Hirdetés
. Hirdetés

Internethajó: mire jó a Digitális Közmű?

|

Tizedik alkalommal rendezték meg az Internethajó konferenciát május 7-én, csütörtökön. Az idei előadások és kerekasztalbeszélgetések egyetlen téma, a jelenleg előkészítés alatt álló Nemzeti Digitális Közmű körül forogtak.

Hirdetés

Még a Gyurcsány-kormány idején kezdték meg a Nemzeti Digitális Közmű program előkészítését és társadalmi vitáját; a tervek szerint európai uniós forrásokból megvalósuló projekt jelenleg az Európai Bizottság előtt van, amely úgynevezett prenotifikációs eljárás keretében vizsgálja a program megalapozottságát. A mostani Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat és az akadémiai hálózat bevonásával a Nemzeti Digitális Közmű program keretében 2-3 éven belül Európai Uniós források bevonásával egy olyan állami tulajdonban lévő homogén integrált optikai gerinc- és felhordó hálózatot alakítanának ki, amely minden magyarországi települést 6-10 Mb/s sávszélességgel érne.

Jelenleg több mint 1200 olyan település van Magyarországon, ahol semmilyen szélessávú szolgáltatás nem érhető el, és ugyanekkora nagyságrendű azon települések száma is, ahol csak egy szolgáltató van; első körben ezeken a településeken akarják megteremteni a lehetőséget a versenyre - hangsúlyozta a az Internethajó nyitóelőadásában Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Hozzátette: a Nemzeti Digitális Közmű projekt a nemzetközi tapasztalatok alapján akár 500 milliárd forintos GDP-növekedést hordoz magában, ebből csak az állami adóbevétel 250 milliárd forint lehet. Amennyiben a projektet elfogadja az EU, úgy azt az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programból valósíthatják meg - mondta Bálint Ákos, az NFÜ Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatóságának vezetője.

Nem lett prioritás
A konferenciához kapcsolódva jelentette meg a rendezvényt szervező eWorld az idei Kék Noteszt, amely megállapítja: a magyar információs társadalom fejlesztése az elmúlt egy évben sem vált prioritássá, az ország gazdasági-társadalmi versenyképességének elmozdításának stratégiai jelentőségű területévé.

A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is követő jellegű információs társadalom vagyunk, holott mód nyílna offenzív, versenyelőny-képző lépésekben is gondolkodni. A konferencia résztvevői többnyire egyetértettek abban, hogy amennyiben megvalósul, úgy a Nemzeti Digitális Közmű nagy szerepet játszhat a digitális írástudatlanság visszaszorításában, és jelentős versenyelőnyhöz juttathatja az országot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.