Hirdetés
. Hirdetés

Jelnyelvoktató alkalmazás diadalmaskodott

|

Másodszor rendezték meg a 1app alkalmazásfejlesztő versenyt.

Hirdetés

A középiskolás diákok és a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára idén másodszor megrendezett 1app alkalmazásfejlesztő versenyre 44 csapat nevezett okostelefon-alkalmazást.

Hirdetés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mobil Innovációs Központjának kezdeményezését piaci cégek mellett a NISZ Zrt. is támogatta. A szervezők célja többek között az volt, hogy a magyar társadalom számára hasznos fejlesztések ötletgazdáit tovább ösztönözze, és alkalmazásaikat megismertesse a közönséggel. A díjátadón bejelentették: idén nyáron két hónapos mentorációs program indul majd, amely során a hallgatók a közigazgatáshoz kapcsolódó alkalmazásötleteik megvalósításához kapnak elméleti és gyakorlati segítséget.

 

Az 1app alkalmazásfejlesztő verseny célja az innovatív, tehetséges középiskolások és egyetemisták felfedezésén túl a szakma és a közvélemény figyelmének felkeltése az alkalmazásfejlesztésben rejlő, hosszútávú lehetőségekre mind az üzleti, mind a közszférában.

A március 28-i konferencián a hallgatók a díjazott alkalmazásokat egy-egy negyedórás előadás keretében mutatták be, majd Dr. Pap László egyetemi tanár, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács Magyar Tudományos Akadémia által delegált tagja bejelentette: továbbra is várják a vállalkozó szellemű fiatalok mobilalkalmazás ötleteit, hiszen idén ősszel megrendezik a „Közigazgatási mobilalkalmazások versenyét”.

Az idei versenyen a legfiatalabbak bizonyultak a leginnovatívabbnak. Középiskolások fejlesztették ki a „Mutasd!” jelnyelvoktató okostelefon-alkalmazást, mely idén leginkább felkeltette az 1app zsűrijének figyelmét. Az applikáció egyik ötletgazdája – Horváth Roland, Tóth Fanni csapattársa – a verseny legfiatalabb, 14 éves nevezője volt. A „Mutasd!” alkalmazás segítségével jelentősen javulhat a siketnémák társadalmi integrációja, így a fejlesztési ötlet amellett, hogy az oktatás kategóriában első helyezést ért el, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) különdíját is elnyerte. A versenyen első helyezést ért el a játék kategóriában az EnergyBricks játék, az egyéb kategóriában pedig a Mistory városismereti alkalmazás. Előbbi egy nagyon átgondoltan kivitelezett, pályaszerkesztővel is ellátott szórakoztató logikai játék, utóbbi pedig a geocaching ötletének továbbgondolásából született alkalmazás, melynek segítségével interaktív városi túrákon lehet részt venni, narratív történettel és a városhoz kapcsolódó rejtvényekkel. Az idei 1app versenyen a három kategória első három helyezettjét díjazták, így a záróeseményen több, mint 1,3 millió forint összértékben adtak át díjakat a NISZ Zrt., a MagiCom Kft., a MobilPort Kft. és az Innobile Kft. felajánlásából.

Az 1app rendezvénysorozat a március 28-i konferenciával nem ért véget. Együttműködésben a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanáccsal és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-vel nyáron két hónapos mentorációs program indul. A programra várnak minden olyan hallgatót és tanulót, akinek a közigazgatáshoz kapcsolódó alkalmazásötlete van. A programra az érdeklődők már jelentkezhetnek a rendezvény honlapján elérhető űrlap segítségével.

 

Az 1app alkalmazásfejlesztő verseny 2015 márciusában díjazott alkalmazásai:

Oktatás 1. hely Mutasd! (Jelnyelv oktató program) Horváth Roland és Tóth Fanni

Oktatás 2. hely WhichCountry (A világ országait oktató program) Mikó Botond

Oktatás Megosztott 3. hely appSci! (Fizika, kémia oktatóprogram) Bajczi Levente és Mondok Milán

Oktatás Megosztott 3. hely Webuni (A webuni.hu oktatóportál mobilalkalmazás változata) Gonda Benjamin, Kelemen Jenő és csapatuk

Játék 1. hely EnergyBricks (Pályaszerkesztővel is ellátott szórakoztató logikai játék) Szabó Áron

Játék 2. hely SwitchMen (Energiatakarékosságra ösztönző ügyességi játék) Jenei András

Játék Megosztott 3. hely Accessible Memory (Látássérültek számára is használható memóriajáték) Németh Dávid

Játék Megosztott 3. hely RGB Square (Ügyességi játék gyors játékmenettel) Kálóczi Kevin

Egyéb 1. hely Mistory (városismereti alkalmazás) Szabó Levente és Elekes Tamás

Egyéb 2. hely Vunebo (Egy vonaton együtt utazó ismerősök megtalálását lehetővé tevő közösségi alkalmazás) László Balázs

Egyéb 3. hely Clavis Keyboard (PC-szerű billentyűzet Android tabletekhez) Jakub János és Menyhárt Hunor

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.