Hirdetés
. Hirdetés

Itthon is van telepatológia

|

A telemedicina eszközeivel a távolból is megvizsgálhatja a szövettani metszeteket a patológus. A telepatológia Magyarországon sajnos még nem a mindennapok munkaeszköze.

Hirdetés

Ma már a földrajzi távolság nem jelent akadályt, hogy a patológus szakorvos megvizsgálhassa a szövettani metszeteket, s abból a beteg sorsát meghatározó mikroszkópos diagnózist adhasson. A többéves fejlesztőmunka eredményeként kialakított telemedicinás rendszert -- négy magyarországi és egy íroszági helyszín bevonásával - a tatabányai Szent Borbála Kórházban mutatták be.

A metszetek szkennelését és digitalizálását egy magyar fejlesztés eredményeként kialakított, a 3DHistech által gyártott speciális eszköz, a Mirax metszetszkenner végzi. Az apró részletekből visszaállított képek aztán bekerülnek a kórház központi adatbázisába. Az orvosok - tartózkodjanak bárhol a világban - az interneten keresztül férhetnek hozzá a metszetekhez, amiket egy ingyenesen letölthető szoftver, a Pannoramic Viewer segítségével, számítógépük képernyőjén tanulmányozhatnak. A metszetek kicsinyíthetők és nagyíthatók (akár több százszoros méretre), a részletek mikron pontossággal megmérhetők.

 

 

A leletezés, illetve a konzílium történhet online vagy offline. Az előbbi esetben több orvos és egészségügyi intézmény bekapcsolódhat egyidejűleg a munkába. A metszetek mozgatását, kicsinyítését, nagyítását stb. bármelyik távoli számítógépről el lehet végezni. Mindenki egyidejűleg látja a metszetet, és kifejtheti, egyeztetheti véleményét.

A telepatológiai alkalmazás bármilyen, internetkapcsolattal rendelkező PC-ről igénybe vehető. A sávszélesség-igény sem nagy, 100 kilobit/másodperc elegendő. Ennek oka, hogy a digitalizált képeket a rendszer nem tölti le a munkaállomásokra, azok maradnak a központi szerveren. Mindig csak az éppen aktuális részlet adattartalma utazik a hálózaton.

A metszetekhez természetesen csak az arra illetékes intézmények, illetve orvosok férhetnek hozzá. A biztonságról részben a kórházak belső, védett hálózatai gondoskodnak. Ezen túlmenően a munkában résztvevő orvosok a metszet-adatbázist működtető intézménytől felhasználónevet és jelszót kapnak. Szintén a központi intézmény jelöli ki, hogy ki, milyen adathalmazhoz férhet hozzá. A jogosultsági és biztonsági rendszer összhangban van az európai uniós irányelvekkel.

A telepatológiai rendszernek többféle alkalmazása képzelhető el Magyarországon is. Ezek: az osztályos megbeszélések kiváltása, a kórházak közötti konzultáció támogatása, távleletezés, oktatás, kutatás. Szűcs Iván, a Szent Borbála Kórház igazgatóhelyettes főorvosa kiemelte: a rendszer segítségével a speciális orvosi tudás egyenletesebben teríthető, enyhíthetők a hiányszakmák problémái, továbbá csökkenthető az orvosok külföldre áramlása (akár itthonról is dolgozhatnak külföldi kórházaknak).

A Gombás Péter patológus doktor által koordinált munkában eddig két egyetemi, egy országos intézeti, három megyei kórházi és egy kiskórházi szakintézmény vesz részt. A Szent Borbála Kórháznak a 3DHistech a partnere az eszközök beszerzésében, a rendszer kialakításában és működtetésében. A metszetek szkennelését és digitalizálását végző eszköz ára 16 millió forint. Ahhoz, hogy a telepatológia Magyarországon mindennapi gyakorlattá váljon, a finanszírozás kérdése még megoldásra vár. Ez abban az értelemben különösen igaz, hogy a rutin elektronikus konzultáció, valamint a hozzá szükséges eszközök működtethetősége a kis és közepes méretű kórházak igényét, sokszor kényszerítő szükségletét elégítené ki, elsősorban az egyetemi szakcentrumok felé.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.