Hirdetés
. Hirdetés

Kiadhatják Assange-t Svédországnak

|

A WikiLeaks alapítója elvesztette az Egyesült Királyság fellebbviteli bíróságán indított pert. Fellebbezését elutasították; a brit hatóságok kiadhatják Svédországnak a szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolt aktivistát.

Hirdetés

Julian Assange
Julian Assange

Az Egyesült Királyság fellebviteli bírósága szerdai ítéletében elutasította Julian Assange fellebbviteli kérelmét. A döntés értelmében a szigetország hatóságai kiadhatják a WikiLeaks szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolt alapítóját a svéd hatóságoknak. Assange-t két nő vádolta meg azzal, hogy 2010 augusztusában „a beleegyezésük nélkül létesített szexuális kapcsolatot" velük; az aktivista tagadja a vádakat.

A kétfős bírói testület szerint a WikiLeaks vezetője ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs jogos és érvényes, az ellene felhozott vádak mind Svédországban, mind az Egyesült Királyságban megállnak. Asange utolsó mentsvára az lehet, ha a legfelsőbb bíróságnál próbálja elérni a határozat megváltoztatását.

A WikiLeaks az elmúlt hetekben komoly nehézségekkel szembesült. A kiszivárogtató oldalt financiális blokád alá vonták a tevékenységét ellehetetleníteni igyekvő nemzetközi kormányok és az azokkal együttműködő pénzintézetek, így az üzemeltetéshez szükséges adományokhoz sem férhettek hozzá.

A Bank of America, a Visa, a MasterCard, a PayPal és a Western Union már az idén nyáron leállította az oldalnak szánt támogatások kifizetését - nem sokkal azután, hogy a WikiLeaks 250 ezer, a birtokába került titkos diplomáciai iratot tett közzé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.