Hirdetés
. Hirdetés

Készítsünk privát fájlcserélő hálózatot!

|

Ha nagyméretű fájlokat szeretnék megosztani barátainkkal, de FTP-szervert nem áll módunk- ban készíteni, akkor készítsünk helyette saját fájlcserélő hálózatot a SpinXpress-szel!

Hirdetés

Az internetes fájlmegosztás egyik legrégebbi és legalapvetőbb módja, ha FTP-szervert állítunk csatasorba. Némi odafigyeléssel, esetleg utánajárással, maga a szerver telepítése és beállítása, viszonylag könnyű feladat. Ennél sokkalta komolyabb fejtörést okoz, hogy az otthoni felhasználók többsége nem rendelkezik fix IP címmel. Természetesen ekkor sincs minden veszve, számos megoldás létezik, viszont a hobbi felhasználók jelentős részének ezek már komoly fejtörést okoznak, még a hozzáértők sem szívesen pepecselnek vele. Az FTP-szerverhez hasonló megoldást jelent a SpinXpress. Ez gyakorlatilag egy hétköznapi P2P fájlcserélő alkalmazás, azonban némi változtatással egy FTP-szerver alternatívájaként is remekül használható. Az FTP-szerverekkel szemben megvan az-az előnye, hogy a letöltésre felkínált fájljaink feltöltésének terhe nem egyedül ránk hárul, hanem a letöltők egymás között is osztoznak. Továbbá, ha valaki már letöltött tőlünk egy fájlt, az másoknál akkor is elérhető, amikor mi már offline állapotban vagyunk.

 

spinxpress.jpg

 

Használatbavételéhez először a szoftver honlapján kell regisztrálnunk magunkat, ezt követően pedig telepítenünk és az igényelt felhasználónévvel és jelszóval belépni a programba.

Hálózat a hálózatban

A programot akár különösebb állítgatás nélkül is használatba vehetjük mint egy egyszerű fájlcserélőt, ám mi egy privát hálózat létrehozásán fáradozunk, ezért vár ránk még némi munka. Mivel privát hálózatot szeretnénk, létre kell hoznunk egy felhasználói csoportot (Group). Ehhez hozzá kell rendelnünk ismerőseinket, ekkor a rendszer felajánlja, hogy az illetőket e-mailben értesíti, amit nekik ajánlott elfogadni. A levélben nemcsak a program ajánlója szerepel, hanem egy link is, amin keresztül a csoport tagjai hozzáférhetnek a megosztásainkhoz.

 

spinxpress4.jpg

 

Miután a tagok hozzáadásával végeztünk, következhetnek azon fájlok kiválasztása, amiket meg szeretnénk osztani. Itt sajnos csak fájlokat oszthatunk meg, azok könyvtárba rendezése nem valósítható meg, ezért sok állomány esetén kicsit átláthatatlan lesz az egész. A megosztáskor ne feledjük beállítani, hogy kik jogosultak megtekinteni az állományokat. Ezzel nemcsak azt védhetjük ki, hogy dokumentumaink avatatlan kezekbe kerüljenek, hanem azt is, hogy az általában egyébként is alacsony feltöltési sebességünket feleslegesen használjuk. Az egyes állományokhoz külön-külön megjegyzést fűzhetünk, valamint alul egy infóbokszban a későbbiek során figyelemmel követhetjük, hogy melyiknek mekkora volt a keletje.

 

Forgalmi beállítások

A felhasználók és az állományok létrehozásával szinte végére is értünk a történetnek, már csak az internet-beállításokkal kapcsolatos utolsó simítások maradtak hátra. Ezeknél igazából csak egy dologra kell odafigyelnünk, mégpedig a sebesség beállítására. Alaphelyzetben nincs sebességhatár megszabva, tehát minden úgy megy, ahogy a „csövön kifér", ez a letöltésnél még nem is lenne gond, viszont a feltöltést mindenképpen limitáljuk ha, nem akarunk vehemens sebességcsökkenést.

 

spinxpress3.jpg

 

Adatok:

  • P2P fájlmegosztó kliens
  • Virtuális alhálózatok létrehozása
  • Megjegyzések fűzése a megosztott fájlokhoz
  • Meghívásos alapon bővíthető
  • csak egyéni fájlok oszthatók meg, mappák nem

 


Előny: egyszerű használat, hasznos szolgáltatások

Hátrány: egyelőre csekély felhasználótábor, könyvtárakat nem, csak fájlokat oszthatunk meg

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.