Hirdetés
. Hirdetés

Kapcsolódás az ötödik sebességre

|

A kütyüket és készülékeket övező felhajtásban jóval kevesebb reflektorfény jutott az új hálózati technológiáknak a február végén Barcelonában megrendezett Mobile World Congress 2016 idején, pedig a következő években azokra is nagy szükségünk lesz, ha a lelkesedést kiváltó mobileszközöket és a dolgok internetét használni is szeretnénk.

Hirdetés

Elárasztottak bennünket termékbejelentéseikkel a gyártók a konferencia négy napja alatt, a média modulárisan bővíthető, hőérzékeny kamerával ellátott, szupervékony és villámgyorsan feltölthető, mesterséges intelligenciára támaszkodó, digitális asszisztenst hordozó, felhasználóját szelfiről azonosító okostelefonokról, viselhető eszközökről, hálózatba kötött autókról, drónokról, nem utolsósorban virtuálisvalóság-sisakokról szóló hírektől volt hangos.

Ráadásul minden eddiginél többen voltak kíváncsiak az új eszközökre - a mobiliparág legrangosabb eseményét szervező GSMA adatai szerint a látogatók száma meghaladta a 100 ezret, amire a konferencia történetében még nem volt példa. A több mint 2200 kiállító termékei és szolgáltatásai a világ 204 országából vonzottak látogatókat a katalán városba.

5G-sürgető Intel
Legyen szó az atléták sportfelszerelésébe épített viselhető eszközökről, a környezeti akadályokat és az ütközéseket intelligensen elkerülő drónokról, hálózatba kapcsolt gépjárművekről vagy okosvárosokról, a dolgok internetre csatlakoztatása, egymás közötti, illetve az emberek és a felhő felé irányuló kommunikációja soha nem látott követelményeket támaszt napjaink vezeték nélküli hálózataival szemben.

Az Intel egy sor fejlesztést, terméket és partneri együttműködést jelentett be az MWC 2016 konferencián, amelyek mindegyike a közeljövő gyorsabb, okosabb és hatékonyabb, 5G-s vezeték nélküli hálózatainak mielőbbi kiépítését célozza.

- Egyre okosabb hálózatba kapcsolt eszközök, adatgazdag, személyre szabott szolgáltatások és felhőben futó alkalmazások milliárdjai teszik szükségessé, hogy intelligensebb és nagyobb teljesítményű hálózatokat építsünk - mondta Aicha Evans, az Intel kommunikációval és eszközökkel foglalkozó csoportjának alelnöke és vezérigazgatója. - A kommunikációt és a számítástechnikát összehozó, 5G-s hálózatokra történő átállás fordulópontot hoz az iparág történetében. Döntő fontosságú ezért, hogy mielőbb lerakjuk a jövő 5G-s hálózatainak alapjait, mert azok csak így adhatnak majd hosszabb távon is lenyűgöző felhasználói élményt.

Az ötödik generációs mobilhálózatok - amelyeknek az évtized végére fel kellene állniuk - a jelenlegi infrastruktúránál százszor-ezerszer nagyobb sávszélességet adnak majd a felhasználóknak, illetve az internetre csatlakoztatott dolgoknak. Barcelonában az Intel például olyan, a köztéri világítás lámpaoszlopaiba szerelt eszközökből kialakított 5G-s hálózatot demózott, amely több mint 9 Gbps-os átviteli sebességet adott a közelben levő tableteknek és telefonoknak. A létszám növekedésével csökken az egy főre jutó sávszélesség, de az ötödik generációs hálózatok felhasználók tízezreinek is fejenként több tíz Mbps-os hozzáférést fognak adni, illetve a dolgok internetére csatlakoztatott szenzorok százezreit fogják kiszolgálni.

Nagyteljesítményű fejlesztőplatformot is kínál az Intel az 5G-s mobileszközök és vezeték nélküli hozzáférési pontok gyorsabb integrálásához és teszteléséhez, és a mobilkommunikációs ökoszisztéma számos vezető szereplőjével együttműködésben prototípusokat tesztel rajta.

Az LG Electronics például 5G-s telematikai technológiát fog fejleszteni a processzorgyártóval közösen a következő generációs okosautókhoz. A Nokia a szabványosítás előtt álló 5G-s rádiókommunikációs technológiák és hálózati megoldások területén dolgozik együtt az Intellel, hogy minél előbb megnyíljon az út az ötödik generációs klienseszközök és vezeték nélküli infrastruktúra korai bevezetéseit célzó projektek előtt, és a komponensek együttműködése hosszú távon is zavartalan legyen.

