Hirdetés
. Hirdetés

Kína, és az ő szuperszámítógépei

|

Újabb monstrumot állítottak munkába a távol-keleti országban. Nem túl fantáziadús elnevezés, viszont annál nagyobb erő jellemzi a legújabb szuperszámítógépet.

Hirdetés

Amint arról három hete írtunk, Japán letaszította a korábbi listavezető kínai szuperszámítógépet a legerősebb kompterek listájának éléről. A Tianhe-1A rendszer ezzel a második helyre szorult, 4,7 petaflops csúcsteljesítményével. Noha ennyire nem erős a rizs hazájának legújabb büszkesége, a nem túl fantáziadúsan Tianhe-1 névre keresztelt szuperszámítógép, már most is 1,1 petaflops-szal rendelkezik, azaz másodpercenként 1,1 kvadrillió lebegőpontos művelet elvégzésére képes.

japán szuperszámítógép

A jelenlegi rekorder japán rendszer, a K komputer

A múlt hét végén üzembe helyezett rendszer a távol-keleti ország Hunan megyéjében, a Changsha szuperszámítógép központban került telepítésre. A helyiek az időjárás jobb előrejelzésének lehetőségét várják majd ettől az elképesztően nagy számítási teljesítménytől, illetve azt, hogy a Tianhe-1 a természeti katasztrófák megelőzésében is szerepet játszhat, valamint segítséget nyújt majd az olyan ipari területeken, mint a gépjárművek gyártása és az orvosi kutatások.

1,1 petaflops, ennyit tud jelenleg a rendszer, de ezt a kínaiak folyamatosan növelni tervezik. Októberre már el fogja a 3 petaflops elméleti csúcsteljesítményt, közölte a szuperszámítógép munkába állása kapcsán Lu Yutong, a Kínai Nemzeti Védelmi Műszaki Egyetem professzora. Utóbbi szervezet felel a rendszer összeállításáért. Az októberre életbe léptetni tervezett upgrade-nek köszönhetően - hacsak addig elő nem rukkol egy másik állam ennél nagyobb teljesítményű szuperszámítógéppel - a világ 500 legerősebb komputerének listáján az ötödik helyet fogja elfoglalni. Jelenleg ezt a helyet a Japánban található Tsubame 2.0 tudhatja a magáénak, 2,2 petaflops elméleti csúcsteljesítménnyel.

Még néhány érdekes adat a monstrumok világából. A mögöttünk álló hat hónapban a Top 100-ba való belépőteljesítmény határa 75,76 teraflops-ról 88,92 teraflops-ra nőtt. A gyártók versenyét az IBM nyeri éppen, ötszáz rendszerből 213 köthető a Kék Óriáshoz. Második a Hewlett-Packard, 153 szuperszámítógéppel. A rendszerek többsége Intel processzorra alapul (a Westmere lapkák immár 178 szerverfürtben dolgoznak, szemben a fél évvel ezelőtti 56-os adattal), melyet az AMD-s illetve az IBM CPU-ira épülő vasak követnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.