Hirdetés
. Hirdetés

Instant GSM-hálózat

|

Magyar mérnökök továbbfejlesztették a Vodafone katasztrófák helyszínén bevethető bázisállomását: a megnövelt kapacitású berendezés 3G-képes, két bőröndbe belefér, és 40 perc alatt üzembe helyezhető.

Hirdetés

Világszerte több katasztrófa helyszínén bevetette már hordozható bázisállomását a Vodafone. A fülöp-szigeteki akciót követően Pervai Csaba és Tóth Róbert(akik a helyszínen jártak) felvázolta elképzelését a berendezés továbbfejlesztésére. A vállalatcsoport megvalósításra érdemesnek találta az ötletet, és két prototípus finanszírozása mellett döntött.

Az új Instant Network már 3G-képes, az eredeti modellnél jóval kisebb (100 kilogramm helyett 60 kilogramm, így három helyett két bőröndbe belefér), olcsóbb (2-3 millió forint), ugyanakkor lényegesen nagyobb kapacitású. Míg az első modell percenként 40-50 hívást képes lebonyolítani, addig az Instant Network 3G akár több 100 hívás szimultán kezelésére alkalmas. A súlycsökkentés egyik fő tényezője, hogy a torony korábbi anyagát, az alumíniumot, sikerült egy hazai fejlesztésű karbonszállal helyettesíteni.

A hordozható bázisállomással 40 perc alatt ingyenes kommunikációs hálózat építhető a mentőalakulatok és segélyszervezetek, illetve a túlélők számára. Az eszköz üzemeltetéséhez az eddigi négyfős személyzet helyett három ember is elegendő. A prototípus – amelynek tervezésekor különös gondot fordítottak arra, hogy a lehető legtöbb alkatrész származzon magyar beszállítóktól – alig több mint fél év alatt készült el.

A hordozható bázisállomás kereskedelmi forgalomban kapható Huawei-eszközökből épül fel, ennek megfelelően olyan alaphálózatokkal tud együttműködni, amelyek szintén Huawei bázisúak. Mivel az Instant Network akár műholdon keresztül is kapcsolódhat a GSM-hálózathoz, nem kizáró ok, ha nincs a terepen megfelelő helyi szolgáltató (Vodafone vagy partnere). Az Instant Network 3G hatótávolsága 10-40 kilométer, bármilyen GSM-készülékkel használható.

A hazai fejlesztésű berendezés – amely tavaly év végén sikerrel vizsgázott az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) által Madagaszkáron szervezett szimulációs katasztrófavédelmi gyakorlaton – tökéletesen alkalmas arra, hogy nagyobb nemzetközi katasztrófák esetén kiváltsa elődje, az Instant Network munkáját, mindazonáltal a Vodafone Magyarország tervei szerint mindenkor elsőbbséget élveznek majd az esetleges hazai vészhelyzetek. A nemzetközi Vodafone Csoport már most közel egy tucat készülékre adta le igényét a Vodafone Magyarországnál. A tervek szerint a sorozatgyártás még idén megkezdődik, Magyarországon. A Vodafone nem kívánja értékesíteni a berendezéseket, azokat humanitárius célokra szánja. Jelenleg 20 országban 80 kiképzett önkéntese várja az esetleges bevetéseket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.