Hirdetés
. Hirdetés

Kína megint kihúzta a gyufát

|

Az Egyesült Államok, az EU és Japán közös keresetben panaszolta be Kínát a WTO-nál az elektronikai termékek gyártásához szükséges ritkaföldfémek exportjának korlátozása miatt.

Hirdetés

Ron Kirk, az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője
Ron Kirk, az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője az Európai Unió és Japán illetékes tisztviselőivel közös keresetet nyújtott be Kína ellen a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). A panaszosok szerint Peking tisztességtelen módon korlátozza a számos fontos termék – köztük az elektronikai és számítástechnikai termékek, az autók, a hibrid akkumulátorok, a szélturbinák és a petróleum – gyártásához elengedhetetlen ritkaföldfémek kivitelét.

Kína egyeduralkodónak számít ezeknek a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló anyagoknak a forgalmazása terén: az amerikai földtani intézet adatai szerint a ritkaföldfémek 95 százalékát az ázsiai országban termelik ki.

Ron Kirk, az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője kedden jelentette be, hogy az EU és Japán illetékeseivel közösen tárgyalásokat kezdeményezett a WTO-nál annak érdekében, hogy megvitassák Kínának a ritkaföldfémek, a wolfram és a molibdén exportjára vonatkozó kvótáit és árképzési politikáját. A kínai illetékeseknek tíz napjuk van a válaszadásra, és hatvan napon belül tárgyalásokat kell kezdenie a keresetet benyújtó országokkal.

„Ez a (kínai) gyakorlat hátrányos helyzetbe hozza a fejlett és feltörekvő ipari szektorok amerikai dolgozóit és gyártóit – írja a WTO-panasz kapcsán kiadott közleményében Kirk. – Kína egyre szigorúbb korlátozásokat vezet be, súlyos és ártalmas torzulásokat idézve elő az érintett termékek globális piacában.”

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.