Hirdetés
. Hirdetés

Kína az amerikai korlátozások ellenére is növeli a chipgyártást

|

Washington egy sor exportkorlátozást vezetett be, amelyek célja a kínai félvezetőipar fejlődésének megállítása volt.

Hirdetés

Kínai chipgyártók arra számítanak, hogy már idén gyártani fogják a következő generációs okostelefon-processzorokat, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok megpróbálja akadályozni az ázsiai ország technológiai fejlődését - jelentette a héten a Financial Times.

A jelentés szerint, amely az ügyet ismerő személyekre hivatkozik, Kína vezető chipgyártója, a SMIC új félvezető gyártósorokat állított össze Sanghajban a Huawei által tervezett chipek tömeges gyártására. A források szerint a SMIC azt tervezi, hogy meglévő, amerikai és holland gyártású berendezéseinek állományát használja fel az öt nanométeres chipek gyártására.

"Az új 5 nm-es node-dal a Huawei jó úton halad az új zászlóshajó mobiltelefonok és adatközponti chipek frissítése felé" - mondta az egyik forrás az FT-nek. A szankciókkal sújtott kínai techóriás 2023 szeptemberében kezdte el sikeresen értékesíteni Mate 60 Pro okostelefonját, amely csúcskategóriás, hét nanométeres chipeket használ.

Hirdetés

A növekvő korlátozásokkal szembesülve a kínai kormány nagy összegeket fektetett be az önálló félvezető-ellátási lánc kialakításába. Joe Biden amerikai elnök kormánya 2022-ben nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva átfogó exportellenőrzési rendszert vezetett be, amelynek célja Kína technológiai fejlődésének lassítása. Az intézkedések között szerepelt a világ bármely részén amerikai berendezésekkel gyártott bizonyos félvezető chipek Kínába történő értékesítésének tilalma, valamint a szuperszámítógépes rendszerekhez és a mesterséges intelligenciához használt chipek szállításának blokkolása.

Kína többször is bírálta az exportkorlátozásokat, azt állítva, hogy azok ellentétesek a globálisan elismert piaci szabályokkal. A múlt hónapban Mao Ning kínai külügyminisztériumi szóvivő szerint Washington korlátozásai túlmutatnak a nemzetbiztonság fogalmán, és tönkreteszik az ellátási láncokat.

Peking is bejelentette saját szankcióit öt amerikai hadiipari vállalatra, hivatkozva a Tajvannak történő fegyvereladásokra és azokra az egyoldalú szankciókra, amelyeket az USA kínai vállalatokra és magánszemélyekre szabott ki. Eközben egyes iparági jelentések azt állítják, hogy Washington technológiai korlátozásai nem működnek a tervezett módon, ugyanis a kínai vállalatok továbbra is vásároltak amerikai chipgyártó berendezéseket, kihasználva az exportellenőrzés hiányosságait.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.