Hirdetés
. Hirdetés

Kelendő szakmák

|

Mind a nemzetközi, mind a magyarországi piacot megvizsgálva, bátran állíthatjuk, hogy az informatika az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat.

Hirdetés

Ennek egyik oka, hogy nincs olyan cég a világon, amelynél ne lenne szükség valamilyen IT-háttérre. Gondoljunk csak bele, hogy manapság számítógép, laptop vagy internet nélkül már el sem tudunk képzelni, hogyan követhetnénk a világ eseményeit. Az írógépet, faxot és postát már jó ideje kiváltotta az e-mail és az SMS. Ha belegondolunk, nehéz eldönteni, hogy a világunk gyors változása idézte-e elő a gyorsan megjelenő és még gyorsabban változó technológiák megszületését, vagy fordítva: az újabbnál újabb informatikai eszközök hatására éljük egyre nagyobb sebességgel az életünket.

Az informatika speciális világában évek óta megfigyelhető, hogy időről időre feltűnnek olyan IT-szakterületek, amelyekre a cégek nagyobb hangsúlyt fektetnek, és ennek megfelelően azokhoz értő szakemberekkel szeretnék szakmai gárdáikat bővíteni, erősíteni. A múltban az egyik legjobb példa erre az 1959-ben megjelent Cobol programozási nyelv volt, amely üzleti és pénzügyi rendszerekhez kínált megoldást. Manapság már igen kevés vállalat használja, helyét átvették a modernebb és rugalmasabb programozási nyelvek. A gyors technológiai versenyben egyértelműen kijelenthetjük, hogy a kulcsszó az innováció lett.

Programozási nyelv

Nemzetközi és magyar viszonylatban évek óta nagy a kereslet a különböző objektumorientált programozási nyelvekben jártas fejlesztők iránt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy akinek legalább 3–5 éves gyakorlata van programozási területen, az könnyen válogathat különböző hazai és külföldi cégek álláskínálataiból.

Egyik legkeresettebb programozási nyelv a Java, amely többé-kevésbe független az operációs rendszertől; olyan kódokat tartalmaz, amelyek elősegítik a hálózati programozást, illetve alkalmasak arra, hogy távoli hozzáféréssel, akár otthonról is tudjanak a fejlesztők programozni. A Javának különböző típusai vannak: J2SE (Standard Edition), J2EE (Enterprise Edition, J2ME (Mobile Edition) – ezek mind széles körű felhasználást tesznek lehetővé.

A Java programozási nyelven kívül manapság világszerte keresettek a más programozási nyelvekben jártas szakemberek is. A legfelkapottabbak közé tartoznak a C, C++, C#, és .NET. Az álláskeresők szerencséjére kis és nagy cégek egyaránt használják ezeket a technológiákat, ezért azok a szakemberek, akik aktívak a munkaerőpiacon, saját maguk dönthetik el, hogy milyen környezetben dolgoznának, hol tudna a legjobban a személyiségük érvényesülni. Természetesen az angol nyelv ismerete elengedhetetlen követelmény, hiszen kis cégeknél is gyakran ezen a nyelven íródnak a dokumentációk és a kapcsolódó szakmai cikkek, de az újdonságok a világhálón ugyancsak megkövetelik az idegen nyelv ismeretét.

Egyetemi, főiskolai képzések tömkelege biztosítja azokat a szakmai tantárgyakat, amelyekkel jól megalapozott tudást szerezhet az a fiatal, aki a későbbiekben ezzel szeretne foglalkozni. Rengeteg cég felismerte, hogy együttműködve a felsőoktatási intézményekkel, már a tanulmányi évek alatt megkereshetik, felkarolhatják azokat a tanulókat, akik elég tehetségesek és ambiciózusak ahhoz, hogy a későbbiekben erősítsék az ő csapataikat. Különféle programokba, kutatási feladatokba kapcsolódhatnak a diákok, így szerezve szakmai és munkatapasztalatot. Azok, akik a későbbiekben szeretnének különböző programozási nyelveket megtanulni, számtalan cég ajánlatai közül választhatnak, és a különböző tanfolyamok elvégzése után hivatalosan elfogadott szakképesítést szerezhetnek. Fontos megjegyezni: a munkaadók nagy része nem tartja fontosnak, hogy a munkavállalók érvényes képzettséggel rendelkezzenek, inkább a tudást részesítik előnyben.

Ha esetleg valaki már tapasztalt fejlesztő vagy ismeri a különböző szoftverfejlesztési nyelvek szintaxisait, viszonylag könnyen átképezheti magát a különböző okostelefonok által megkívánt programozási nyelvekre. Android, iOS, Symbian fejlesztő tanfolyamokat, képzéseket szintén találhatunk több cég és iskola kínálatában. A felsőoktatási intézmények is felismerték: érdemes az újdonságokat is tanítani, ezért azok a diákok, akik már a középiskolában eldöntik, hogy ezzel akarnak foglalkozni, könnyebben választhatnak maguknak egyetemet, főiskolát.

