Hirdetés
. Hirdetés

Intelligens netes keresőrendszer a Nextenttől

|

A TexDroidot a magyar nyelv speciális adottságait figyelembe véve, magyar felhasználóknak fejleszti a vállalat.

Hirdetés

Az európai uniós támogatással készülő TexDroid komplex nyelvi elemzésen, innovatív heurisztikus módszereken és öntanuló mesterséges intelligencia algoritmusokon alapuló internetes keresési technológia. A Nextent Informatika Zrt. szerint a prototípus rendszer a legkorszerűbb informatikai megoldásokon alapuló, összetett keresések elvégzésére lesz képes, és a találatokat könnyen kezelhető formában fogja továbbítani a felhasználó számára.


A TexDriod rendszer nem mintaillesztéses keresést végez, hanem intelligens módon elemzi a szöveges tartalmat, a szóösszetételeket, szinonimákat, felismeri és súlyozza a szavak mondattani szerepét. A rendszer böngészőből elérhető, webalapú felülete a megszokottnál több, részletesebb keresési feltétel megadását teszi lehetővé: a lekérdezés nemcsak kulcsszavak, hanem rövid mondatok vagy szövegrészletek megadásával is indítható. A keresés minden esetben releváns eredményeket ad, amelyeket tartalmi jegyek alapján a rendszer sorba rendez, a keresési feltételeknek leginkább megfelelő találattól a kevésbé relevánsak felé haladva. A program rugalmasan adaptálható bármely témakörhöz, az adott terület számára érdekes információforrások megadásával.

Az alkalmazás fejlesztésében a Nextentet egy hazai nonprofit kutatólabor, a szintén szegedi székhelyű Alkalmazott Intelligencia Kutató Kht. segíti. A TexDroid elsősorban a nagy mennyiségű szöveges, elektronikus üzleti információval dolgozó szervezetek számára lehet majd hasznos, míg lakossági felhasználás esetén a magyar nyelvű tartalom keresését teheti hatékonyabbá az interneten. A munka jelenleg a szinonimaszótár és a nyelvi feldolgozást végző algoritmusok fejlesztésénél tart. A Nextent szerint a TexDroid 2010 végére készülhet el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.