Hirdetés
. Hirdetés

Innovatív notebookokkal a kkv-kra fókuszál az Asus

|

Továbbra is kompakt, modern és megbízható gépek kerülnek a piacra az ASUS-tól.

Hirdetés

A járványhelyzet első felében beszéltünk utoljára, Győri Attilával az ASUS Magyarország System üzletágának vezetőjével. Akkor a kimagasló forgalomnövekedésről, innovatív megoldásokról és az üzleti szektort érintő törekvésekről esett szó, most többek között az elmúlt másfél év tanulságairól, az orosz-ukrán konfliktus által generált piaci helyzetről és a jövőről kérdeztük.

Computerworld: Az ugrásszerű rajt után hogyan látja az ASUS Commercial termékeinek hazai helyzetét?
Győri Attila: Az üzleti termékeink aktív viszonteladó száma többszörösére növekedett. Kifejezetten sikeres évzárást tudhattunk magunk mögött 2021 negyedik negyedévében, ahol az üzleti notebook-ok és az üzleti PC-k terén is több ezres eladást tudtunk realizálni. Az értékesítéseink túlnyomó része közbeszerzési eljárásokon keresztül valósult meg, amely kapcsán sokat köszönhetünk kiemelt üzleti partnereinknek, akik ebben a folyamatban az elejétől a végéig mellettünk álltak és állnak a mai napig is. Célunk ebben az évben a velük való kapcsolat elmélyítése mellett tovább szélesíteni a partneri kört, és rajtuk keresztül a kis és középvállalkozások felé is nyitni 2022-ben.

Hirdetés

CW: Ezek szerint a nagyvállalati szektor nem célpont?
Győri Attila: Partnereinken és termékeinken keresztül természetesen a nagyvállalatok is abszolút célközönségnek számítanak, de jól tudjuk, hogy a piacot nagyon nehéz rövid idő alatt meghódítani és ehhez mérten a jelenlegi eredményeinkre is büszkék lehetünk. A termék- és szolgáltatáskínálatunk állandó bővítése is ezt a folyamatot szolgálja. Az Expertbook B1-B5 szériás notebookok kiemelkedően jó tulajdonságokkal rendelkeznek a kis és középvállalatok számára, hiszen versenyképes árszegmensben kínálnak modern hardveres felhozatalt. Emellett különféle biztonsági funkciókat és az ASUS konzumer piacán jól bevált innovatív megoldásokat is biztosítják, mint például a hosszú munkaórák kapcsán a szemünk egészségét óvó OLED kijelző vagy az érintőpadból egy gombnyomásra számológépet varázsoló NumberPad.
Az Expertbook B7-B9 család tagjai természetesen szintén magukban hordozzák ezt az innovációs törekvést a biztonság és hardveres erő mellett, ugyanakkor más jellemzőikben főként a felsővezetés és a nagyvállalati szegmens igényeit elégítik ki.

CW: Az edukáció is egy külön szegmensbe tartozik az ASUS törekvéseiben?
Győri Attila: Így van. Az edukációban kibontakozó digitalizációs folyamatok igencsak nagy léptékűek és egyértelműen a digitális vagy legalább részben digitális oktatásé a jövő. Ezt ráadásul a pandémia felgyorsította az alapvetően lassabban haladó országokban, köztük Magyarországon is. Számos, kifejezetten oktatási felhasználásra szánt újdonságunk jelent meg az elmúlt időszakban, amelyek jellemzően strapabíróak és kompaktak. Jól látszik, hogy a digitalizáció nem egyenlő azzal, hogy az üzleti szektorba nem illő gépeket átcsoportosítja egy vállalat.
Ahogy említettem, nagyon fontos az hosszú üzemidő vagy mondjuk az oktatást segítő extrák felvonultatása, amelyre remek példa a stylus, esetleg az érintőképernyő. A jellemzően kompaktabb méretű (11-13 col), hagyományos kialakítású modellek mellett egyre nagyobb igény bontakozik ki a 2 az 1-ben modellek iránt, amelyeket az adott tanórának vagy egyéb felhasználási módnak megfelelően táblagépként és laptopként is lehet használni.

CW: Milyen tartós, és milyen mélységű hatása lesz az orosz-ukrán háborúnak az iparágra?
Győri Attila: Ez a sajnálatos háborús helyzet természetesen a technológiai szektort is súlyosan érintette és fogja a jövőben is. Az érintett országok olyan, az iparág számára fontos nyersanyagokkal rendelkeznek, amelyek nélkül a gyártás lehetetlen. Az ő kapacitáskiesésük érezhető az árazásban és a termékek elérhetőségében egyaránt. Ugyanakkor az elmúlt évek megváltozott körülményeire gyorsan tudtunk reagálni és többek között ennek is köszönhetően megfelelő raktárkészlettel rendelkezünk Magyarországon ahhoz, hogy a szükséges piaci igényeket hosszú távon is ki tudjuk elégíteni a fogyasztók és az üzleti szektor számára is. Természetesen a szállítási útvonalak is átalakultak március óta, és a jelentősen megemelkedett transzferdíjak érezhetően megnehezítik a korábbi árak szinten tartását, de igyekszünk ezeket a nehézségeket úgy megoldani, hogy a felhasználók ebből a lehető legkevesebbet érezzék. Az viszont szinte biztosnak tűnik, hogy az áremelkedéseket megállítani lehetetlen ilyen külső hatások mellett.

CW: Beszélne egy kicsit a jövőről? Milyen innovatív megoldásokon törik a fejüket éppen az ASUS mérnökei?
Győri Attila: Az átlagfogyasztók és professzionális felhasználók számára az év elején, a CES 2022 alkalmával számos innovatív újdonságot mutattunk be, amelyek többsége hamarosan a hazai piacon is elérhetővé válik. Továbbra is nagy hangsúlyt kap az OLED kijelző, amely valódi újítást hozott a notebook piacra és szemmel is jól érzékelhető különbséget jelent a más márkák által használt átlagos IPS panelekhez képest. Az üzleti szegmensben tovább bővül a kínálatunk és több területen is számos újítást vezetünk be a következő hónapokban.
Hosszabb távon figyelve a piacot úgy gondolom, hogy a Zenbook 17 Fold OLED által is képviselt hajlítható kijelzős technológia lesz az egyik meghatározó az új irányok között. Mellette a mérnöki innováció egy másik fontos eleme, a belső tervezés is még nagyobb figyelmet kaphat, amelyre jó példa több népszerű vonalunk hardveres kínálatának kiterjesztése. Minden eddiginél több Zenbook és Vivobook modellben jelennek meg idén a H-szériás processzorok, amelyek az alacsony fogyasztású U-szériás megoldásokhoz képest jóval komolyabb erőt képviselnek, miközben az alapvető filozófiánk nem változott, vagyis továbbra is kompakt, modern és megbízható gépeket kínálunk a felhasználóknak.
Az üzleti szegmensben is számos innovációs törekvésünket ismerhette meg év elején a piac. Az OLED kijelző előnyei az üzleti felhasználók számára is kézenfekvőek, mellette a 360-fokban kihajtható kijelzős üzleti Flip modellek megjelenését, az 5G támogatást és az oktatási igényekhez illeszkedő megoldásainkat emelném ki, amelyek között akár 2 az 1-ben táblagép vagy laptop hibridek és megfizethető, valamint egyszerű kezelhetőséget kínáló belépőszintű modellek is találhatóak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.