Hirdetés
. Hirdetés

Itthon is gond az adatszivárgás

|

Az adatszivárgás elleni védelem minden vállalat számára kulcsfontosságú lehet a következő években. Ez alól nem jelentenek kivételt a hazai cégek sem.

Hirdetés

A Compliance Data Systems Kft. (CDSYS), mely többek között a Symantec Data Loss Prevention (adatszivárgás elleni védelemi) megoldására és az IT Compliance-re specializálódott, ismertette a hazai felhasználók körében szerzett tapasztalatait és a magyar piacon várható kilátásokat.

„A magyar cégvezetők megdöbbenve olvassák a nagy amerikai piackutatások adatait arról, hogy milyen károkat okoz, ha értékes információk kerülnek ki a vállalattól. Sokszor azonban eszükbe sem jut, hogy az ő cégük is hasonló veszélyeknek van kitéve. Sajnos itthon is emelkedik az elbocsátások száma, és ez érezhetően megnöveli a vállalati adatbiztonsági kockázatokat. A legérzékenyebb és legóvatosabb pénzügyi szektor már több hatékony lépést is tett a megfelelő védelem érdekében, de a többi iparágnak sem szabad kivárnia” – nyilatkozta Egerszegi Krisztián, a CDSYS ügyvezető igazgatója.

A Symantec és a Ponemon Institute által tavaly készített egyik felmérés szerint a közel ezer munkahelyet váltó vagy munkahelyét elvesztő megkérdezett közül 59 százalék vitt el adatot korábbi munkáltatójától annak engedélye nélkül. Ezek között kevesebb volt a jogtalanul elvitt pénzügyi adat és forráskód, viszont a dolgozói és a felhasználói információk valamint az e-mail listák igen népszerűnek bizonyultak.
 
„Magyarországon a megfelelő piackutatások és az ezekből származó adatok, elemzések hiánya, illetve az adatvesztésről szóló hírek elhallgatása akadályozza a terület fejlődését. Piaci tapasztalatunk alapján elmondhatom, hogy gyakran az IT-biztonság alapjaitól kell kezdeni az építkezést, hiszen az adatbiztonsági kultúra még gyerekcipőben jár itthon. Sok esetben jellemző a szabályozási folyamatok hiánya, hiányossága vagy nem megfelelő betartása is” – vélekedett az ügyvezető igazgató.

„A Symantec számára minden országban fontosak az adott piacot jól ismerő partnerek. Az adatszivárgás elleni védelem számunkra kiemelt stratégiai terület, ezért van Magyarországon is kifejezetten erre szakosodott partnerünk.” – nyilatkozta Teasdale Harold, a Symantec magyarországi igazgatója.

A Symantec Data Loss Prevention megoldást kínál a bizalmas adatok felderítésére, megfigyelésére és védelmére, azok tárolási vagy felhasználási helyétől függetlenül. Segít megakadályozni az adatszivárgást – függetlenül attól, hogy a felhasználó csatlakozik-e a vállalati hálózathoz –, valamint védi a bizalmas adatokat a végpontokon, a hálózaton és a tárolórendszerekben is. „A DLP-vel a Symantec a biztonság terén az infrastruktúra zárolása helyett továbbra is az információ védelmére helyezi a hangsúlyt”- tette hozzá Harold Teasdale.

Identity Management


Az informatikai támadások mintegy 80 százaléka - a biztonságosabb környezetekben, például a pénzintézetek és a biztosítók esetén akár a 90 százaléka - is származhat belső veszélyforrásokból. A belső támadások elleni védekezés egyik hatékony módja a központi jogosultság- és felhasználókezelés, azaz az Identity Management rendszerek bevezetése. A CDSYS az Oracle IDM-re és biztonsági megoldásaira specializálódott partnere, amely a Sun Microsystems felvásárlása után két IDM megoldás integrálásával lépett elő. „Egy IDM megoldás bevezetésénél egy kiváló, élvonalbeli eszköz a sikeres alkalmazás szükséges, de nem elégséges feltétele. Kiemelt jelentősége van annak, hogy tapasztalt szakemberek végezzék az implementációt, akik ismerik a bevezetések jellegzetességeit, buktatóit és sikertényezőit is. Csak így biztosítható az eredeti céloknak megfelelő rendszerek épüljenek ki, melyek hosszútávon szolgálják a vállalat üzleti célkitűzéseit” – mondta Egerszegi Krisztián.

A cikk a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.