Hirdetés
. Hirdetés

Itt vannak a világ első teljesen újrahasznosítható nyomtatott elektronikái

|

Nagy segítséget jelenthet az elektronikus szemét elleni harcban.

Hirdetés

Szinte mindenki naponta több elektronikus eszközt használ, és ez a szám idővel drasztikusan növekedhet. Ez azt jelenti, hogy az elektronikai hulladék egyre nagyobb mennyiségben keletkezik.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése szerint tavaly rekordmennyiségű, 53,6 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett. Ennek azonban csak kevesebb mint negyedét hasznosították újra. Ez a probléma csak súlyosbodni fog, ha nem tudunk fenntartható megoldást találni erre az egyre növekvő problémára.

A Duke Egyetem kutatói most megalkották a világ első teljesen újrahasznosítható nyomtatott elektronikáját, amely segítséget jelenthet az elektronikus szemét elleni harcban.

Három szénalapú tinta felhasználásával hoztak létre egy tranzisztort, amely az ellenálláshoz vagy a kondenzátorhoz képest viszonylag fontos és összetett számítógépes alkatrész. A teljesen újrahasznosítható, teljesen működőképes tranzisztor könnyen nyomtatható papírra vagy bármilyen környezetbarát felületre.

Hirdetés

A kutatók egy fából származó szigetelő dielektromos tintát fejlesztettek ki, amelyet nanocellulóznak neveznek. A nanocellulóz egy biológiailag lebomló vegyület, amely széles körben ismert az elektronikában, mint potenciális szigetelőanyag. Nyomtatható tintaként azonban még soha nem használták.

A kutatók kidolgoztak egy módszert a nanocellulóz kristályainak szuszpendálására egy kis konyhasó hozzáadásával. Ezzel olyan tintát kaptak, amely kiválóan működik szigetelőként a nyomtatott tranzisztoraikban.

A kutatást vezető Aaron Franklin elmondta: "A szilíciumalapú számítógépes alkatrészek valószínűleg soha nem fognak eltűnni, és nem várjuk, hogy a miénkhez hasonló, könnyen újrahasznosítható elektronika felváltja majd a már széles körben használt technológiát és eszközöket. De reméljük, azáltal, hogy új, teljesen újrahasznosítható, könnyen nyomtatható elektronikákat hozunk létre, és megmutatjuk, mire képesek, talán széles körben elterjednek a jövőbeni alkalmazásokban."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.