Hirdetés
. Hirdetés

Két és fél terabájt a cél

|

A Seagate bejelentette, hogy új merevlemeze világrekordnak számító 421 gigabitnyi adatot képes tárolni egyetlen 1 négyzethüvelyknyi felületen.

Hirdetés

A kaliforniai IDEMA DISKON kiállításon tartott bemutatón a merőleges (perpendicular) technológiával operáló fejekkel rögzítettek a jelenleg általánosan használt módszerekkel felvett médiatartalmakat. (Az információ kódolásáért felelős mágneses polarizáció iránya nem vízszintes, azaz nem párhuzamos a lemeztányér felszínével, hanem arra merőleges, így adott területen több bit tárolható.)

A 421 gigabites mennyiséget szemléletesebbé teszi, ha figyelembe vesszük: a cég jelenleg forgalmazott, legnagyobb adatsűrűséggel dolgozó merevlemezén, a 5400.3-ason 135 gigabit az egy négyzethüvelyken elhelyezkedő adatmennyiség, és a jelenlegi piaci csúcstartó, a Toshiba MK2035GSS meghajtója is "mindössze" négyzethüvelykenkénti 178 gigabites adatsűrűséggel dicsekedhet.

A Seagate sajtóközleményéből kiderül, hogy a 421 gigabites adatsűrűséggel az 1,8 hüvelykes merevlemezeknél 275 gigabájt, a 2,5 hüvelykes notebook meghajtók esetében 500 gigabájt, a 3,5 hüvelykes asztali és vállalati szintű merevlemezek esetében pedig 2,5 terabájt tárolókapacitás érhető el. Ez utóbbi a hétköznapi felhasználó szemével nézve irtózatos adatmennyiség: 41 650 órányi zenét, 800 000 digitális fényképfelvételt, 4 000 órányi digitális videotartalmat vagy 1 250 telepített videojátékot jelent. (Az adatok bármennyire is spekulatívak, a szóban forgó nagyságrendeket hűen szemléltetik.)

A Seagate közleményében ugyanakkor rámutat arra is, hogy 2009 előtt valószínűtlen az ilyen és hasonló adatsűrűséggel dolgozó eszközök kereskedelmi forgalomba kerülése. Bill Watkins, a cég vezérigazgatója a bemutató során elmondta, hogy a Seagate és a többi, merevlemezeket fejlesztő vállalat technológiái rendkívül ígéretesek, és akár egy újabb digitális robbanást is előkészíthetnek, mivel várakozásaik szerint képesek lesznek maradéktalanul kielégíteni a világszerte folyamatosan erősödő, adatrögzítéssel kapcsolatos elvárásokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.