Hirdetés
. Hirdetés

Intelligencia az infrastruktúrában

|

Egyetlen alkalmazás sem lesz elég okos ahhoz, hogy adatokból nyert, valós idejű információkkal szolgálja felhasználóit, ha a mögötte lévő folyamatok automatizálásában és az alatta működő infrastruktúra optimalizálásában nem kap szerepet a mesterséges intelligencia. A Dell Technologies csoport legújabb megoldásaival a szervezetek a hálózatperemtől az adatközponton át a felhőkig modernizálhatják informatikai környezetüket a gyorsabb digitális átalakuláshoz.

Hirdetés

Mostanra a vállalatok zöme felismerte a digitális átalakulás szükségességét, amelynek azonban megkerülhetetlen előfeltétele az informatikai környezet megújítása. Olyan modern - házon belüli és kívüli - adatközpontokat kell ugyanis kialakítani, amelyek agilis szolgáltatásokkal, intelligens módon finomhangolt teljesítménnyel és fenntartható működéssel, többfelhős modellben támogatják az üzlet megújulását.

Hirdetés

A globális felmérés szerint, amelyet a Dell EMC és az Intel megbízásából az ESG készített a világ 16 országában 4 ezer IT-döntéshozó megkérdezésével, a válaszadók 81 százaléka - ami 10 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbi adathoz mérten - látja úgy, hogy informatikai környezetének modernizálása nélkül vállalata el fogja veszíteni versenyképességét.

Ugyanakkor az IT-transzformáció érettségi fokát bemutató görbe alapján - amelyet az ESG készített a válaszok kiértékelésekor - mára a vállalatok mindössze 6 százaléka alakította át informatikai környezetét, és pontosan ekkora a tisztán hagyományos rendszerekre támaszkodó, modernizálással nem foglalkozó vállalatok tábora is. De míg utóbbiak aránya egy év alatt felére csökkent, addig a totális transzformereké csupán 1 százalékkal nőtt. Jól kiolvasható a számokból, hogy az üzlet digitális átalakításához hasonlóan az informatikai környezet megújítása sem olyan egyszerű a gyakorlatban.

Michael Dell a Dell Technologies World 2018 nyitóelőadásában

A Dell Technologies május elején megtartott világkonferenciáján, amely 129 országból több mint 14 ezer résztvevőt vonzott Las Vegasba, a csoporthoz tartozó Dell EMC, a VMware, a Virtustream és a Pivotal infrastruktúra-megoldások új generációját jelentette be, amelyek megkönnyítik az IT transzformálását. A továbbiakban mind nagyobb szerephez jut majd beépített mesterséges intelligenciájuk, amelyet Michael Dell, a Dell Technologies alapító vezérigazgatója nyitóelőadásában az üzleti innováció - adattal, mint üzemanyaggal működő - rakétamotorjának nevezett.

Teljesítményhez tanul a gép
Las Vegasban jelentette be a Dell EMC új, 14. generációs, négyfoglalatos PowerEdge szervereit, amelyek az Intel rendkívül nagy teljesítménysűrűséget adó - akár 112 CPU-magot tartalmazó - Xeon Scalable processzoraira épülnek, és masszív, 6 terabájtig méretezhető memóriával, NVMe (non-volatile memory express) interfészen keresztül közvetlenül csatlakoztatott memóriamodulok nagy számával minimalizálják a késleltetést. A PowerEdge R940xa szerverekkel a vállalatok üzletkritikus alkalmazásaik adatbázisait gyorsíthatják fel saját adatközpontjukban, így elkerülhetik a nyilvános felhőre jellemző költségeket és biztonsági, illetve megfelelési kockázatokat, míg a PowerEdge R840 kiszolgálókat az adatbázison belüli elemzések futtatására hegyezte ki a Dell EMC.

A konferencián debütált a Dell EMC eddigi leggyorsabb, tisztán flashalapú tárolómegoldása, a PowerMax, amely a gépi tanulás (machine learning) révén autonóm módon menedzseli magát. Beépített ML-motorjával - a gyártó mérései alapján - tárolótömbönként 40 millió adatkészletet elemez valós időben, és a minták felismerésével, a prediktív analitika módszereivel 6 milliárd döntést hoz naponta a teljesítmény és a hatékonyság automatikus optimalizálására. Deduplikációs és tömörítő technológiáival eközben 5:1 arányban csökkenti a tárolt adatmennyiséget, és 40 százalékkal mérsékeli az energiafogyasztást.

Bob DeCrescenzo tárolómegoldásokért felelő alelnök elmondta, hogy a Del EMC az ügyfeleinél telepített tárolók működését monitorozva, a begyűjtött adatokkal a mesterséges intelligenciát tanítva ismerte fel, hogy az I/O-műveletek 90 százaléka a tárolt adatok 10 százalékát érinti. A PowerMax ML-motorja automatikusan biztosítja, hogy a felhasználók mindig ezeket a legforróbb adatokat érhessék el a leggyorsabban.

Erről az ML-motorról még sokat hallhatunk a jövőben, mert a Dell EMC tervezi, hogy a továbbiakban egyre több intelligensinfrastruktúra-megoldásába építi be. Brian Payne, a PowerEdge szerverek termékmenedzsmentjéért felelő alelnök lapunknak adott interjújában például elmondta, hogy erre még a kiszolgálók következő, 15. nemzedékének megjelenéséig sem kell feltétlenül várni, mert a mostani szerverek keretrendszerük frissítésével is felruházhatók a gépi tanulás képességével.

