Hirdetés
. Hirdetés

Javaslatáért büntetik a Google-t

|

65 ezer dollár kártérítést kell fizetnie a keresőcégnek az automatikus kiegészítés tévedése miatt.

Hirdetés

A Google internetes keresőjének egy hasznos tulajdonsága az automatikus kiegészítés, mikor már az első karakterek begépelése után az algoritmus különböző kulcsszó kombinációk javaslatával áll elő. A "bud" begépelésére például rögtön megjelenik a fővárosunk neve mellett Bud Spencer, egy hazai pénzintézet neve, valamint a "budapest térkép" kifejezés. Az automatizmus természetesen nem működik tökéletesen, gyakran téved, sőt néha meglehetősen mulatságos eseteket is produkál (utóbbiak között az autocompletefail,com címen lehet böngészni).

 



A tévedésen azonban nem minden esetben nevetnek az érintettek. Így mikor a francia Lyonnaise de Garantie biztosító neve mellett majd minden esetben felbukkant a "csaló" kifejezés francia megfelelője (escroc), a cég beperelte a keresőcéget a jó hírnevük megsértése miatt. A biztosító szerint ugyanis a Google-nek jobban monitoroznia kellen a szolgáltatását, hogy hasonló hitelrontó esetek ne történhessenek meg. Ezen ok miatt többször is keresték a üzemeltetőt, de panaszukra nem jött válasz.

A Google ellenben azzal érvelt, hogy az incidens nem emberhez, hanem egy automatikus algoritmushoz köthető, amely több tényező alapján állítja össze a találatait. A francia törvényszék végül a biztosítónak adott igazat, és 65 ezer dollár kártérítés megfizetésére, valamint a "csaló" kifejezét tartalmazó javaslat eltávolítására kötelezte a keresőcéget. A Google ezek után csak remélheti, hogy az ügy nem teremt precedenst. Ha így lesz, akkor ezen hasznos funkció miatt még sok büntetést kell fizetnie majd a cégnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.