Hirdetés
. Hirdetés

Kifejlesztették a világ első lézeres műholdas kommunikációs terminálját

|

A Mitsubishi Electric japán technológiai óriás új fejlesztése nagy sebességű, nagy kapacitású műholdas kommunikációt tesz lehetővé bárhol a Földön.

Hirdetés

A Mitsubishi Electric Corporation bejelentette, hogy kifejlesztette a világ vélhetően első lézeres kommunikációs terminálokban (LCT) használható optikai vevőegységét. Az eszköz integrálja a lézersugarakat használó optikai űrkommunikációt és a fogadott sugarak irányának érzékelésére szolgáló funkciót az 1,5 μm-es sávban. Ez egy általános célú sáv, amelyet földi optikai szálas kommunikációhoz és más alkalmazásokhoz használnak.

A nagy felbontású műholdas képeket a katasztrófák okozta károk felmérésére használják, de mivel ezeket a képeket rádióhullámokon keresztül továbbítják, az adatkapacitás és a műholdas antennák mérete miatt nehéz volt a nagy felbontású képeket valós időben továbbítani. A katasztrófákat követő gyors és pontos kárfelmérések támogatásához tehát nagy kapacitású, nagy sebességű, optikai szálakat nem igénylő űrbeli optikai kommunikációra van szükség. Az űrbeli optikai kommunikáció azonban nagyon keskeny lézersugarakat használ, a rádióhullámok sugárzásának nagyjából 1/1000-ed részét, ezért a kihívást az jelentette, hogyan lehet a lézersugarakat pontosan összehangolni a nagy sebességgel haladó műholdakkal.

Hirdetés

A japán társaság most kifejlesztett egy olyan optikai vevőt, amely ezt a problémát úgy oldja meg, hogy a lézerfény négy fázisváltozását és a sugár irányát is érzékelő funkciókat integrál. Az eredmény egy kisebb méretű optikai vevő, amely a rádióhullámú kommunikáció sebességének, kapacitásának és távolságának tízszeresével teszi lehetővé az űrbeli optikai kommunikációt.

Mivel a hullámhossz sokkal rövidebb, kisebb antennákat lehet használni a kompakt kommunikációs egységekben, amelyeket az optikai szálak számára nehéz helyekre, például épületek közé lehet telepíteni. A telepítések olyan területeken is lehetségesek, ahol a szokásos infrastruktúra nem áll rendelkezésre, például katasztrófa sújtotta övezetekben, fejlődő országokban vagy távoli területeken, ezáltal a vezeték nélküli kommunikáció felhasználása a legkülönfélébb helyzetekben válik lehetségessé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.