Hirdetés
. Hirdetés

Kaméleon a felhőben

|

A legnagyobb szuperszámítógépektől kezdve az üzletkritikus nagyvállalati rendszereken át a miniszámítógépekig mindenütt megállja helyét a SUSE Linux. A felhasználóknak ma már abban az esetben sem kell lemondaniuk a nyílt forráskódú operációs rendszerre épülő megoldásokról, ha nyilvános felhőben elérhető szolgáltatást keresnek vagy magánfelhő-környezetet építenek.

Hirdetés

SUSE üzletágunk történetében 2013 az áttörés éve – köszöntötte Szittya Tamás, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet ügyvezető igazgatója a június végén megrendezett SUSE konferencia mintegy kétszáz fős közönségét. A Novell két éve tagja az az Attachmate csoportnak, a SUSE azóta külön üzletágként működik, amely a nyílt forráskódú operációs rendszer, a SUSE Enterprise Linux Server (SLES) mellett felügyeleti eszközöket és magas rendelkezésre állású, felhőalapú megoldásokat is kínál. Ez utóbbiak álltak a rendezvény középpontjában is, amely az első önálló SUSE konferencia volt Magyarországon. Szittya Tamás szerint ez is arról tanúskodik, hogy a piac megérett a nyílt forráskódú megoldásokra.

 

– Eredményesnek bizonyult az átszervezés: bevételeit és nyereségességét egyaránt növelni tudta SUSE-üzletágunk, így többet fordíthat a fejlesztésre – mondta a térség 11 országának központjaként működő, a nyílt forráskódú megoldásokhoz nagyvállalati szintű támogatást adó magyar leányvállalat vezetője. – A 2012-es pénzügyi évben az üzletág 22 százalékkal növelte bevételeit. Az Egyesült Államok 36 százalékos bővüléssel a legnagyobb SUSE-piaccá vált, Magyarországon a növekedés még ennél is nagyobb. Világszerte 19 ezer aktív, 88 százalékban visszatérő SUSE-ügyfelet sorolhatunk felhasználói táborunkba.

Nyílt fejlesztési modell
A nyílt forráskódú fejlesztési modellt és közösséget egy ideje olyan IT-cégek szponzorálják, mint – többek között – az IBM és az Oracle, és a Prágában fejlesztőközpontot működtető SUSE. A támogatás eredményeként előre meghatározott ütemterv szerint minőségi, kitesztelt kód készül, amely ugyanakkor nem kötődik egyetlen gyártóhoz sem. Ezt a kódot azután a Linux-disztribúciókat kibocsátó cégek a nagyvállalati igényeknek megfelelően csomagolják, tesztelik és támogatják, szolgáltatási szinteket (SLA-kat) garantálnak hozzá, továbbá vizsgázott szakembereket képeznek a megoldások fejlesztéséhez, bevezetéséhez és üzemeltetéséhez.

– Mindennek köszönhetően a nyílt forráskódú szoftverek a nagyvállalatok számára is valódi alternatívát kínálnak, amit a felhasználói tapasztalatok és a piacelemzők adatai is alátámasztanak – emelte ki Szittya Tamás. – Az IDC előrejelzése szerint a Linux szerverek piaca 2016-ig 18 százalékkal fog bővülni. A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeinek zöme Linuxon fut, a Global Fortune 100-as listáján szereplő szervezetek kétharmada használ SUSE szoftvereket, a többek között az eBayt is ügyfelei közé soroló Teradata teljes egészében átállt a SLES-re, és a Linuxon bevezetett SAP-rendszerek 70 százaléka is ez utóbbin fut. Az SAP-val nemrég közös támogatóközpontot nyitottunk, partnerünk a Linux-alapú szoftverfejlesztések referenciaplatformjává választotta a SLES-t, és Linux-alapú HANA megoldásait kizárólag erre az operációs rendszerre építi.

A SUSE stratégiájának fókuszában a felhőalapú megoldások állnak. A portfóliót egyrészt a SLES-en futó, nyilvános felhőben elérhető szolgáltatások, másrészt a SUSE Cloud magánfelhő-infrastruktúra megoldások alkotják, amelyeket az üzletág a Dellel közösen fejleszt, OpenStack-alapon. A palettát hibrid környezetek kialakításához és üzemeltetéséhez szükséges megoldások egészítik ki.

Kiemelten kezeli az üzletág a SUSE-alapú, üzletkritikus vállalati rendszerek portfólióját is. Ahogyan Szittya Tamás fogalmazott, az üzletág nagyvállalati szállítóvá lép elő, válogatott szoftverkomponenseket integrál a SLES egymást követő verzióival, teljes nyitottságot teremtve más szállítók hardver- és szoftvertermékei felé. A Novell például már 2006 óta közös fejlesztői labort működtet a Microsofttal, amely a szoftverek interoperabilitásáról gondoskodik, a VMware pedig OEM partnerként elsődlegesen a SLES-t ajánlja a Linux disztribúciók közül, és szoftverkészülékeit is erre az operációs rendszerre építi.

