Hirdetés
. Hirdetés

Kidobott papír helyett megtakarítás további költés nélkül

|

Csupán a fejléces levélpapír házi nyomtatásával tízezrek megtakaríthatók, és még merevlemez sem kell a nyomtatóba

Hirdetés

 

Hagyományosan minden vállalkozás nyomdai úton állíttatja elő azt a papírneműt, mely – a fénymásolópapír után – a legnagyobb mennyiségben fogy a napi munka során. Nem nehéz kitalálni, hogy a levélpapírról van szó, mely a cég színes fejlécét viseli logóval, telefon és fax számokkal no és ma már e-mail címmel, weboldal címmel együtt, hiszen modern vállalkozásról van szó. Mégis bizonyos dolgok lassan változnak, így megeshet, hogy ma is tízezres példányszámmal, nyomdából rendeljük a fejléces papírt, de mi is ezzel a baj?

 

letterhead_sample.jpg

 

Nem a papír minőségével, vagy árával van gond, hiszen a nyomda általában jó minőségben és nagyon alacsony darabonkénti áron dolgozik, így mondhatni olcsón jutottunk céges levelezőpapírhoz. Napjainkban azonban már nem ritka, hogy a fejlécen lévő adatok valamelyike megváltozik, ha például új telefonszolgáltatóhoz csatlakozik a cég, más irodába költözik, esetleg arculatot és ezzel logót vált. Bármelyik történjék is, a maradék, sokszor több ezer darab levélpapír mehet újrahasznosításra, így a gyakorlatban többszörösébe került egy lap, mint ahogyan azt előzetesen kalkuláltuk.

 

 

oki_flash_size.png
A táblázatban szereplő valamennyi OKI led nyomtató képes rátét (overlay, háttérkép) nyomtatásra

 

 

Szerencsére létezik olyan, a mai dinamikus üzletvitelhez illő megoldás, mely extra beruházás és munkateher nélkül teszi lehetővé a házi levélpapír előállítását, a jelenlegi készülékparkot kihasználva. A levélpapír ugyanis, mint nyomtatáskor választható rátét feltölthető számos nyomtatóra, ezután pedig bármikor használható. A legtöbb gyártó modelljei drága merevlemezes opcióhoz kötik e funkció használatát, ami akár 50-150000 forintos extra kiadást is jelenthet. Az OKI nyomtatótulajdonosok megúszhatják extra kiadás nélkül, mivel valamennyi színes és a legtöbb monokróm OKI lézernyomtató tartalmaz flash memóriát, ami lehetővé teszi, hogy opcionális merevlemez nélkül is tárolhassunk rátéteket, űrlapokat (formokat) a nyomtatón. A rendszergazda elkészíti és feltölti a nyomtatóra a sablont, melyet ezt követően felhasználók ki tudnak választani a nyomtatás tulajdonságaiban, és a nyomaton szerepelni fog az aktuális, napra kész fejléc. Ha bármi változás lépne fel a cég elérhetőségi adatai között, akkor ez egy tíz-húsz perces munkával orvosolható és nem nyomtattunk feleslegesen egyetlen oldalt sem.

 

 

oki c710n színes led nyomtató
Az általunk nem rég tesztelt OKI C710n nyomtató is alkalmas
fejléces levélpapír házi, takarékos nyomtatására

 

 

 

Rátét megtervezése

 

Rátétek (overlay) vagy más néven háttérképek nem csak a drágább PostScript, hanem az olcsóbb, PCL nyomtatónyelvet alkalmazó készülékeken is használhatók. A rátét sablon elkészítéséhez az eddig is használt alkalmazásban állítsuk össze a fejlécet tartalmazó oldalt úgy, mintha üres fejléces papírt nyomtatnánk. Nyomtassunk a szóban forgó nyomtatóra a PCL meghajtóprogrammal, de úgy, hogy válasszuk ki a Nyomtatás Fájlba opciót. Az OK lenyomásával a rendszer kéri a célfájl nevét, adjunk meg egy jól azonosítható fájl nevet .PRN kiterjesztéssel.

 

print oki file

 

 

 

Makró létrehozása és feltöltése

 

A nyomtatóhoz mellékelt Tárolóeszköz-kezelő program a Windows Start menüből indítható. Indítson új projektet, majd válassza a Projektek>Makrofájl szűrése pontot. A Nyomtatóminták párbeszédpanel bukkan fel, ahol a dokumentum jellegéről meg kell adnunk néhány beállítást. Ha a rátét nem szabályos négyszög alakú és meg kívánjuk tartani eredeti alakját, akkor szükséges lehet a Képadatok konfigurálása, Palettaazonosító és Palettaszabályozás opciókat törölni.

