Hirdetés
. Hirdetés

Két év börtön Windows forráskód lopásért

|

Egy Connecticut állambeli férfit, akit az interneten "illwill" néven ismerhettek, két év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítéltek pénteken, amiért ellopta a Windows operációs rendszer forráskódját.

Hirdetés

A 29 éves William Genovese Jr. fiatalembert a kerületi bíró, William H. Pauley olyan rablónak, ragadozónak nevezett, akinek lelkén az elmúlt néhány évben több bűncselekmény is a lelkén szárad. Genovese vádiratát tavaly augusztusban nyújtották be a bírósághoz, melyben a Windows 2000 és a Windwos NT 4.0 operációs rendszerek forráskódjának árusításával vádolták meg. A kódok ekkor már erősen terjedőben voltak az interneten keresztül.

A forráskód gyakorlatilag egy vázlat, amely alapján a fejlesztők megírják a programokat. Ennek segítségével újra létre lehet hozni az adott programot. Ha egy olyan széles körben elterjedt operációs rendszer, mint a Windows forráskódja szabaddá válik, azt a hozzáértő személyek felhasználhatják további biztonsági kiskapuk, rések, stb. felfedezésére, amely végzetes következményekkel járhat.

Az ügyészség szerint 2004 februárjában Genovese a weblapján egy üzenet formájában eladásra kínálta fel a kódot. Ráadásul ugyanazon a napon, amelyen a Microsoft rájött, forráskódjait ellopták. Az illetőt azután tartóztatták le, hogy a Microsoft által megbízott online biztonsági vállalat, illetve egy FBI titkos ügynök egyaránt letöltötte a honlapról a kért tartalmat.

A Microsoft korábban eljuttatta a forráskód egyes részleteit néhány, vele partnerkapcsolatban álló vállalatnak, ám a megállapodás értelmében azokat harmadik fél számára nem adhatták ki. A Microsoft szóvivője tavaly úgy nyilatkozott, hogy a forráskódot, nem a belső számítógép hálózatukból lopták el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.