Hirdetés
. Hirdetés

Kezdődik a PDC 2009 - a helyszínről tudósítunk

|

A Microsoft professzionális fejlesztői konferenciáján a Windows Azure cloud platform és a Visual Studio 2010 kapcsán várhatók a legnagyobb bejelentések.

Hirdetés

Bár erről a szoftvercég nem nyilatkozik, az Office 2010 nyilvános bétája is itt debütálhat, lévén ennek bejelentésére a Microsoft múlt heti TechEd Europe 2009 konferenciáján nem került sor. Feltételezésünket Kirk Koenigsbauer, a Microsoft Office Business Platform vezérigazgatója sem kommentálta semmilyen formában, akivel ugyancsak a múlt héten, Budapesten készítettünk interjút.

Lássuk inkább azokat a bejelentéseket, amelyekre biztosan sor kerül Los Angelesben. A Microsoft a PDC 2009-en fogja bejelenteni a webalkalmazások és -szolgáltatások fejlesztéséhez készült Windows Azure platform 1.0-s verziójának kereskedelmi elérhetőségét, legalábbis a piacok egy szűkebb körén belül, mintegy 15 országban.

A Windows Azure-t a Microsoft egy évvel ezelőtt ugyancsak Los Angelesben, a PDC 2008 konferencián jelentette be. A platformot a szolgáltatásként elérhető Windows Azure operációs rendszer és SQL Azure adatbázis-kezelő alkotja a .NET Services újrahasznosítható, webalapú szolgáltatásokkal együtt - ez utóbbiak a felhőben elérhető alkalmazások biztonságos és szabályozott közzétételében jutnak szerephez.

Magyarország a Windows Azure piaci bevezetése szempontjából a második körbe tartozik, így a platform nálunk várhatóan 2010 márciusától lesz elérhető - mondta el a Computerworld Online-nak Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország vezető mérnöke. Mindhárom termék januárig ingyenesen kipróbálható lesz, azt követően ez a lehetőség fizetőssé válik.

Várható, hogy a Windows Azure platformmal együtt a Microsoft Dublinban épülő adatközpontjának megnyitását is bejelenti. A szoftvercég eddig kizárólag az Egyesült Államokban üzemeltetett adatközpontokat, ezért az európai létesítmény az adatkezelésre vonatkozó, eltérő törvényi szabályozások miatt nagyobb választási lehetőséget fog adni a szolgáltatásokat igénybe vevő vállalatoknak.

A Microsoft a múlt héten, a TechEd Europe 2009 konferencia idején jelentette be, hogy a SourceGeartől megvásárolja a Teamprise technológiát, amely platformközi támogatást fog adni a Visual Studio 2010-hez. Az Eclipse IDE környezetben vagy többféle - Unix, Linux, Mac OS X - operációs rendszeren dolgozó fejlesztők így a Microsoft fejlesztőkörnyezetét használhatják alkalmazásaik készítéséhez.

A jelenleg második béta verziójánál tartó Visual Studio 2010 és .NET 4.0 keretrendszer érthető módon a PDC 2009 programjában is kiemelt helyen szerepel. A résztvevők többek között azokkal az újdonságokkal ismerkedhetnek meg, amelyekkel a Microsoft fejlesztőkörnyezete a fejlesztőcsoportok munkáját, a virtualizált tesztkörnyezetek használatát, és a tesztelés, valamint a hibajelentés automatizálását támogatja.

Gyakorlatilag a PDC 2009 lesz a Windows 7 fejlesztői bejelentésének helyszíne is, ahol minden bizonnyal sok szó esik majd a teljesítményről, a biztonságról és a felügyeletről, miként a gazdag felhasználói élményt adó alkalmazások készítéséről, a Windows Touch technológiáról és a Media Centerről is.

Újabb információk várhatók a Microsoft Oslo kódnéven ismert, modell alapú fejlesztőkörnyezetével, valamint a Silverlight következő, 4-es verziójával kapcsolatban is. Függetlenül attól, hogy lesz nyilvános béta verzió vagy sem a konferencián, az Office 2010-zel mint alkalmazásplatformmal és a Microsoft Sharepoint 2010 portálmegoldásával, a kettő közötti integráció lehetőségeivel szintén számos előadás foglalkozik majd. 

A Los Angeles-i konferenciaközpont ma a PDC 2009 nulladik napján szakmai foglalkozásoknak (workshopoknak) ad otthont. A november 17-19. között zajló fejlesztői konferenciáról helyszíni tudósításokban számolunk be.

 A Microsoft Professional Developer Conference 2009 helyszíne


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.