Hirdetés
. Hirdetés

IPv6 Magyarországon

|

Mit tehetünk a végletesen fogyó IP-címek problémája ellen?

Hirdetés

Köztudott, hogy az általánosan használt IPv4 címek 32 bites címtartományának szűkössége miatt ma már alig akad szabad IP-cím. A későn „ébredő” országok, mint például Kína, alig birtokolnak többet belőlük, mint egy-egy amerikai egyetem. És akkor még nem is említettük az IP-címek iránti igény robbanásszerű növekedését generáló gépi csatlakozásokat. Ezek együttesen vezettek oda, hogy az elmúlt évben felgyorsult az átállás az IPv6 szabványra.

Hány IPv4 cím létezik?

A rövid válasz az, hogy nagyjából 4 milliárd. A hosszabb válasz szerint a binárisan tárolt formátum miatt pontosan 32 bitnyi, azaz 2 a 32-en. Ezzel szemben az IPv6 128 biten tárolja a címeket, ami sok nagyságrenddel bővíti ki a lehetőségeket. Nagyjából 3,4-szer 10 a 38-on IP cím áll rendelkezésre az új környezetben. Elrettentésül, számmal kiírva: 340.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000. További részletek és érdekességek az IPv6 átállásról.

ipv6 fórum

IPv6 itthon

Noha hazánkban nem kritikus a helyzet, természetesen itthon is zajlik a migráció. Ezt elősegítendő a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) kezdeményezésére, a Magyar Telekom Nyrt., az Ericsson Magyarország Kft., a Cisco Systems Magyarország Kft., az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), valamint az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) részvételével 2011. december 14-én megalakult a Magyar IPv6 Fórum, amely a nemzetközi IPv6 Forum hazai partner szervezete.

A Magyar IPv6 Fórum küldetése az Internet világhálózat megújulását és további fejlődését lehetővé tevő IPv6 címzés és a benne rejlő technikai, alkalmazási lehetőségek megismertetése, az új IPv6 protokollra való áttérés fontosságának tudatosítása és bevezetésének elősegítése Magyarországon. A Fórum kiemelt céljának tekinti az Internet felhasználók tájékoztatását, és az IPv4-IPv6 áttérésre való felkészülésük segítését. A hazai szervezet együttműködik a nemzetközi szakmai szervezetekkel és közvetíti a külföldi tapasztalatokat a magyar Internet felhasználók közössége felé.

A Fórum egyének, valamint intézmények, vállalkozások és egyéb szervezetek független szakmai szerveződése. A Fórum jogi személyiséggel nem rendelkezik. Tevékenységét tagjainak önkéntességre épülő részvételén, a tagok együttműködésén keresztül fejti ki. A Fórum tagja lehet bármely természetes személy és jogi személyiséggel rendelkező intézmény, vállalat, vagy egyéb szervezet, amely a Fórum küldetésével és céljaival egyetért, azokat támogatja, az Alapszabályban foglaltakat elfogadja, és mindezt a csatlakozási Nyilatkozat aláírásával kinyilvánítja, olvasható a szervezet felhívásában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.