Fontos frissítést kapott a Dell EMC XtremIO X2 horizontálisan bővíthető (scale-out), flash-alapú tárolómegoldása az XIOS operációs rendszer új, 6.1-es verziójával. Továbbfejlesztett replikációs képességeivel az X2 csak az új, illetve megváltoztatott, egyedi adatokat továbbítja a katasztrófatűrő megoldás részeként kialakított távoli adatközpontba. A Dell EMC tesztjei alapján így 75 százalékkal vagy még ennél is nagyobb mértékben csökkenti a szükséges sávszélességet a nagy kiterjedésű hálózatokban, és akár 38 százalékkal kisebb tárolókapacitással is beéri az adatok helyreállításához, amit a megnövelt hatékonyság mellett 30 másodperc alatt végez el.

A Dell EMC az X2 belépő szintű modelljét is bejelentette a konferencián, amely a tárolómegoldás előző nemzedékéhez mérten 55 százalékkal kevesebbe kerül.

A holnap hálózata ma
Megújultak a Dell EMC VMware-rel közösen fejlesztett VxRail és VxRack hiperkonvergens infrastruktúra- (HCI-) megoldásai is. A VxRail appliance többek között NVMe és 25 Gbps-os hálózati technológiákkal gyorsítja fel az adatok és az alkalmazások elérését, a VxRail hardverére és a 14. generációs PowerEdge szerverekre épülő VxRack szoftveralapú adatközponti (SDDC) rendszer pedig a teljesítmény növelése mellett egyszerűsíti a felügyeletet. Mindkét megoldás megkönnyíti a VMware-alapú magán-, hibrid és sokfelhős környezetek kialakítását és működtetését.

Nem véletlen, hogy a HCI rendszerek igen keresettek a piacon. Szállítóik az International Data Corporation (IDC) adatai szerint tavaly 64,5 százalékkal, 3,7 milliárd dollárra növelték bevételeiket, a konvergens rendszerek piacán ez a leggyorsabban bővülő szegmens. A szállítók mezőnyét a Dell EMC vezeti, miután 2017-ben 145 százalékos bevételnöveléssel 27,1 százalékos piaci részesedést ért el.

Előzetest mutatott a Dell EMC a konferencián modern adatközpontokba tervezett PowerEdge MX moduláris infrastruktúra-megoldásából. A nagymértékű virtualizáláshoz, szoftveralapú tárolókhoz és hálózatokhoz, valamint nagy adattömegek elemzésére szolgáló analitikai környezetek kialakításához konfigurációs rugalmasságot adó PowerEdge MX az év második felében kerül forgalomba.

A VMware Virtual Cloud Network végponttól végpontig ívelő szoftveralapú hálózati architektúráján keresztül eljuttatott szolgáltatásokkal a vállalatok összekapcsolhatják, védhetik és optimalizálhatják az alkalmazásokat és az adatokat, helyezkedjenek el azok bárhol az elosztott környezetben. Pat Gelsinger, a VMware vezérigazgatója nyitóelőadásában úgy fogalmazott, hogy ez a jövőkép a következő húsz évet vetíti előre, és bejelentette a koncepciót gyakorlatba ültető VMware NSX hálózati és biztonsági portfólió új elemeit.

Nagy kiterjedésű szoftveralapú hálózatok kialakítását könnyíti meg a VMware NSX SD-WAN-képessége, amely a nemrég felvásárolt VeloCloud technológiájára épül, és a felhők, a bennük futó alkalmazások automatikus teljesítményoptimalizálását segíti teljes monitorozás és mérés mellett. Az NSX Data Center hálózatvirtualizációs platform új képességeivel a konténerezett és a csupasz vason bevezetett alkalmazásokhoz, az NSX Cloud pedig - a többfelhős stratégia jegyében - a Microsoft Azure használatához ad nagyobb támogatást. Az NSX Hybrid Connect következetes irányítást és ellenőrzést tesz lehetővé hibrid környezetekben. Az új funkciók május és augusztus között folyamatosan válnak elérhetővé.

Munkakörnyezet újratöltve
Megjelent a gépi tanulás képessége a kliens eszközökben is - a Dell a konferencia előtt mutatta be Precision Optimizer 5.0 megoldását, amely a nagyobb teljesítmény érdekében automatikusan finomhangolja a Dell Precision munkaállomásokon futó alkalmazásokat. A Precision Optimizer a háttérben adatokat gyűjt az alkalmazások viselkedéséről, és a gépi tanulás modelljeit használva automatikusan finomhangolja a rendszer beállításait, amivel - a gyártó saját mérései szerint - akár 394 százalékos teljesítménynövekedés is elérhető szoftverszállítók szabványos alkalmazásainak futtatásában és egyedi programkódok végrehjatásában egyaránt.

Las Vegasban a Dell bejelentette EMC VDI Complete megoldásainak frissítését is, amelyek immár a 14. generációs PowerEdge szervereket is tartalmazzák a desktop környezetek végponttól végpontig terjedő virtualizálásához. Az új Dell Wyse 5070 vékonykliensek pedig nem kevesebb, mint 1600 konfigurációs változatban, támogatott operációs rendszerek és perifériák sorával - többek között 4k felbontású kijelzőkkel - segítik a kliens oldal, a munkakörnyezet modernizálását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.