Adattárház

Természetesen az informatika világa nem csak szoftverfejlesztésből áll. Napjainkban rengeteg vállalatnál van szükség az IT-forrásrendszerekből kinyert adatok gyors lekérdezésére, majd ezek újrahasználatára. Mivel rengeteg cégnek van nagy, globális IT-infrastruktúrája, szükség van egy olyan központi adattárolóra, raktárra, amiből gyorsan ki lehet nyerni az információkat és felhasználni őket. Az adattárházak napi rendszerességgel begyűjtik az adatokat, majd más rendszereknek ezt átadva csökkentik a forrásrendszerek erőforrás-igényét.

Az adattárházhoz kapcsolódóan nagyon sok olyan új szakterület jelent meg az álláspiacon, ahol az ezekben a témákban jártas, szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók most már nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is munkát vállalhatnak.

Az adattárház-technológia nem túl régi, körülbelül 10 éves múltra tekinthet vissza. Az üzleti intelligencia (Business Intelligence) tapasztalattal bíró szakemberek nagyon jól választottak, amikor ezzel kezdtek el foglalkozni. Az IDC piackutató cég elemzése szerint a 2010-es évhez képest 2011-ben közel 4 milliárd forintnak megfelelő dollár volt hazánkban a BI piaci növekedése, és 2012-re további 5,9 százalékos emelkedésre számíthatunk. Az IT-piacon egyértelműen az üzleti intelligencia volt az az üzletág, amely a válságban tapasztalható negatív mutatók ellenére fejlődést produkált.

Természetesen az adattárházak világához rengeteg más, technikai pozíció is tartozik. Nagyon sok cégnek limitált a tudása az ETL-fejlesztők és adattárház-tervezők területén. Az elmúlt 3 évben egy nagyobb munkaerő-felvétel hullám söpört végig Európán, amely Magyarországra körülbelül 1–1,5 éve gyűrűzött be. Hazánkban ugyan régóta jelen vannak a nagy állami és nemzetközi cégek leányvállalatai, ahol fejlett adattárházi technológiákat használnak, viszont a kommunikáció nyelve kizárólag magyar nyelven zajlik, és ez meggátolja a pályázó felvételét az újonnan megjelenő cégekhez, hisz ott alapkövetelmény a folyékony, tárgyalóképes angolnyelv-tudás.

Azok a jelöltek azonban, akik legalább 4-5 év tapasztalattal és jó angol nyelvtudással rendelkeznek, nemcsak Magyarországon, de külföldön is keresett munkavállalóknak számítanak.

Itt fontos megjegyezni, hogy egyre több cég alkalmaz a megszokott alkalmazotti munkastátusz helyett szabadúszókat/contractorokat, mert az adattárház bevezetése, implementációja után a nagy gyakorlatot szerzett specialistákra kevésbé van szükség, a karbantartási és a minimális fejlesztési feladatokat egy kisebb, amúgy is meglévő belső csapat kiválóan el tudja látni.

Munkavállalói státuszok

Napjainkban egyre többen váltják ki az egyéni vállalkozói igazolványt és megpróbálnak pár kisebb, a már meglévő munkahely mellett is elvégezhető projektet elvállalni. Néhány jól elvégzett, időben és sikeresen lezárt határidős munka után jó hírnévre lehet szert tenni a piacon. Innen már csak egy lépés, hogy átnyergelhessen az illető a kifejezetten szerződéses munkákra, hátrahagyva az alkalmazotti státuszt. Ennek egyik nagy előnye, hogy rengeteg új technológiát lehet megtanulni nagyon rövid idő alatt, részt vállalva különböző változatos projektekben, és természetesen anyagilag is sokkal jobban megéri. Általában napidíjakban állapodnak meg a szerződő felek; gyakran 100 000 forintot vagy több száz eurót is elkérnek az elvégzett munkáért. A rövid projekthatáridőkből fakadóan a hétvégi munka és a napi 10-12 órás munkaidő sem idegen a szabadúszók számára.

Ezzel a munkavállalási formával a szakemberek közül legtöbben csak rövid ideig élnek, mert a gyors lefutású pár hónap időtartamú szerződések megkívánják, hogy folyamatosan, lehetőség szerint megszakítás nélkül keressék az újabb és újabb munkákat. Ebből következően néhány év elteltével szívesen váltanak vissza a szakemberek alkalmazotti munkaviszonyra egy kiegyensúlyozottabb életvitel reményében.

A szerződéses munkaviszony másik formája a határozatlan idejű alvállalkozói státusz. Ilyenkor a munkaadó alvállalkozókkal próbálja pótolni a hiányzó létszámot. Természetesen ez alacsonyabb költség a cégek számára, mint a rendesen bejelentett alkalmazottak, a munkavállalók pedig átlag 20-30 százalékkal több fizetést is elkérhetnek, mint alkalmazotti státuszban levő kollégáik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.