Hálózatelérési technológiák fejlesztésében és tesztelésében működik együtt a processzorgyártó a dél-koreai SK Telekommal. A két cég többek között a távközlési szolgáltatók licencelt frekvenciákon működő, LTE mobilhálózatait a magasabb frekvenciákat használó helyi, vezeték nélküli hálózatokkal összekapcsoló, úgynevezett anchor-booster cellák tökéletesítésében, 5G-s továbbfejlesztésében ért el eredményeket. Ez a technológia a mobilinternetre csatlakozó felhasználókat épületek belterében, ahol gyengébb a jelerősség, zavartalanul átadja a jobb hozzáférést adó vezeték nélküli hálózatnak.

A Verizonnal pedig már terepi körülmények között is teszteli az Intel az 5G-s vezeték nélküli megoldásokat, amelyek a milliméteres hullámhosszú frekvenciatartományban működnek. A spektrumnak ez a része ugyanis a mai mobilhálózatokhoz képest nagyságrenddel nagyobb adatátviteli sebességet ad, így jó választás lehet a következő generációs lakossági és vállalati szolgáltatásokhoz.

Hétszeres térerő IoT-hez
Együttműködik az Intel az Ericssonnal is az 5G-s megoldások területén, a közös tesztek a két cég meglévő - a hálózatok átalakítását, a felhőt és a dolgok internetét (IoT-t) lefedő - partneri kapcsolatát szélesítik ki. Barcelonában az Ericsson is számos bejelentést tett mind az ötödik generációs hálózatok, mind a dolgok internete vonatkozásában. A cég mobilitással foglalkozó legfrissebb tanulmányában (Ericsson Mobility Report - Mobile World Congress Edition, 2016) arról ír, hogy 2021-re 28 milliárd eszköz fog az internetre csatlakozni, és a kapcsolatok több mint fele M2M-, illetve IoT-típusú lesz.

Az Ericsson ezért olyan technológiákat is fejleszt, mint az EC-GSM, amely a meglévő mobilhálózatokat ruházza fel új funkciókkal a kis teljesítményű, de nagy kiterjedésű (LPWA típusú) IoT-alkalmazásokhoz, így még nagyobb lefedettség biztosítható a dolgok internetére csatlakozó eszközök kiszolgálásához. Az EC-GSM képességek a GSM hálózatra telepített új szoftveren keresztül egyszerűen hozzáadhatók az infrastruktúrához, ezért a megoldás költséghatékony is.

Elsőként a világon az Ericsson - a francia Orange távközlési szolgáltatóval közösen - élő IoT-alkalmazással tesztelte az EC-GSM technológiát a 900 MHz-es hullámsávon. A tavaly novembertől idén februárig tartó projekt során, melynek Párizs adott otthont, a GSM hálózat térerejét 20 dBm-mel sikerült megnövelni, ami hétszeres javulást jelent a jelenlegi kis teljesítményű installációkhoz képest. Fontos eredménye a tesztnek az is, hogy bebizonyosodott, EC-GSM technológiával a hálózat a térerő szempontjából kihívást jelentő helyekre, például alagsorokba, pincékbe is eljuttatható, ahová sok okosmérőórát telepíthetnek a közműcégek, illetve a hálózat távoli helyszínekre, mezőgazdasági vagy infrastruktúra-felügyeleti alkalmazásokhoz telepített érzékelőkhöz is jó minőségben kivihető.

- Celluláris LPWA-megoldásunkkal a mobilszolgáltatók új szoftver telepítésével optimalizálhatják meglévő infrastruktúrájukat - mondta Thomas Noren, az Ericsson rádióhálózati termékekért felelős vezetője. - Az EC-GSM ígéretes technológia, amely harmadik generációs, 3GPP-szabványú fejlesztéseken keresztül új távlatokat nyit az IoT bővítése előtt. Az EC-GSM technológiát az Ericsson egy internetes borászat páratartalom- és hőmérséklet-érzékelőket hosszú akkumulátor-üzemidővel ötvöző megoldásán szemléltette az MWC-n. A dolgok internetére optimalizált, költséghatékony mobilhálózatok már 2017-től szélesebb körben elterjedhetnek.

Magyar találmány az MWC-n
A hirtelen szívmegállás és a stroke kockázatát előrejelző magyar fejlesztésű orvostechnikai eszköz, a WIWE az idei MWC-n mutatkozott be a nemzetközi szakmai közönségnek (lásd még a 16. oldalon). Farkas Péter, a WIWE-ot forgalmazó Sanatmetal kereskedelmi igazgatója elmondta, a látogatók sorban álltak, hogy kipróbáljak az eszközt, és képet kapjanak szívük, érrendszerük állapotáról.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.