Hirdetés
. Hirdetés

Infrastruktúra kattintásra a Delltől

|

Gördülékeny digitális átalakulást ígér APEX as-a-Service portfóliójával a Dell Technologies, amely szolgáltatásként használható informatikai infrastruktúrát ad minden környezethez, a helyi adatközponttól kezdve a felhőn át a peremhálózatig.

Hirdetés

Felhőre építenek világszerte a vállalatok digitális átalakulásukban, ami nagyon bonyolult folyamattá válhat, mivel a felhő bevezetése minden IT-környezetet, üzleti egységet és munkaterhelést érint a szervezetnél. Május elején digitális eseményként megtartott éves konferenciáján a Dell Technologies bejelentette, immár elérhető - eredetileg tavaly bemutatott - APEX portfóliója, amely szolgáltatásként bevezethető és fogyasztható infrastruktúrát (Infrastructure-as-a-Service) visz a vállalatok helyi adatközpontjába, a kolokációs szolgáltatók létesítményeibe és a peremhálózatokra is. Az APEX-szolgáltatások egyszerre növelik a szervezetek agilitását és biztonságát, erősítik irányításukat a digitális transzformáció felett, így radikálisan egyszerűsítik a technológia élményét, mondta a Dell Technologies.

- Napjainkban az informatikai vezetők egyre gyakrabban választanak as-a-Service szolgáltatásokat, ezért arra számítunk, hogy 2024-ben az adatközponti infrastruktúra több mint felét a vállalatok már ebben a modellben fogják fogyasztani, mondta Matthew Eastwood, az IDC alelnöke. - APEX portfóliójával a Dell Technologies újabb tanúbizonyságát adta agilitásának, amellyel az átalakuló piac igényeire válaszol, érti, hogy ügyfelei miként akarják használni, fogyasztani és egyszerűsíteni informatikai környezetüket.

Az APEX rugalmasságot ad a szervezeteknek az üzlet igényeihez legjobban illő technológiai szolgáltatások kiválasztásához, a Dell Technologies pedig partnereivel megépíti és menedzseli az így kialakított infrastruktúrát. A vállalatok két hét leforgása alatt bevezethetik az APEX IT-erőforrásokat, amelyeket azután öt nap alatt bővíteni tudnak, mondta a szállító. A rövid átfutási idő - amely a megrendelés befogadásától az erőforrás aktiválásáig tart - az Egyesült Államokra vonatkozik, és ahhoz az ügyfélnek még a megrendelés előtt teljesítenie kell bizonyos feltételeket a kreditek jóváhagyása és a helyszín minősítése során, továbbá részt kell vennie az előzetes tervezés folyamatában. APEX-erőforrásaikat a vállalatok ezt követően egységes felületről monitorozhatják és menedzselhetik.

Adattárolás mint szolgáltatás

Rugalmasságát a szolgáltatásportfólió többek között annak köszönheti, hogy számos megoldást vonultat fel, és mellettük egyedi infrastruktúra-megoldások kialakítását is lehetővé teszi as-a-Service modellben. Az APEX Data Storage Services például nagyvállalati szintű tárolókat ad, de a tartalékkapacitással járó túlfizetés nélkül, átlátható díjszabással és olyan teljesítménnyel, amellyel a nyilvános felhőben kialakított tárolás nem tud versenyezni, mondta a Dell Technologies. A saját adatközpontjukban vagy a kolokációs szolgáltató létesítményében elhelyezett tömb- és fájltárolókhoz a vállalatok követelményeik alapján három teljesítményréteg közül választhatnak. Egy- és hároméves előfizetési csomagban 50 terabájt tárkapacitással is indulhatnak, amelyet igény szerint gyorsan, akár napok alatt bővíthetnek.

APEX Cloud Services a Hybrid Cloud és a Private Cloud szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek integrált feldolgozási és tárkapacitást, valamint hálózati erőforrásokat adnak a hagyományos és a felhőalapú alkalmazások támogatásához. A vállalatok igény szerint hibrid vagy magánfelhős környezetet is választhatnak olyan munkaterhelésekhez, mint például a mesterséges intelligencia (AI) és a virtuális asztali infrastruktúra (VDI).

Üzemeltetésüket az APEX Cloud Services automatizált életciklus-kezeléssel egyszerűsíti és áramvonalasítja. Miután a vállalat kiválasztotta a felhőalapú erőforrásokat, 86 százalékkal gyorsabb bevezetésre számíthat, mint amennyi időbe telne, ha a hibrid felhő kialakításához csináld magad alapon látna hozzá, mondta a Dell Technologies. További előny, hogy az APEX szolgáltatásokkal a szervezetek következetesen és biztonságosan építhetik informatikai infrastruktúrájukat a magánfelhőtől kezdve a nyilvános felhőn át a peremhálózatig, így a munkaterheléseket is könnyebben és magabiztosabban mozgathatják a környezetek között, a tervezhető szolgáltatási díjak alapján pedig IT-költésüket is jobban menedzselhetik.

