Hirdetés
. Hirdetés

Jelentés a karácsonyi applikációs őrületről

|

A mobilalkalmazások népszerűsége minden elképzelhető rekordot megdöntött a karácsonyi forgatagban. Az iOS és Android applikációk heti letöltése átlépte az egymilliárdos határt - jelentette a Flurry mobilalkalmazás-elemző társaság.

Hirdetés

A Flurry beszámolója szerint csak az év utolsó hetében 1,2 milliárd alkalommal töltöttek le iOS és Android alkalmazásokat az okostelefon-tulajdonosok, ami új rekord. Az előző héten is hatalmas volt az aktivitás, s 857 milliós letöltési rekord született, amihez a december 24-i 242 milliós napi csúcs alaposan hozzájárult. December első felében a heti átlag még csak 750 milliót tett ki. Az ajándékozás úgy látszik, hogy ezen sokat dobott, hiszen karácsonyra 60 százalékos volt a növekedés.

Nem meglepő, hogy az Egyesült Államok vitte el az utolsó heti letöltések hatalmasra bokrosodott pálmáját, a globális összesítésből 509 millió leöltéssel 42 százalékot kihasítva. A második Kína a maga 99 milliójával csak a távoli messzeségből figyelhette a csillagos-sávos hömpölygést, de a harmadik Nagy-Britannia a maga 81 milliós letöltés számával a lakosság nagyságához képest egészen jól teljesített. A kanadaiak már csak 41 millió, a németek pedig mindössze 40 millió letöltést produkáltak, ami elég kevés, ha a kicsi, de mobilmániás dél-koreai népesség 34 milliós teljesítményéhez hasonlítjuk.

A legnagyobb rohamokat karácsony első napján délelőtt 7 és 11 óra között, illetve délután 14 és 16 óra között regisztrálták. A Flurry jelentése szerint az applikációk több mint 90 százaléka iOS és Android rendszert futtató készülékre került, ami azzal van összefüggésben, hogy karácsonykor elsősorban ilyen eszközöket adtunk és kaptunk ajándékba. Mellesleg összesen 6,8 mobileszköz talált gazdára a karácsonyi időszakban, amivel a tavaly értékesített darabszám meghaladta a 20 milliót.

Peter Farago, a Flurry marketingért felelős elnökhelyettese blogjában arra jutott, hogy a növekedés tovább folyatódik majd. Arra számít, hogy a heti egymilliárdos letöltés állandóvá válik. Miközben az iOS és az Android terjedése továbbra is meghökkentő mértékű lesz, a piac mégis minden értékelési szempont szerint még csak születés közbeni állapotban van.

A holland Distimo elemző cég szerint az Android piacon 31 hónappal a platform bemutatása után már 400 ezer alkalmazás van, s e szám szédítő sebességgel nő, hiszen a 200 ezres határt áprilisban, a 300 ezrest augusztusban lépte át. Az Apple számára a 400 ezres határ eléréséhez csak 22 hónap kellett, de az Android-hívők állítják, hogy jelenleg az iOS növekedési sebességét már túlszárnyalták.
 
A piac legfontosabb alkalmazásai jelenleg még ingyenesek a Distimo szerint. Áprilisban az ingyenes applikációk aránya 60 százalék volt, mostanra azonban 68 százalékra emelkedett. Felmérések szerint az Android piacra legalább 100 ezer különböző fejlesztő dolgozik, s mindegyikük átlagosan 4,1 alkalmazás letöltését tette lehetővé az elmúlt évben.

A Windows mobile operációs rendszer az elemzőktől egyelőre egy árva szót sem kapott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.