Hirdetés
. Hirdetés

Kevin Lynch sajtótájékoztatója

|

Az Adobe technikai igazgatója az Adobe és a Macromedia egyesülésről, a szoftvercég terveiről és az új technológiákról is beszélt.

Hirdetés

Kevin Lynch 11 éve dolgozik a kaliforniai szoftvercégnél. Az Adobe MAX Europe 2007 konferencia házigazdája kedden újságírói kérdésekre válaszolt. A sajtótájékoztató egyik fő témája az Adobe-Macromedia egyesülés volt. A két, alapvetően különböző területen tevékenykedő vállalat 2005 végén olvadt össze. Az akvizícióval az Adobe portfoliója olyan szoftverekkel bővült, mint a FreeHand, a Dreamweaver, a Breeze és a Flash. Lynch szerint az egyesülés mindkét cég számára gyümölcsöző volt. A két vállalat kreatív, webes és multimédiás szoftverei a népszerű Adobe Creative Suite 3 csomagban egyesültek, amely lehetővé teszi a kreatív tartalmak sokrétű felhasználását, legyen szó nyomtatásról, webről vagy mobilpublikációról.

Nagy érdeklődés övezi az AIR technológiát
A legtöbb kérdés természetesen a MAX középpontjában álló Adobe AIR technológiáról szólt. Lynch szerint - aki maga is programozó - az Adobe felismerte, hogy az internet és az internetes technológiák robbanásszerű terjedésével a klasszikus programozás helyett a webfejlesztés került domináns helyzetbe. Az AIR jelentősége abban áll, hogy a legmodernebb webes technológiát egyesíti a klasszikus desktop alkalmazások erejével.

Folytatódik az Adobe-Microsoft párharc
A szoftver.hu arról kérdezte az Adobe technikai igazgatóját, hogy a Microsoft Silverlight technológia versenyre kelhet-e az AIR funkcionalitásával. Lynch kifejtette, hogy a redmondiak elsősorban a webes videó területén próbálnak versenyezni az Adobe-val. A statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy az internetes videotartalmak 70 százaléka Flash Video, az ingyenes Adobe Flash Player elterjedtsége pedig elérte a 99 százalékot. Új verzió esetén a lejátszó automatikusan és gyorsan frissíthető, így az új technológia is hamar elterjed az interneten.

Az Adobe Media Player lejátszóval kapcsolatban a szoftver.hu arra volt kíváncsi, hol helyezhető el ez az új eszköz a nagyszámú (és ingyenes) médialejátszók forgatagában. Lynch válaszában rámutatott, hogy az Adobe-nak jelenleg nincs olyan desktop alkalmazása, amely offline is lejátszaná a Flash tartalmakat. Ezt a hiányt pótolja a Media Player. A lejátszót magas szintű tartalomvédelemmel (DRM) és branding lehetőségekkel fogják felruházni. Az eszköz - amely jelenleg fejlesztés alatt áll, tesztelési célból azonban már letölthető - ugyanazon videoformátumokat fogja lejátszani, mint online párja, a klasszikus Flash Player. Lynch végezetül hozzátette, hogy a Media Player az első alkalmazás, amellyel az Adobe bemutathatja az AIR erejét a nagyközönségnek.

3D támogatás az új Adobe Astro lejátszóban
A Flash Player következő változata, az Astro kódnéven futó Flash lejátszó támogatni fogja a 3D-s elemek megjelenítését. Az Adobe Flash CS3 és a Shockwave már korábban is lehetőséget biztosított a háromdimenziós objektumok készítésére és megjelenítésére, az Astróval azonban mindez nagyságrendekkel egyszerűbb és gyorsabb lesz.

RIA alkalmazások mobilon?
Újságírói kérdésre Lynch elmondta: idővel mobilra és egyéb mobileszközökre (pl. PlayStation 3-ra) is készítenek majd RIA (Rich Internet Application) alkalmazásokat, azonban erre még várni kell egy darabig. A mobileszközök ugyanis igen sokfélék, másrészt egyelőre hardver szempontjából sem felelnek meg azoknak a követelményeknek, amelyek egy RIA-hoz szükségesek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.