Hirdetés
. Hirdetés

Készül a LibreOffice Androidra

|

Megvan a prototípus, lesz és felhős, HTML5 változata is az ingyenes Office szoftvernek.

Hirdetés

Még csak néhány hónapja jelentette be a TDF (The Document Foundation), hogy az elterjedt nyílt forráskódú irodai szoftvert Android, iOS és felhő (HTML5) alapokra is elkészíti. A nagyszabású fejlesztés alapja a kódmegosztás elve.

 

A FOSDEM konferencián a múlt héten nyerhettek egy kis betekintést a hallgatók a LibreOffice új platformos változatainak fejlesztésébe. Michael Meeks, a SUSE fejlesztője prezentációjában kifejtette, hogy tiszta lapról indulva vagy hardver környezetenként külön gyermek-projekteket gondozva bizony nagyon nehéz egy többplatformos szoftvert fejleszteni. Számos kiszáradt csontváz szegélyezi ezt a fejlesztési utat, hamvába halt például a Corel Office Java alapú változata éppúgy, mint a Microsoft Pyramid. A szakember egyértelműen a kódmegosztásban látja a kiutat. Ennek lényege, hogy a létező forráskódot használják fel újra más környezetben, amennyire csak ez lehetséges. Ennek előnye, hogy így szinte teljes körű kompatibilitás, sőt akár együttműködés biztosítható a program asztali, normál és felhő változatai között.

 

 

Természetesen az asztali gépen is lassacskán felálló LibreOffice kódja persze nem lesz éppen megfelelő táblagépen. A portolás során kötelező optimalizálás azonban éppen segíthet felfedni az asztali kód teljesítmény szempontjából gyenge pontjait, így a táblagépes változat fejlesztése előnyösen hathat vissza az szoftver asztali változatának teljesítményére is.

 

A mobil változat fejlesztése a kísérleti szakasznál tart, a korai változat kiértékelésével még a szoftvertechnológiai stratégia kidolgozása zajlik. Mindenesetre sikeresen elindult a program Android és iOS emulátoron futtatott portja is.

 

 

Közben készül a HTML5 felhő prototípus is, mely a WebSockets-t használja a kliens és a kiszolgáló közötti kommunikációhoz. Csak a kép éppen változó területei mozognak a frontend és a backend között, tömörített PNG formátumban. Az eljárás előnye, hogy a böngészős megjelenítés korlátai nem korlátozzák a kezelőfelület építését. A megoldás skálázható is lesz, Meeks szerint egy szerver (melyben négy darab négymagos processzor dolgozik) úgy 2-300 felhasználót lesz képes kiszolgálni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.