Hirdetés
. Hirdetés

Kelet-Európa a mikrochipek nagyhatalmává válhat

|

Tajvan ezekben a közép- és kelet-európai országokban keres chiptechnológiai együttműködést.

Hirdetés

Tajvan három kelet-európai országgal szeretne együttműködni a félvezetők területén - közölte Kung Ming-hszin miniszter. A bejelentés valószínűleg tetszeni fog Brüsszelnek, hiszen már régóta udvarol a tajvani félvezetőgyártó cégeknek, hogy az EU-ban kezdjenek gyártásba.

A technológiai nagyhatalomnak számító Tajvanon, olyan vállalatok működnek, mint a világ egyik vezető chipgyártója a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). E cégek a globális chiphiány megoldását célzó erőfeszítések középpontjába kerültek, különösen azután, hogy világszerte le kellett állítani autógyárakat a chipellátás nehézségei miatt, ami már a fogyasztói elektronikai termékek gyártásában is érezhető.

Hirdetés

Míg a TSMC egy 12 milliárd dolláros chipgyártó üzemet épít Arizonában, addig az EU ilyen beruházások ösztönzésére tett erőfeszítései ellenére sem jelezte a tajvani cég, hogy érdeklődne egy hasonló európai létesítmény iránt.

Kung Ming-hszin, aki a tajvani Nemzeti Fejlesztési Tanácsot vezeti, a múlt hónapban Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban és Litvániában tett látogatását követően újságíróknak elmondta, hogy mindhárom ország említette, együtt kívánnak dolgozni a chipeken a szigetországgal.

Tajvan munkacsoportokat fog létrehozni a három országgal, hogy kidolgozzák, miként lehet együttműködni a chipek terén, miközben ösztöndíjakat is ad technikai képzésre. "Az egész félvezető-ellátási lánc hatalmas. Sok ország különböző szerepet játszhat" - mondta Kung.

Tajvan igyekezett kifejezni háláját a három országnak a COVID-19 vakcinák adományozásáért, valamint Litvánia és a Cseh Köztársaság támogatásáért, mivel Tajvanra egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik Kína részéről.

Sem az EU, sem a tagállamai nem tartanak fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatot a Kínából kiszakadt és demokratikusan kormányzott Tajvannal, de Tajpej a szabadság és a demokrácia közös értékeinek hangsúlyozásával igyekezett erősíteni kapcsolatait az EU-val. Az Európai Bizottság törvényjavaslatot terjesztett elő a chipgyártás fellendítésére, és Tajvan részvételét is szorgalmazta. Kung szerint Európának nehéz lenne ezt egyedül megtennie, ezért remélik, hogy együttműködhetnek Tajvannal - tette hozzá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.