Hirdetés
. Hirdetés

Kikapcsolódás bekapcsolva: a szórakoztató Vista

|

A korábbi Windows-kiadások is igyekeztek alapszinten támogatni a hang- és képlejátszást, de a funkciók csak az XP-ben teljesedtek ki. Vajon a Vista miben nyújt többet az előző rendszernél?

Hirdetés

Rövid válaszunk: sokmindenben. Már a látványos Aero felület is hasonló érzést kelt, mintha egy szórakoztatóközpontba lépnénk be: elhalványuló, "ugráló" ablakok, szemet gyönyörködtető menük és effektusok. De ez csak egy kis szelet a valódi multimédiás képességekből. A legfontosabb és legjobban használható újdonság a Media Center. Eddig külön termékként vásárolhattuk meg, de most már a Home Premium és az Ultimate verziók szerves része. Használatával házi számítógépünk a szórakoztatás valódi központjává léphet elő, hiszen egy távirányító segítségével akár a fotelből is vezérelhetjük gépünket.

Zenét hallgathatunk, családi képeket nézegethetünk, internetes szolgáltatásokat vehetünk igénybe, vagy akár tévézhetünk is. A legkényelmesebben a Microsoft Media Center távirányítójával kezelhetjük a felületet, de ha van Media Center-kompatibilis tévékártyánk, annak vezérlőjét is használhatjuk. Felülete nagyon egyszerűen kezelhető, ráadásul az első lépésekben egy részletes varázsló is segít.

media00.jpg
 

A Windows Movie Maker HD és a Windows DVD-készítő páros segítségével házi videóinkat a jelenlegi lehető legjobb minőségben tudjuk elkészíteni. Ahogyan a Media Center, ezek az alkalmazások is részei a Home Premium, illetve Ultimate kiadásoknak, használatuknak viszont feltétele a legalább DirectX 9-es videokártya megléte. A Movie Maker esetében első ránézésre nem sok változást fedezünk fel a korábbi verziókhoz képest, ráadásul a HD jelölést sem látjuk külön feltüntetve, pedig ez a kiadás már támogatja a nagy felbontású Windows Media-fájlok készítését. Ám akkor sem kell lemondanunk a jó minőségről, ha még nem rendelkezünk ilyen eszközökkel: az elkészült filmet közvetlenül a Windows DVD-készítőbe helyezhetjük.

media01.jpg
 

Bár a Windows Media Player 11-es verziója is le tud játszani képeket egymás után, valószínűleg mégsem fogjuk erre használni. A miértre egyszerű a válasz: a Windows Fotótár szolgáltatásai rabul ejtik majd a hobbifotósok szívét. Míg az XP-ben csak egy egyszerű képnézegető volt, minimális szolgáltatásokkal, a Vista fotómenedzsere már a legfontosabb igényeket is kielégíti. Megnyitás után elég csak egy pillantást vetnünk a bal oldalon lévő listára, és máris elszáll minden aggodalmunk: féltett képeink jó helyre kerültek. A legfontosabb újítás, hogy a fotókhoz már saját címkéket is hozzáadhatunk, ami nagyban megkönnyíti a későbbi keresést.

media02.jpg
 

Egy találós kérdéssel is kezdhetnénk: vajon melyik multimédiás alkalmazást használtuk a legkevesebbet a Windows 95 óta? Tippelgetnénk, mégsem jutna eszünkbe a Hangrögzítő. A Windows XP-ig hordozta magával a régi örökséget: hatvan másodperces felvételt készített tömörítetlen WAV formátumba. Mindkét funkció felett eljárt az idő, ugyanis a 60 másodperc nagyon kevés, a WAV formátum pedig túl sok helyet foglal feleslegesen, hiszen egy tömörített állomány (Windows Media Audio) kisebb helyen elfér, és minőségben (főleg mikrofon esetében) már alig marad el tőle. Ezért a régi hangrögzítőt eltávolították, és helyébe a létező legegyszerűbb külsejű verzió került, amely mindössze egy gombból és egy hangerőmérőből áll.

A hangerő vezérlőpultján megadjuk a bemenetet, valamint a minőséget, és elég megnyomni a felvevőgombot. A felvétel végén elmenthetjük az anyagot WMA formátumban, de ha a párbeszédpanelen a Mégsem gombra kattintunk, tovább folytathatjuk a rögzítést. Ennél egyszerűbben ki sem lehetett volna találni ezt az alkalmazást.

media03.jpg
 
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.