Nagyvállalati szintű támogatás
A SUSE Linux Enterprise Server a közösség által fejlesztett openSUSE kódjára épül, amelyben a legújabb képességek félévente jelennek meg. A SUSE átlagosan 18 havonta bocsát ki frissítőcsomagokat (service pack) az operációs rendszerhez. Minden SP-t összesen öt évig támogat, a SLES általános támogatása így hét év, ami további három évvel meghosszabbítható.

– Teljes körű életciklus-kezeléssel számolhatnak felhasználóink, így pontosan tervezhetik és előkészíthetik a SLES frissítését – mondta Hargitai Zsolt, a Novell NetIQ SUSE Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője. – Jelenleg a SLES 10-es és 11-es verzióját támogatjuk. A 10-es hétéves, általános támogatása júliusban megszűnik, a 11-es verzióhoz pedig hamarosan kibocsátjuk az SP3-as frissítőcsomagot. A SLES 12-es verziója 2014 második felére várható.

Disztribúciónkat előreportoló modellben készítjük, így a legfrissebb fejlesztéseket – a stabilitás és az alkalmazáskompatibilitás megőrzése mellett – a lehető leggyorsabban a felhasználók rendelkezésére bocsáthatjuk. A 3-as kernel ennek köszönhetően már a SLES 11-es verziójába bekerülhetett, ezzel nem kellett megvárnunk a következő, 12-es főverzió megjelenését.
A SLES 11 SP3 a méretezhetőség, a biztonság és a legújabb fájlrendszerek, tárolók támogatása terén hoz újításokat. Az operációs rendszerben implementálásra került a BIOS-t váltó UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) specifikáció, és megkapta az ISO/IEC 15408 biztonsági szabvány (Common Criteria) szerinti, EAL4+ fokozatú minősítést. Készült egy SAP-ra optimalizált változat is (SLES for SAP), amelyhez egypontos terméktámogatás és dedikált frissítési csatorna is tartozik.

Egy éve jelent meg a SUSE Linux Enterprise High Availability Extension, vagyis az operációs rendszer fürtözést támogató kiterjesztésének nyílt forráskódú változata, amely SAP alatt is minősítést kapott. Az SP3 csomag továbbegyszerűsíti a fürtözött számítógépek monitorozását és felügyeletét.

Felhőalapú megoldások
A SUSE Cloud magánfelhő-infrastruktúra szoftverkomponensei olyan nyílt forráskódú projektek fejlesztéseire épülnek, mint az Apache CloudStack, az Eucalyptus és az OpenStack.
– Ez utóbbi legfrissebb, stabil verzióján közel kétszáz vállalat és több mint félezer fejlesztő dolgozott – mondta Varga Zsolt, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet konzultációs részlegének vezetője. – A számítási felhőhöz kínált, nyílt forráskódú szoftvereink széles körű iparági és közösségi támogatottságot élveznek. A munka függetlenségét, a hosszú távú fejlesztést az OpenStack Alapítvány garantálja, amelynek a SUSE platinafokozatú támogatója.

Nemcsak anyagilag segítjük a projektet, hanem fejlesztőink és jogászaink munkájával is.
Nagyvállalati megoldásként a SUSE Cloud olyan komponenseket is tartalmaz, amelyekkel a felhasználók akár meglévő hardvereszközeiken is órák alatt magánfelhő-környezetet alakíthatnak ki és elindíthatják a szolgáltatásokat. Ilyen nagyvállalati szintű felügyeleti eszköz a SUSE Manager és Studio, valamint a NetIQ Cloud Manager és CloudAccess is.

A SUSE Studio – melynek nemrégiben jelent meg az 1.3-as verziója – komoly szerepet játszik abban, hogy az appliance-szállítók előszeretettel választják a SLES-t készülékeikhez. A felügyeleti eszközzel ugyanis pár kattintással létrehozható és tesztelhető az alkalmazáskörnyezet (image), amely azután egyszerű módon teríthető különböző környezetekbe – az USB kulcstól kezdve a felhőig. A SUSE Studio online változatban is elérhető, életciklus-kezelés, támogatás és SLA-k nélkül ugyan, de ingyenesen használható, ami megér egy próbát.

További hír, hogy a SUSE nemrégiben stratégiai együttműködésre lépett a nyílt forráskódú middleware-megoldásokat szállító – a Gartner által is méltatott – WSO2-vel. A két cég közös referenciaarchitektúrát készített, melynek minden komponensét együtt integrálják, tesztelik és frissítik. A SUSE-WSO2 referenciaarchitektúra, amelyet a SUSE Clouddal is integráltak, mostantól Magyarországon is elérhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.