Hirdetés
. Hirdetés

IP-címet minden homokszemnek

|

Ha bevezetik az IPv6-ot, akkor akár minden homokszem kaphatna internetcímet. A szakértők természetesen nem ezért tartják roppant sürgetőnek az áttérést.

Hirdetés

De miért is van szükség a 128 bites IPv6 (Internet Protocol version 6) bevezetésére? Az alapvető ok, hogy a jelenlegi internet működését lehetővé tevő, 32 bites IPv4 hálózati címek rövid időn belül elfogynak. Elég csak arra gondolni, hogy az internetfelhasználók száma már most meghaladja a 2 milliárdot, és évente mintegy 14 százalékkal nő. A további bővülés csak az IPv6 bevezetésével lehetséges. Ezen túlmenően az IPv6-ra épülő hálózatoknak további előnyei is vannak, így például a korszerű hitelesítés és titkosítás, a beépített hálózati mobilitás, vagy a magasabb szintű szolgáltatáskínálat.

Az áttérés azonban nem megy máról holnapra, felgyorsításához a szakma összefogása szükséges. Ebből a megfontolásból alakult meg - a nemzetközi gyakorlatot követve - a Magyar IPv6 Fórum. Küldetése az IPv6 technológián nyugvó internet elterjedésének támogatása (az IPv6 nem komaptibilis az IPv4-gyel!), az új technológiában rejlő műszaki és alkalmazási lehetőségek feltárása. Kiemelt célja a felhasználók tájékoztatása, valamint felkészítése az IPv4-IPv6 áttérésésre. A szervezet munkája során együttműködik külföldi tagszervezeteivel.

A Magyar IPv6 Fórum gesztora a Műegyetem, alapító tagjai az NIIF Intézet, az IVSZ, a HTE, az ISZT, a Magyar Telekom, az Ericsson és a Cisco. A független szakmai szervezet vezetőségét két évre választották: elnök Imre Sándor (BME Híradástechnikai Tanszék, tanszékvezető; elnökhelyettesek: Maradi István (Magyar Telekom, vezérigazgató-helyettes); Mohácsi János (NIIF Intézet, igazgatóhelyettes). Nyílt szervezetről lévén szó, a vezetőség további tagok (természetes és jogi személyek) csatlakozását várja.

Imre Sándor a szervezet megalakulását követően rámutatott: a protokollváltás a nagy informatikai és távközlési cégektől kezdve, az intézményeken és vállalatokon át, egészen az egyszerű felhasználókig mindenkit érint, elkerülhetetlen és sürgető. Az átállásra széles körben és minél gyorsabban fel kell készülni, hiszen már most késésben vagyunk. Az első lépés a meglévő hardver-szoftverpark átvilágítása, majd a szükséges beállítások, módosítások, vagy esetleges új beszerzések elvégzése.

Szakértői vélemények szerint a minél gyorsabb átállás szempontjából rendkívül fontos, hogy a kormányzati informatikai alkalmazásokat is el lehessen érni IPv6-on.

Hazai mérföldkövek:
1997 - IPv6-kutatások a BME-n
2002 - IPv6-kísérletek az NIIF által üzemeltetett kutatóhálózaton
2005 - az IPv6 szolgáltatásként elérhető az egyetemek, kutatóintézetek és közgyűjtemények számára (NIIF)
2009 - IPv6-szolgáltatás (Externet)
2011. június 3. - a Magyar Telekom bekapcsolja IPv6-hálózatát
2011. szeptember 15. - Cisco-IPv6 labor a BME-n
2011. december 14. - a Magyar IPv6 Fórum megalakulása

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.