Hirdetés
. Hirdetés

Jön a HDTV utódja

|

A HDTV fejlesztését a kilencvenes években elindító japán kutatók most a 16-szor részletesebb Super Hi-Visiont fejlesztik.

Hirdetés

Ugyan még a nagyfelbontású televízió is távol van attól, hogy elterjedjen, de ez nem állítja meg a szorgalmas japán mérnököket. Az NHK (Nippon Hoso Kyokai) Tudományos és Technikai Kutató Laboratórium munkatársai a múlt héten bemutattak egy új technológiát, mely majd a HDTV örökébe léphet . A Super Hi-Vision (SHV) képe 7680×4320 képpontból áll, mely így mindkét irányban négyszerese a HDTV képpontszámának, illetve - ha így érzékletesebb - 16 HDTV adás képe helyezhető el rajta.

A technológiát már egy éve bemutatták, de azóta az intézet kifejlesztett egy teljes felbontású CCD érzékelőt is tévékamerák számára, amely képes levenni egyben a teljes SHV képet. Eddig a prototípus kamerák csak az SHV rendszer felbontásának felével bírtak. Így a három alapszínhez külön érzékelőket használtak, plusz egy extra, zöld komponensre hangolt érzékelővel hatékonyan megduplázták a részletességet, hogy a kép megfeleljen az SHV dimenzióinak.

felbontasok.jpg

A pénteki bemutatón már az új érzékelővel dolgoztak, mely egymagában képes a teljes kép digitalizálására teljes SHV felbontásban. A kamera új prototípusát három méterre állították fel a díszlet kompozícióól, mely egy újságot is magában foglalt. A képet megjelenítő monitoron gond nélkül el lehetett olvasni a címlapsztorit - ez azért a mai HD és HDV kamerákkal így nem lenne lehetséges.

Tovább a PC World beszámolójára >>

A digitális televíziózásról szóló, a magyar távközlési piac szereplőivel készített beszélgetésünk itt tekinthető meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.