Hirdetés
. Hirdetés

Jön a fény alapú kommunikáció

|

A vezeték nélküli internetezést lehetővé tevő WiFi technológiához hasonló LiFi lényege, hogy az emberi szám számára láthatatlan fény segítségével teszi lehetővé az adatok gyors és olcsó áramlását. Ennek számtalan felhasználási területe lehetséges.

Hirdetés

Különleges készülékek prototípusát mutatta be nemrégiben a japán Casio a Las Vegas-i Consumer Electronics Show keretében tartott demonstráció keretében. A próba során, az Economist újságírójának jelenlétében két okostelefon fény segítségével tudott egymással adatot cserélni.

Mindez miért is jó? Mert az adatok fénysebességgel tudnak vándorolni, ráadásul rendkívül olcsó módja ez az adatok áramoltatásának. A bitek áramlása úgy valósul meg, hogy az emberi szem számára láthatatlan fény intenzitásának variálását értelmezi a vevőkészülék speciális kamerája. A dolognak van ugyan némi korlátja, mivel jelenleg csak 10 méteres hatótávolságban működik, és nem hatol át a falon, de rengeteg előnye is van, hiszen a LiFi például olyan környezetben is optimális lehet, ahol a rádiós interferencia esetleg problémát okozhatna, így például repülőgépek fedélzete, ahol nem csak internetezni lehetne a fény segítségével. Akár a repülőgépek belső kommunikációs rendszerében is hasznosítani lehetne, sőt az ülésekbe épített kijelzőkre anélkül is lehetne továbbítani filmeket az interkontinentális járatokon, hogy be kellene vezetékezni hozzá a járműveket. Ez akár az üzemanyag-fogyasztásra is jótékony hatással lehet (hiszen csökken a jármű súlya), vagyis valamennyire javíthatja a légi közlekedés hatékonyságát is.

A fényekkel való üzenetküldés persze nem új keletű, hiszen nagyon rég óta használt megoldás az infravörös az elektromos készülékek távirányítójaként, vagy például a mobiltelefonok közötti adatátvitelre, sőt az emberiség az ősidők óta használja a fényt a kommunikációban, például egy hajótörött fényjelekkel, a Morze ABC felhasználásával adhatja tudtára az arra járóknak, hogy bajba került. Tulajdonképpen ehhez hasonló ez a technológia is, azzal a különbséggel, hogy a fényjelekkel az ember nem találkozik.

A fény alapú adatáramlásnak egyébként számtalan más, hétköznapi, praktikus felhasználása is lehetséges lenne. Például egy bolt előtt elhaladva a telefon akár automatikusan eltárolhatja az üzlet ablakába kitett nyitva tartási időt, illetve a különböző akciós ajánlatokat, de további területeken is hasznosítható lenne az új technológia, amelynek népszerűsítésével egy tavaly októberben, iparági szereplők közreműködésével életre hívott konzorcium, a LiFi Consortium is foglalkozik.

Persze most még sok mindent át kell gondolni a LiFi-vel kapcsolatban. Ilyen például az, hogy nem lehet fal az adó és a vevő készülék között, és különböző biztonsági, etikai kérdések is felmerülnek. Izgatottan várjuk a fejleményeket.

(Cikkünk az Economist részletes beszámolója alapján készült.)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.