Hirdetés
. Hirdetés

Jönnek az aszteroidák (vagy nem)

|

A NASA azt tervezi, hogy az év végéig azonosítja a Földre veszélyt jelentő aszteroidák 90 százalékát. A legközelebbi, komolyabb veszély 2036-ban leselkedik majd a Földre.

Hirdetés

Az amerikai űrhivatal az egy kilométer átmérőjű aszteroidákat reméli feltérképezni. A szakvélemények szerint ugyanis ekkora méretű űrtárgy becsapodása globális következményekkel járna a Föld számára (a dinoszauruszokat 65 millió évvel ezelőtt elpusztító aszteroidát 10 kilométer átmérőjűre becsülik). A NASA úgy véli, 900 ilyen kisbolygó jelenthet veszélyt jelenleg a Földre.

Donald Yeomans, a NASA Földközeli Objektumok Programirodájának vezetője szerint már az 50 méternél nagyobb átmérőjű tárgyak is veszélyesek lehetnek. Yeomans 75 ezerre teszi ezeknek az aszteroidáknak a számát. A jó hír azonban, hogy a kockázat alacsony, mivel az ilyen méretű objektumok csak kis kárt okozhatnak, már ha egyáltalán lakott területen vagy afölött robbannak (a Föld kétharmadát óceán borítja). Ráadásul egy 50 méter átmérőjű aszteroida becsapodása 500-1000 évenként egyszer valószínű.

További statisztikák: egy közepes, 140 méter átmérőjű aszteroida becsapodása 5000 évenként várható, míg egy 1 kilométeresé 500 ezer évenként. Az amerikai Kongresszus nem is különít el pénzt az ilyen objektumok azonosítására, a NASA magának kell kigazdálkodnia rá a pénzt. Jelenleg az évi 17 milliárd dolláros költségvetéséből csupán 4,1 milliót fordít a földközeli potenciálisan veszélyes objektumot felderítésére.

A legközelebbi veszélyt a Földre a 99942 Apophis aszteroida jelenti, amely 400 méter átmérőjű. A becsapodási valószínűsége 1 a 45 ezerhez, 2036-ban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.