Hirdetés
. Hirdetés

Jól fogynak az LCD TV-k és a laptopok

|

Szeptemberben ismét megszervezik a fogyasztói elektronika világkiállítását, az IFA-t Berlinben. A piac helyzetéről nemzetközi sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Hirdetés

A fogyasztói elektronika (TCE) piac 2007-ben és 2008-ban világszinten két számjegyű, 14 százalékos növekedést regisztrált (dollárban), idén ez várhatóan 4 százalék lesz - mondta a máltai tájékoztatón Jürgen Boyny, a GfK piackutató cég fogyasztói elektronikai piacért felelős igazgatója. A piac dollárban számított értéke tavaly 694 milliárd dollár volt, idén 724 milliárd lehet. A fejlett országokban a növekedés alacsonyabb mértékű lesz, mint 2008-ban, Dél-Amerikában és Kelet-Európában azonban jól alakul a fogyasztói elektronikai piac.

A globális TCE piac növekedését alapvetően három termékkategória, a mobil- és okostelefonok, az LCD TV-k és a laptopok generálták tavaly. Bár minden régióban más-más az eladások összetétele termékenként, ez a három csoport mindenütt a teljes eladásokból 60 százalékkal részesül. Idén azonban a mobiltelefon-eladások 1 százalékkal csökkennek 2008-hoz képest (bár így is 26 százalékos lesz a növekedés), az LCD TV-k és laptopoké 1 százalékkal emelkedik. Ami az egyes régiókat illeti, a TCE-eladások mindenütt csökkennek, Európában a növekedés stagnálni fog - mondta Jürgen Boyny.

ifa.jpg


A jelenlegi fő trendeket az alábbiak szerint lehet összefoglalni:
- A gazdasági válság mérsékelten hat a fogyasztói elektronika piacra
- A "bebábozási" és az "otthon maradok" trend kedvezően hat a TCE termékek eladásaira
- Egyértelmű trend mutatkozik arra, hogy több TV-készülék legyen egy háztartásban
- A vásárlók nagyobb összegeket fordítanak HIFI készülékekre

Christian Göke, a szervező Messe Berlin operatív igazgatója a kiállítói statisztikákról elmondta: ugyanúgy mint tavaly, március végéig a kiállítói terület 99 százalékát már értékesítették, és a piacvezető cégek képviseltetik magukat. A kelet-európai kiállítók legnagyobb arányban Lengyelországból érkeztek (960-an, a 2007-es 438-hoz képest), de az előző évhez képest szintén emelkedett 2008-ban a csehországi, a szlovákiai, az oroszországi és az ukrajnai kiállítók száma. Magyarország nem szerepelt a statisztikákban.

Az IFA több példát is bemutat majd a fogyasztói elektronika trendjeire vonatkozóan. A TV-készülékek terén várhatóan kiállítanak nem csupán kísérleti, hanem már a tömegtermelésre kifejlesztett OLED technológiájú készülékeket is. Szintén újdonság lesz a 21:9 képarányú televízió (ebből a Philips mutatott be Máltán egy prototípust), amellyel pontosan olyan formában nézhetünk filmeket, ahogyan azok a mozik képernyőjén látszanak. További információkat kaphatunk majd a készülő 3D televíziókról, a multimédiás tartalmaknak szánt otthoni hálózati adattároló rendszerekről, valamint a nagy felbontású videokamerák fejlesztési eredményeiről és irányairól.

A hír a Computerworld.hu oldalain jelent meg. 
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.