Hirdetés
. Hirdetés

Itt épül fel Európa legnagyobb teljesítményű számítógépe

|

A bejelentés szerint a berendezés maga is "zöld energiából" működik majd.

Hirdetés

Németországban, a Jülichi Kutatóközpontban épül fel Európa első olyan szuperszámítógépe, amely másodpercenként több mint 1 trillió művelet végrehajtására képes - jelentette be a héten a Köln melletti intézmény.

A Jupiter nevű szuperkomputer a számítógépek legújabb - exascale elnevezésű - nemzedékét képviseli, teljesítménye egyenértékű ötmillió modern notebookéval vagy asztali számítógépével - közölte a kutatóközpont.

A 2023-ra elkészülő Jupiter olyan fontos és sürgős megoldásra váró tudományos kérdésekkel foglalkozik majd, mint a klímaváltozás, a pandémiák megelőzése vagy a fenntartható energiatermelés. A bejelentés szerint a berendezés maga is "zöld energiából" működik majd.

A félmilliárd eurós költség felét az EuroHPC JU európai szuperkomputer-kezdeményezés, felét pedig a német állam fedezi.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.