Hirdetés
. Hirdetés

Indul a Lotus Vulcan projektje

|

Hétfőn az IBM/Lotus a nyilvánosság elé tárta ambíciózus Vulcan projektjét, amely sejteti a csoportmunka szoftverek fejlesztésének jövőbeni irányát. Újgenerációs csoportmunka platform és szoftver megalkotása a cél, amely képes lesz felhőben és vállalati hálózatokon futó eszközök összefogására is.

Hirdetés

A Vulcan még csak koncepciós szinten létezik, de azt a nagyszabású célt tűzte ki maga elé, hogy integrálja a felhőben és vállalati hálózatokon futó munkaeszközöket. Az IBM/Lotus egyelőre maga is inkább a "jövő csoportmunkájának tervezeteként" semmint önálló termékként tekint a projektre. Ahogy erről az évi rendes Lotusphere konferencia megnyitóján is szó esett, a Vulcan fejlesztése az év második felében indul a fejlesztői eszközök biztosításával, amelyek a LotusLive Labs-en keresztül lesznek elérhetőek, ami egy új belső együttműködés eredménye az IBM Research és a Lotus Software között.

Ahogy a Lotus ingyenes irodai szoftverrel (a Symphony új verziója a Vienna) is jelentkezik, úgy az együttműködést támogató platform alapjait is nyílt programozási eszközök adják. Ahogy Alistair Rennie, a Lotus menedzsere elmondta, a Vulcan a RESTful APIs, HTML5, Lotus Xpages technológiákra és widgetekre épül majd, ezek a koncepciók pedig fokozatosan folynak át a Lotus szoftverbe is, amint a következő években tfrissítik azokat. Átalakul tehát belsőleg a LotusLive, Lotus Notes/Domino, Connections, Sametime, Quickr és WebSphere Portal is.

A Vulcan egyik célja, hogy tőkét kovácsoljon az üzleti alkalmazások és a szociális hálózatok összevonásából illetve a mobil és desktop eszközök konvergenciájából. A Lotus reményei szerint olyan rendszerrel áll majd elő, amelyben összefogja a felhasználókat, tartalom előállítókat, az adott és kapcsolódó információkat, amelyek kapcsolódnak egy együttműködéshez.

Az olyan szociális analízis szoftverek jelentik a Vulcan kulcsát mint az IBM Research Vivacity-je, amely képes felderíteni a felhasználók készítette megosztott javakat és megtérülővé teszi számukra hozzájárulásukat, munkájukat. Másik fontos projekt a DUNE (Desktop Unified with Enterprise), amely számos alkalmazásból aggregálja az adatokat és lehetővé teszi az egységesített keresést illetve személyes ajánlásokat nyújt a profiladatok és a folyó illetve befejezett együttműködések alapján.

Az analízis lesz a Vulcan működésének egyik leglényegesebb eleme. Az érintett termékekben rengeteg protokoll működik majd a háttérben, de a felhasználói felületek a fejlesztők ígéretei szerint végtelenül egyszerűek lesznek.

Az egyik legnagyobb kihívást a biztonság jelenti a rendszer megalkotói számára, hiszen egységesen kell fenntartaniuk az integritást a belső és külső alkalmazások határain át. Sean Poulley, a Lotus vezető menedzsere szerint a közös biztonsági szabályzat összeállítása és fenntartása jelenti a legnagyobb feladatot.

A Vulcan alapvető elemei a Lotus jövő évi szoftvereiben tűnnek majd fel először, a 8.5.2-es változat megjelenése után.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.