Hirdetés
. Hirdetés

Kevesen büntetnék a fájlmegosztást

|

A felhasználók nagyon kis százaléka szerint kell büntetni a fájlmegosztást. A torrent az internet velejárója?

Hirdetés

Egy friss kanadai felmérés szerint az internet használóinak jelentős része úgy gondolja, hogy nincs semmi kivetnivaló a felhasználók közötti (peer-to-peer) fájlmegosztásban. A megkérdezetteknek ugyanis csak a 3 százaléka vélekedett úgy, hogy az ingyenes zene- és filmletöltés bűncselekmény, amit megfelelően szankcionálni kell. Míg 45 százalék szerint a fájlcsere "teljesen normális dolog, a világháló része" a levélküldéshez, böngészéshez és az azonnali üzenetküldéshez hasonlóan. További 27 százalékuk pedig elismerte az illegalitást, de azt megbocsájtható véteknek vélte.

A megkérdezettek felhasználóknak egyébként a 23 százaléka vallotta be, hogy az elmúlt 30 napban töltött le ingyen zeneszámot fájlmegosztó hálózatokról. Míg ezzel szemben csak 12 százalék volt az, aki azért fizetett egy online zenebolton keresztül.

 

 

pirate.jpg


A kanadai felmérés egyébként nagyjából egyezik egy pár héttel ezelőtti spanyolországi kutatással, ami körülbelül hasonló eredményeket hozott (utóbbi spanyol nyelven itt olvasható). Az eltérés talán csak a két ország közötti jóléti különbségekből adódhat. A kanadai 3 százalékkal szemben ugyanis az ibériai nemzet tagjainak csak 1 százaléka tartja bűncselekménynek a felhasználók közötti fájlmegosztás. Ennek megfelelően a több ezer felhasználó többsége elismerte: rendszeresen tölt le ingyen az internetről zeneszámokat és filmeket. Ráadásul 28 százalékuk ezt mindennaposan teszi, így nem is meglepő, hogy 43 százalékuk szerint támogatni kellene a peer-to-peer hálózatok működését, ahelyett hogy üldöznék azokat.

A két kutatás eredményeinek tudatában érdemes azt végiggondolunk, hogy a fenti eredmények két fejlett, nyugati országban született. S talán nem is érdemes megtippelni, hogy egy orosz, magyar, vagy kínai felmérés milyen eredményt hozna.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.