Hirdetés
. Hirdetés

Kétélű fegyver a forráskód-kereső?

|

A sokak által üdvözölt Google Code Search kezdeményezés jelenlegi formájában egyes vélemények szerint inkább a rosszindulatú hackereket segíti.

Hirdetés

A közelmúlt legnagyobb port felvert eseménye a Google-lel kapcsolatban a YouTube felvásárlása volt - egyesek már régóta .com Boom 2.0-ról beszélnek. Hasonlóan nagy jelentőségű, ám kevésbé kirakatban lévő esemény azonban a Google Code Search elindítása. Ez a szolgáltatás pontosan azt nyújtja, amit a neve alapján várhatunk tőle: programkódokat keres az Interneten, figyelembe véve a tömörített és az archív állományokat is.

Feltéve, hogy a kereső hatékonyan működik, és a programozó nagyon pontosan tudja, milyen kódrészletet keres, ez nagy segítség lehet a munkában. Az első feltétel egyelőre nem teljesül. Bár a korábbi kísérletekkel - Krugle és Koders - szemben a Google keresőjének megvan az az előnye, hogy beállíthatjuk az adott programnyelvet, ami alatt a kódot keressük, az eredmények általában nem kielégítőek. A nagyobb blogportálok tele vannak a Code Search kipróbálásával kapcsolatos beszámolókkal. Általában elmondható, hogy a tesztelők szerint a keresés nem elég széleskörű, illetve a specificitással is gondok vannak, mivel a kereső nem gondolkodik, csak a megadott stringet keresi az állományokban. Például ha az MD5 C nyelvű hash-algoritmusra keresünk rá, nem találunk egyetlen jó MD5 implementációt sem, csak header file-okat, vagy olyan kódrészleteket, ahol egy függvény meghívja az MD5 könyvtárat.

Ennél is érdekesebbek a Code Search biztonsági aspektusai. Dennis Fisher, a SearchSecurity.com főszerkesztője azt írja, hogy a Google keresőjét a hackerek már eddig is nagy sikerrel használták weboldalak feltörésére egyszerűen egy stringre vagy egy adott hibaüzenetre keresve rá, de a Code Search megjelenésével még könnyebb lesz a dolguk. Így bármilyen kifejezésre, stringre sokkal könnyebben tudnak majd keresni, ráadásul a keresés nyelvét is meg tudják adni. Sok forráskód pedig - tulajdonosának szándékai ellenére - emberi mulasztások miatt érhető el nyilvánosan, elég például egy nyilvános szerveren elhelyezett CVS-re (verziókövető rendszerre) gondolni. A DeathByComet.com egy olyan kísérletet ír le, ahol egyszerűen wp-config file-okban (a Wordpress installálásához szükséges adatokat tartalmazó file) keresgéltek, és több jelszóra is ráleltek.

Kicsit könnyedebb témát érintve lássuk a Code Search-höz kapcsolódó utolsó blogbejegyzést, amit a Predius nevű szerző jegyez. Szinte mindenki, aki valaha komolyabban programozott, helyezett már el egy-egy csúnya szót a kódban. Ezzel remekül le lehet vezetni egy-egy elhúzódó debuggolási folyamat okozta stresszt, bár rendkívül kínos, ha a megrendelőnek szóló bemutatón ugrik fel egy szalonképtelen hibaüzenet. Predius pedig egy igen érdekes felmérést készített a Code Search segítségével: a leggyakrabban használt angol trágár szóra keresett rá különböző programnyelvekben. Az eredményeket táblázatba rendezte darabszám, csomagszám, és darab/forrás file alapján. Itt elég csak annyit említenünk, hogy darabszámra legtöbbször C nyelvű kódban szerepelt a szó, ami nem nagy meglepetés, viszont arányosan php nyelvű forrásokban fordul elő legtöbbször. Nem könnyű munka a webfejlesztés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.