Hirdetés
. Hirdetés

Jelentősen nő az adatlopások száma

|

Az FBI-nak egyre több internetbiztonsági eseménnyel és panasszal kellett megbirkóznia.

Hirdetés

Az FBI az IC3 (Internet Crime Complaint Center) központon keresztül tavaly 275 ezer bejelentést fogadott, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg 2007-hez képest. Az FBI szerint a biztonsági problémákra visszavezethető károk nagysága elérte a 265 millió dollárt. Az elemzések alapján elmondható, hogy egy-egy bejelentéshez átlagosan 931 dolláros kár tartozott. Ugyanez a szám 2007-ben még csak 680 dollár volt.

Az FBI által ismertetett romló helyzet nem igazán okozott nagy meglepetést a biztonsági szakértők körében, hiszen a biztonsági cégek jelentéséből erre már lehetett következtetni. Az adatbiztonsági incidensek egy jelentős része azokra a - főleg tavaly - rohamosan elterjedő, automatizált SQL injection alapú támadásokat lehetővé tevő hekkereszközökre volt visszavezethető, amelyek esetenként weboldalak ezreit ostromolták, és segítették elő a kártékony programok terjedését valamint az adatlopást.

A tavalyi évre vonatkozó statisztikákból kiderül, hogy a hitel- és bankkártyákkal kapcsolatos adatbiztonsági események jelentősen hozzájárultak a károkhoz. Az IC3 szerint az összes biztonsági esemény 9 százaléka ilyen kártyákkal összefüggésbe hozható cselekményekre volt visszavezethető. Természetesen a nagymértékű károkozáshoz hozzájárultak az olyan jelentős biztonsági incidensek is, mint amilyeneket például a Heartland Payment Systems és az RBS WorldPay szenvedett el.

Tavaly nagyon sok támadás elektronikus levelek révén valósult meg. A spamek között rengeteg olyan email bukkant fel, amelyek kifejezett célja a felhasználók megtévesztésével történő adatlopás volt. Az IC3 szerint a támadók körében az is elterjedt módszernek számított, hogy a felhasználók postafiókjainak feltörésével küldözgettek leveleket az áldozatul esett személyek ismerősei számára.

A hír a Computerworld.hu biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.