére és üzemeltetésére.

Amennyiben a 900 MHz-es frekvencián új piaci szereplő nyer frekvenciahasználati jogosultságot, úgy opciót szerez további frekvenciablokkok megvásárlására is az 1800 MHz-es, valamint a 2100 MHz-es frekvenciasávokban.

A lehetséges egyik pályázó cégként emlegetett Business Telecom Kft. (BTel) ügyvezető igazgatója, Takács Krisztián az árverés kapcsán kifejtette véleményét: „A mai napon nyilvánossá vált a pályázati kiírás, amely megteremti a hazai távközlési piac további fejlődésének lehetőségét azáltal, hogy bevonja a mobilszolgáltatásba a 900 megahertzes mobilfrekvenciákat. A BTel meglátása szerint a mobilkommunikációs infrastruktúrának mindenképpen a következő szintre kell lépnie ahhoz, hogy hatékonyan lépést tartson a fogyasztói igényekkel, az adatforgalom növekedésével, miközben biztosítania kell a zavartalan szolgáltatást. Szintén kiemelten fontos a verseny élénkítése, mely a fogyasztók számára további előnyös változásokat indukál a hazai távközlési piacon. A pályázat tartalmának ismeretében a BTel úgy ítéli, az új mobilfrekvenciákra kiírt mostani pályázat minderre olyan lehetőséget biztosít, melynek keretében a piaci szereplők kidolgozhatják azt a konstrukciót, amely egyszerre szolgálja a piac fejlődését és a fogyasztók érdekeit.”

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.