Hirdetés
. Hirdetés

Irány a 12 eurócent

|

Az SMS- és az adatroaminggal kapcsolatban májusban alakítják ki álláspontjukat az uniós tagországok távközlési hatóságai.

Hirdetés

A vilniusi ülésen egyebek mellett döntenek arról is, hogy az uniós bizottságnak milyen szabályozási javaslatot tegyenek a barangolással összefüggésben. Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, aki egyben a European Regulators Group (ERG), valamint az Independent Regulators Group (IRG) elnöki posztját is betölti, az MTI-nek elmondta: túlzottan nagy az SMS-ek küldésének belföldi és roaming árai közötti különbség: míg egy belföldi SMS 5-10 eurocentbe kerül, addig az EU-ban a roaming környezetben küldött SMS-ek átlagosan ára 29 eurocent. Ezért az SMS roaminggal kapcsolatos javaslatokról a május végi ülésen dönt az ERG, például arról, hogy javasolja-e az uniós távközlési bizottságnak és a parlamentnek, hogy az SMS is bekerüljön a szabályozott körbe. Pataki Dániel emlékeztetett arra, hogy Viviane Reding, az Európai Unió távközlési biztosa korábban úgy nyilatkozott: az lenne kívánatos, ha július 1-ig a szolgáltatók önként 12 eurócent körüli szintre csökkentenék egy külföldi SMS árát.

Jóval nagyobbak a különbségek az adatroaming díjaiban, hiszen a legolcsóbb adatroaming díja is a sokszorosa a legdrágább belföldinek. Ráadásul míg a beszéd időtartamát vagy a küldött SMS-ek számát könnyen nyomon követhetik a felhasználók, addig az adatforgalom mennyiségét nem, és ezért is fontos lenne minél előbb megteremteni az adatroaming területén is az átláthatóságot. Pataki Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy Viviane Reding ezen a területen is július 1-ig adott határidőt a szolgáltatóknak arra, hogy csökkentsék áraikat. Pataki hozzátette: bár több szolgáltató is bejelentett árcsökkentő lépéseket, még nem derült ki, hogy konkrétan mik ezek. Az elnök abban bízik, hogy a szolgáltatók a nyár közeledtével több olyan innovatív lépést is tesznek, amelyek jelentősen mérséklik az árakat. Az elnök a magyar piacon pozitív példaként említette a Vodafone Magyarország roamingbérletetének bevezetését. Megjegyzendő, hogy bár a bérlet segíti az adatroaming forgalmának nyomon követését, ára nem barátságos: a bérlet ára napi 3000 forint, ami 50 MB adat letöltésére jogosít, így azaz 1 MB 60 forintba kerül, miközben ugyanezért belföldön mindössze átlagosan 1 forintot kell fizetni.

Pataki Dániel megismételte korábbi kijelentését: az európai hírközlési szabályozó hatóságok álláspontja az, hogy minden piaci szereplő számára az lenne jó, ha az SMS és az adat roaming kapcsán nem lenne szükség központi szabályozásra, és a szolgáltatók maguk csökkentenék az uniós biztos és bizottság számára is elfogadható szintre a díjakat. Ha azonban ez mégsem következne be, akkor a cél az, hogy az unió ne a kiskereskedelmi árat határozza meg, mint ahogyan történt ez a beszéd romaing esetében, hanem csak a nagykereskedelmi árat. Az árszintről korábban nyilatkozó uniós biztos szerint 1 MB adat kiskereskedelmi roaming környezetben 35 eurócent körül már elfogadható lenne, ami nagyjából megfelel a Vodafone Magyarország által most alkalmazott díjnak. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az ármegállapítás mellett nagyon fontos a számlázási egység maghatározása is, hiszen ha a számlázási egység túl nagy, akkor a fogyasztó számára nem lesz sok előnye az alacsony árnak. Az ERG május végén alakítja ki ezzel kapcsolatban is az álláspontját.

Pataki a beszédroaming szabályozását sikeresnek ítélte. Minden szolgáltató időben bevezette az új díjakat, amelyek az EU-ban átlagosan 20-50 százalékkal, Magyarországon pedig közel 50 százalékkal alacsonyabbak a korábbi tarifákhoz képest, bár a szolgáltatók által alkalmazott díjak a szabályozásban rögzített maximum körüliek. A szabályozás nem rögzítette, hogy milyen egység alapján kell számlázni a díjakat. Ez azonban lehetővé tette a szolgáltatóknak, hogy például a korábbi másodpercalapú tarfiát a maximált ár bevezetése után percalapúra módosítsák, miáltal a roamingdíj a vártnál kisebb mértékben csökkent. Az Európai Bizottság (EB) 2008 őszére tekinti át a 2007-ben bevezetett szabályozás eredményeit, és ennek alapján terjeszti esetleges módosító javaslatát az Európai Parlament elé. Az ERG a vilniusi ülésén dönti el, javasolja-e az EB-nek többek között, hogy szabályozzák a számlázási egységet, csak arra kötelezzék a szolgáltatókat, hogy a jelenleginél pontosabban tájékoztassák a felhasználókat, mi mennyibe kerül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.