Az APEX Custom Solutions a szállító infrastruktúra-megoldásainak legszélesebb kínálatára is kiterjeszti az as-a-Service modellt. Az APEX Flex On Demand a Dell Technologies szervereit, tárolóit, adatvédelmi megoldásait és hiperkonvergens infrastruktúráját teszi elérhetővé szolgáltatásként. A vállalatok így kiválaszthatják, hogy pontosan mely termékeket és szolgáltatásokat szeretnék fogyasztásalapú elszámolás mellett használni és rugalmasan fel- vagy leméretezni. Az APEX Data Center Utility segítségével pedig a szervezetek a menedzselt szolgáltatásokat és az egyedi fogyasztásmérést teljes adatközpontjukra kiterjeszthetik.

Bevezetett infrastruktúra-szolgáltatásaik teljes életciklusát a felhasználók az APEX Console interaktív felületén keresztül önkiszolgáló módon menedzselhetik. A felügyeleti konzolon választhatják ki és fizethetik elő az igényelt erőforrásokat, amelyeket a Dell Technologies a megfelelő technológiák és szolgáltatások társításával leszállít. A felhasználók ezt követően monitorozhatják a fogyasztást, az erőforrások kihasználtságát és a költés alakulását, a prediktív analitikai képességekkel pedig a folyamatosan fejlődő üzleti igények kiszolgálásához szükséges változtatásokat is pontosabban megtervezhetik.

A Dell Technologies peremhálózati és iparági megoldásokat is bejelentett konferenciáján, amelyekkel a vállalatok ebben a környezetben jobban hasznosíthatják adataikat, futtathatják és menedzselhetik alkalmazásaikat. A továbbfejlesztett Dell EMC Streaming Data Platform (SDP) az élő adatfolyamok valós idejű elemzésére, megragadására és tárolására szolgál a peremhálózaton, így többek között a kritikus fizikai infrastruktúrák hibamegelőző karbantartását támogathatja a monitorozás céljából gyűjtött adatok keletkezési helyéhez közel. A Dell Technologies egyik partnerével, a PTC-vel közösen egy referencia-architektúrát is bemutatott, amellyel a gyártóvállalatok munkaállomásokról, számítógépekről, mobileszközökről és más, peremhálózati végpontokról gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat a gyártás megbízhatóságának növeléséhez, a működési költségek csökkentéséhez, valamint a valós idejű döntéshozatal támogatásához. A Manufacturing Edge Reference Architecture az APEX Private Cloud szolgáltatásban, as-a-Service modellben fogyasztható, magas rendelkezésre állású keretrendszerként érhető el, amelyen az ipari vállalatok virtualizálhatják és konténerezhetik alkalmazásaikat, így környezetüket következetesen felhőként használhatják.

Európai elérhetőség felől érdeklődve a Dell Technologiestól megtudtuk, hogy az APEX Console, Hybrid és Private Cloud szolgáltatások a bejelentés időpontjában az Egyesült Államok mellett már az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban is hozzáférhetők. Az APEX Flex On Demand és Data Center Utility pedig a világ több mint 30 országában megjelent - ezek több mint fele Nyugat-Európában található, de a kör hamarosan bővül, így e sorok írásakor valószínűsíthető, hogy Kelet-Európát is ez a két APEX szolgáltatás fogja elérni elsőként.

Biztonságos munkakörnyezet bárhol

A VMware frissen - a konferencia előtt két héttel - bejelentett Anywhere Workspace integrált megoldásával szerepelt a Dell Technologies World 2021 programján, amellyel a járványhelyzetben elosztott és online működésre váltó szervezeteket segíti a távmunkakörnyezet kialakításában és működtetésében. Az Anywhere Workspace a VMware három másik megoldásának technológiáit ötvözi a multimodális felhasználói élmény menedzseléséhez, valamint a peremhálózati környezet automatizálásához és fokozott védelméhez. A Workspace ONE adja ehhez - többek között - az egységes végpontkezelést és az alkalmazásvirtualizációt, míg a Carbon Black Cloud a végpontok és munkaterhelések felhőalapú védelméért, a VMware SASE az SD-WAN szoftveralapú hálózati képességekért és további biztonsági funkciókért - bizalmat nem előlegező hálózati hozzáférésért és tűzfalazásért - felel.

Ugyancsak a konferencia előtt jelentette be a Dell Technologies, hogy a VMware-ben meglévő 81 százalékos tulajdoni részesedésének kiválását tervezi. A tranzakció - bizonyos feltételek teljesülésével - várhatóan az idei év negyedik negyedében zárul, amikor két különálló vállalat jön létre, partneri együttműködésüket azonban az értékesítés és a marketing, valamint a kritikus fontosságú megoldások közös fejlesztése terén is folytatni fogják.

A VMware kiválásával mindkét vállalat versenyképességét fokozná, és a növekedés további lehetőségeire számít. A Dell Technologies például az infrastruktúra modernizálására és PC-üzletágára, a nyílt ökoszisztémákra, a hibrid és magánfelhős, valamint peremhálózati és távközlési megoldások szegmensére összpontosít, beleértve a gyors előrelépést az APEX portfólió piacra vitelében és a felhőalapú működés, a fogyasztásalapú szolgáltatási modell elterjesztésében, mondta Michael Dell, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Közben Rangarajan (Raghu) Raghuram személyében a VMware új vezérigazgatót kapott, aki 2021. június 1-jén veszi át a stafétabotot az eddigi megbízottól - Zane Rowe pénzügyi igazgatóként folytatja majd a cégnél.

 

Cikkünk a Computerworld 2021/10. számában, május 26-án jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.