 

A Fájltípus legördülő listából jelöljük ki a PRN fájlok elemet, hogy az előzőekben előállított nyomtatás állományt vagy állományokat hozzáfűzhessük a makró projektünkhöz. A Windowsban szokásos illetve váltógombok és az egér használatával jelöljünk ki egy vagy több állományt, amit a háttérkép készletben szerepeltetni akarunk. Ezeket a megnyitás gombbal véglegesíthetjük. A megerősítő üzenetet nyugtázzuk az OK gombbal.

 

A projektablakban megjelennek a nyomtató számára közvetlenül emészthető formátumú bináris fájlok (BIN kiterjesztéssel). Nevüket és azonosítószámukat jegyezzük fel, szükség lesz rájuk.

 

Az azonosítók és nevek tetszés szerint átírhatók (kisbetű-nagybetű megkülönböztetve, ékezetek kerülendők). A Kötet elem PCL nyomtatók esetében lehet 0 (a PCL merevlemez partíció), 1 (Közös partíció) vagy 2 (flash memória), esetünkben az utóbbi megadására lesz szükség.

 

Mentsük a projektet a Projektek > Mentés menüponttal egy a felhasználók által is könnyen azonosítható névvel, ami lehet ékezetes is, például Céges levélpapír. Ezután válasszuk a Projektek > Projektfájlok küldése a nyomtatóra lehetőséget.

 

A kész makrót a Makrók tesztelése menüponttal próbálhatjuk ki, az fentebb feljegyzett azonosító szám beírása után kinyomtatásra kerül az, amit feltöltöttünk. Ha nem megfelelő eredményt kaptunk, térjünk vissza a Makrofájl szűrése szakaszhoz és próbálkozzunk más beállítással.

 

 

 

Háttérképek definiálása

 

 

overlay.png

 

Ezek után még beállításokat kell eszközölnünk a nyomtató PCL meghajtóprogramján. Keressük fel a Nyomtatók és faxok mappát, majd az illetékes nyomtató jobb egérgombos menüjében a beállítások dialógus Feladatopciók lapján keressük meg a Háttérképek (rátétek) gombot.

 

A Háttérképek meghatározása ablakban adjunk nevet (a) és azonosítót (b) a háttérképnek, majd határozzuk meg, hogy az éppen nyomtatott dokumentum mely oldalain (c) kívánjuk szerepeltetni azt. A név és az azonosító ugyanaz kell, hogy legyen, mint amit a nyomtatóra küldéskor már megadhattunk a Tárolóeszköz-kezelőben. (Ha elfelejtettük volna a neveket és azonosítókat, a Tárolóeszköz-kezelőt újra megnyitva akár ki is nyomtathatjuk a listát). A Hozzáadás gombbal felkerül a szakasz a listára. Általában más háttér szolgál a nyitó és a folytatólagos oldalakhoz, így legalább két fajta háttérképet szokás alkalmazni. A Bezárás gombbal véglegesítjük a háttérkép összeállítást.

 

 

defineoverlay.png

 

 

 

Háttérképek használata

 

 

useoverlay.png

 

 

Most már meghatároztuk a háttérképeket, azokat tetszőleges dokumentumban alkalmazhatjuk. A megszokott alkalmazással (pl. Word) készítsük el a dokumentumot, közben ügyelve arra, hogy hagyjunk helyet a fejlécnek is, amit használni fogunk (pl. ne adjunk meg túl szűk margókat). Célszerű a gördülékenyebb munka érdekében saját fejléc sablont létrehozni. Nyomtatáskor válasszuk a felkészített nyomtató PCL meghajtóprogramját, majd hívjuk elő a nyomtatási beállításokat a Tulajdonságok gombbal. Kattintsunk a Háttérképek gombra a Feladatopciók lapon, majd jelöljük be az Aktív háttérképek használata opciót (1). kattintsunk az első használni kívánt háttérképre (2) majd a Hozzáadás gombra. A további oldalak háttérképét tartalmazó sorral tegyünk ugyanígy. Végezetül az OK gombbal bezárjuk a paneleket és a kiinduló alkalmazásba visszatérve elindíthatjuk a nyomtatást.

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.