Hirdetés
. Hirdetés

Instant GSM-hálózat

|

Magyar mérnökök továbbfejlesztették a Vodafone katasztrófák helyszínén bevethető bázisállomását: a megnövelt kapacitású berendezés 3G-képes, két bőröndbe belefér, és 40 perc alatt üzembe helyezhető.

Hirdetés

Világszerte több katasztrófa helyszínén bevetette már hordozható bázisállomását a Vodafone. A fülöp-szigeteki akciót követően Pervai Csaba és Tóth Róbert(akik a helyszínen jártak) felvázolta elképzelését a berendezés továbbfejlesztésére. A vállalatcsoport megvalósításra érdemesnek találta az ötletet, és két prototípus finanszírozása mellett döntött.

Az új Instant Network már 3G-képes, az eredeti modellnél jóval kisebb (100 kilogramm helyett 60 kilogramm, így három helyett két bőröndbe belefér), olcsóbb (2-3 millió forint), ugyanakkor lényegesen nagyobb kapacitású. Míg az első modell percenként 40-50 hívást képes lebonyolítani, addig az Instant Network 3G akár több 100 hívás szimultán kezelésére alkalmas. A súlycsökkentés egyik fő tényezője, hogy a torony korábbi anyagát, az alumíniumot, sikerült egy hazai fejlesztésű karbonszállal helyettesíteni.

A hordozható bázisállomással 40 perc alatt ingyenes kommunikációs hálózat építhető a mentőalakulatok és segélyszervezetek, illetve a túlélők számára. Az eszköz üzemeltetéséhez az eddigi négyfős személyzet helyett három ember is elegendő. A prototípus – amelynek tervezésekor különös gondot fordítottak arra, hogy a lehető legtöbb alkatrész származzon magyar beszállítóktól – alig több mint fél év alatt készült el.

A hordozható bázisállomás kereskedelmi forgalomban kapható Huawei-eszközökből épül fel, ennek megfelelően olyan alaphálózatokkal tud együttműködni, amelyek szintén Huawei bázisúak. Mivel az Instant Network akár műholdon keresztül is kapcsolódhat a GSM-hálózathoz, nem kizáró ok, ha nincs a terepen megfelelő helyi szolgáltató (Vodafone vagy partnere). Az Instant Network 3G hatótávolsága 10-40 kilométer, bármilyen GSM-készülékkel használható.

A hazai fejlesztésű berendezés – amely tavaly év végén sikerrel vizsgázott az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) által Madagaszkáron szervezett szimulációs katasztrófavédelmi gyakorlaton – tökéletesen alkalmas arra, hogy nagyobb nemzetközi katasztrófák esetén kiváltsa elődje, az Instant Network munkáját, mindazonáltal a Vodafone Magyarország tervei szerint mindenkor elsőbbséget élveznek majd az esetleges hazai vészhelyzetek. A nemzetközi Vodafone Csoport már most közel egy tucat készülékre adta le igényét a Vodafone Magyarországnál. A tervek szerint a sorozatgyártás még idén megkezdődik, Magyarországon. A Vodafone nem kívánja értékesíteni a berendezéseket, azokat humanitárius célokra szánja. Jelenleg 20 országban 80 kiképzett önkéntese várja az esetleges bevetéseket.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.