Hirdetés
. Hirdetés

Kettészakad a Motorola

|

A mobileszközök és hálózati infrastruktúra gyártásával foglalkozó új vállalatok 2009-től egymástól függetlenül működnek.

Hirdetés

A Motorola csütörtöki bejelentése szerint 2009-től a két vállalat nemcsak egymástól függetlenül tevékenykedik, de részvényeiket is külön jegyzik majd. A döntést a Motorola mobiltelefon üzletágának január végén lezárt, az igazgatótanács és külső szakértők által végzett áttekintése után hozták meg. Hasonló lépésre már korábban is volt példa az iparágon belül, hiszen korábban a Nokia is a Siemensszel közös vállalatba szervezte hálózati üzletágát, míg az Ericsson a Sonyval állapodott meg a mobiltelefon üzletág további működtetéséről. A Motorola kettéválása az egyes üzletágak rugalmasságát hivatott növelni, és a részvényesek számára is lehetővé teszi a célzottabb befektetéseket - fogalmazott Greg Brown, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Mindezzel az elemzők is egyetértenek, hozzátéve, hogy erre a lehetőségre különösen a Motorola mobiltelefonokat gyártó részlegének van nagy szüksége. Ben Wood, a CCS Insight kutatási igazgatója szerint a Motorolának feltétlenül lépnie kellett, hogy enyhítse a részvényesek felől ránehezetdő nyomást. (Az Oracle-BEA szappanoperából is ismerős Carl Icahn például a Motorola második legnagyobb befektetője a maga 6,3 százalékával.) A cég mobilrészlege az utóbbi időben folyamatosan betlizett, így a vezetőség lépése mindenképpen kézenfekvő volt. Richard Webb, az Infonetics Research elemzője szerint a Nokia-Samsung páros egyeduralma senkinek sem jó, ezért a mobilpiacon szükség van egy versenyképes Motorolára.

A tervek szerint a két, egymástól független vállalat részvényeit - az elkövetkező pénzügyi, adóügyi és jogi elemzés függvényében - adómentesen lehet majd szétosztani a jelenlegi részvényesek között. A Motorola papírjainak árfolyama egyébként 5 százalékot emelkedett a bejelentés hatására a New York-i tőzsdén, ami jól jöhet a cégnek, ha stratégiai befektetőt keres a mobiltelefon üzletág számára. Ez sokak szerint egy olyan ázsiai vállalat lehet majd, amely ki akar hasítani egy szeletet az amerikai piacból.

A jelenleg 22 milliárd dollárra tartott Motorola piaci értéke 2006 októbere óta 60 százalékkal csökkent. A tervezett átalakulás sem lesz mindenki szerint fájdalommentes: Maynard Um, az UBS elemzője például a Motorola 2008-as kézieszköz-eladásairól szóló korábbi becslését 145,6 millióról 130,2 millióra módosította. A vállalat vezetőségének még Carl Icahn is okozhat nehéz perceket. A multimilliárdos hétfőn azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy nem nyugszik, amíg az Icahn Enterprisest vezető és Icahn 8 milliárd dolláros alapítványát kezelő Keith Meister nem kerül a Motorola igazgatóságába. A befektető jelenleg is pereskedik a Motorolával, mivel betekintést akar szerezni a vállalat egyes, a mobilos üzletág pénzügyeire vonatkozó dokumentumaiba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.