Hirdetés
. Hirdetés

Ki a chipek legnagyobb beszállítója?

|

A tajvani mikrochip-óriás 2025-ig elhalasztotta a termelést az amerikai Arizonában található üzemében a szakképzett munkaerő hiánya miatt. De vajon ki gyártja a legtöbb chipet a világon, és vannak-e más nagy játékosok is a klubban?

Hirdetés

A félvezetők minden digitális eszköz és digitális átállás középpontjában állnak, alapvető fontosságúak modern gazdaságunk, biztonságunk és társadalmunk működéséhez, az okostelefonoktól és a gépkocsiktól kezdve elengedhetetlenek egészségügyi, energetikai, kommunikációs és automatizálási alkalmazásokon és infrastruktúrákon át a legtöbb más iparágig.

Ki a világ legnagyobb chipszállítója?

Tajvan továbbra is vitathatatlanul a világ vezetője a nyers félvezetők gyártása és szállítása terén.
A szigetország jelenleg a világ chipjeinek több mint 60%-át, a legfejlettebb megoldások több mint 90%-át állítja elő.

Ki Tajvan legnagyobb chipgyártója?

A legtöbb félvezetőt egyetlen vállalat, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC) gyártja, amely a globális félvezető-piac több mint felét is uralja, bevétel szerint. Az 1987-ben alapított TSMC 2022-ben rekordbevételt regisztrált. Ezt követően a cég nyeresége a június végéig tartó három hónapban mintegy 23%-kal 5,8 milliárd dollárra zuhant a chipek iránti lassuló kereslet miatt.

A TSMC kínai tulajdonban van?

Nem, annak ellenére, hogy Peking Tajvant Kína lényeges részének tekinti, amelyet szerinte végre békésen újra kellene egyesíteni az anyaországgal. A TSMC tulajdonosai a részvényesek, a legnagyobb a Nemzeti Fejlesztési Alap, amely a vállalat 6,4%-át birtokolja. Egyetlen más részvényes sem rendelkezik 5%-nál nagyobb részesedéssel. Figyelemre méltó tulajdonos maradt a vállalat alapítója, Morris Chang, akinek részesedését 0,5% körülire becsülik.

Hirdetés

A TSMC eladhat chipeket Kínának?

Peking soha nem mondott nemet a TMSC masszív félvezető-exportjára a szárazföldre, mivel Kína nagymértékben támaszkodik a vállalat élvonalbeli mikrochipjeire a kínai fogyasztói elektronikai iparban. Míg néhány évvel ezelőtt Tajvan teljes exportjának legalább 40%-a mikrochipekből állt, Kína és Hongkong volt a két legnagyobb importőr. Idén azonban a Kínába és Hongkongba irányuló tajvani integrált áramköri chipek (IC) exportja 2009 januárja óta a legnagyobb mértékben csökkent, ami az elektronikai kereslet globális visszaesését jelzi. A tajvani pénzügyminisztérium adatai szerint az IC-export januárban 27,1%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Ki gyárt mikrochipeket Kínának?

Kínában két legnagyobb chipgyártó van, az államilag támogatott Semiconductor Manufacturing International Corporation, (SMIC) és a Hua Hong Semiconductor. A SMIC az év elején közölte, hogy 2022-es bevétele 7,2 milliárd dollárt tett ki, ami 34%-os növekedést jelent az előző évhez képest, míg a bruttó árrés rekordszintű, 38%-os volt, ami a második olyan év, amikor a vállalat 30% feletti árbevétel-növekedést ért el. Ugyanígy a Hua Hong Semiconductors is 51,8%-os éves árbevétel-növekedést ért el 2022-ben, ami rekordot jelent a cég számára. További kínai chipgyártó vállalatok közé tartozik a HiSilicon, a Yangtze Memory Technologies Corp (YMTC), az UNISOC, a Naura Technology Group, a Will Semiconductor, a Wingtech, a GigaDevice Semiconductor és a Jiangsu Changjiang Electronics Tech.

Ki uralja még a globális chipipart?

A TSMC mellett az első három helyezett között szerepel a dél-koreai Samsung Electronics (SEC) és a tajvani United Microelectronics Corporation (UMC). A TSMC-hez hasonlóan azonban a SEC is profitzuhanásra számít 2023 második negyedévében, mivel a memóriachipek iránti gyenge kereslet továbbra is fennáll a vállalat szerint. A világ chipóriásai közé tartozik még a kaliforniai központú Global Foundries, az amerikai Intel Corp. és a San Diego-i központú Qualcomm Inc., valamint olyan amerikai technológiai óriások, mint a Micron Techology Inc., a Broadcom Inc., az Nvidia Corp. és a Texas Instruments.

Globális chiphiány van most?

A jelenlegi félvezetőhiány számos olyan iparágat érint, amelyek az autóiparhoz és a háztartási elektronikához kapcsolódnak, amelyeket a COVID-19 járvány sújtott - és amit az Egészségügyi Világszervezet az év elején befejezettnek nyilvánított. A mobiltelefonok, laptopok és más elektronikus eszközök iránti ugrásszerű kereslet, valamint az USA Kínával folytatott elhúzódó kereskedelmi vitája és az amerikai gyártókapacitás csökkenése váltotta ki a félvezető-ipari válságot a médiajelentések szerint.

Chipverseny van Kína és az USA között?

Igen. Kína és az USA továbbra is harcban áll egymással a virágzó globális chipiparban való érvényesülésért, amely 2030-ra 1,4 billió dollárra nőhet. A Fehér Ház statisztikái azt mutatják, hogy az USA jelenleg a félvezetőkhöz kapcsolódó globális termelésnek nagyjából 10%-át állítja elő, míg Kína legalább 15%-át. Washington úgy igyekszik megnyerni a versenyt, hogy további korlátozásokat próbál bevezetni Pekingre, és bővíti a hazai chipiparba történő befektetéseket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.