Hirdetés
. Hirdetés

IT-eszközök Alzheimer-betegeknek

|

Gyógyulást sajnos nem, de napi segítséget tudnak nyújtani a korszerű IT-eszközök a feledékeny embereknek.

Hirdetés

Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de akár a 160 ezret is meghaladhatja Magyarországon azon idős emberek száma, akik kóros feledékenységben szenvednek - hangzott el a XII. Alzheimer-kór konferencián. A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága felhívja a kormányzat figyelmét, hogy az Alzheimer-betegek közvetlen ápolási költségei meghaladják a szívbetegség, a rák és a stroke együttes ápolási költségeit; az EU-ban ez betegenként évente közel 21 ezer eurót tesz ki. Magyarországon - ahol a legalacsonyabb a kezelt betegek aránya - évente közel 212 milliárd forintot költenek a demenciában szenvedő betegek ellátására. Az Alzheimer Társaság ezért felszólítja a kormányzatot a Nemzeti Alzheimer Stratégia kidolgozására.

A konferencián a feledékeny idős embereket és hozzátartozóikat segítő infokommunikációs megoldásokról is hallhattak az érdeklődők. Vajda Lóránt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egészségipari Mérnöki Tudásközpontjának (BME EMT) igazgatója rámutatott: a korszerű informatikai eszközök bevetése nem folyamatos kamerás megfigyelést jelent. Lakáson belül szenzorokkal lehet például a mozgást, az áramfogyasztást, az ajtók nyitását/csukását vagy a hőmérsékletet érzékelni, és a mért adatokat a távközlőhálózat és az internet segítségével a távol lévő hozzátartozó számára hozzáférhetővé tenni. Arra is lehetőség van, hogy baj esetén a rendszer riasztást küldjön a családnak, az ápolószemélyzetnek. A Műegyetem több ilyen fejlesztésben is részt vesz. Vannak tesztrendszereik, amelyeket minden érdeklődőnek szívesen bemutatnak, sőt akár ki is helyeznek valós helyszínekre.

Kültéren teszi lehetővé a mozgás követését a Saturnus Kft. SOS telefonja. A rendszer beállítható úgy, hogy a GPS-modullal ellátott eszköz (mobiltelefon vagy karóra) helyzete egy okostelefonon folyamatosan követhető legyen. Baj esetén az eszköz használója az SOS-gomb megnyomásával küldhet riasztást. A terminál ára bruttó 44900 forint. A pozíciót megjelenítő, okostelefonra letölthető szoftver ingyenes. Jelenleg Android alapú verzió áll rendelkezésre, rövidesen megjelenik az iPhone-ra telepíthető szoftver is. A Saturnus eddig 180 SOS telefont értékesített.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.