Hirdetés
. Hirdetés

Kína: tíz év börtön kormányellenes netes véleményért

|

A kínai hatóságok tíz évnyi börtönbüntetéssel sújtottak egy internetezőt, amiért az kormányellenes cikket írt egy weboldalon. Az emberjogi képviseletek azonnal ráharaptak a témára.

Hirdetés

Ren Zhiyuan, egy Shandong tartományban dolgozó gimnáziumi tanár a napokban kapta kézhez a bírósági végzést - a vád "az állami hatalom megsértése" volt. A Human Rights in China (HRIC) kínai emberjogi szervezet értesülései szerint az urat még 2005. május 10-én tartóztatták le.

A kérdéses cikket "Az út a Demokrácia felé" címmel írta, s olyan kijelentéseket tett benne, melyek szerint a népnek joga van erőszakosan megdönteni egy zsarnoki kormányt. A vád kiterjedt továbbá egy állítólagos Szárazföldi Demokráciai Élvonal névvel illetett kormányellenes csoport megszervezésére is. A bírósági tárgyaláson Ren ártatlannak vallotta magát.

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nevű, franciaországi sajtóképviseleti szervezet kiadott egy közleményt, melyben az úriember elítélését kritizálták, mondván, hogy a nézetei tulajdonképpen egyeznek a kínai kormány ideológiai nézeteivel is. A Marx és Engels által 1848-ban írt Kommunista Párti Kiáltványon alapul ugyanis a Kínai Kommunista Párt ideológiája is, melyben ez is szerepel: "A kommunisták nem titkolják nézeteiket. Nyíltan deklarálhatják, hogy céljaikat csakis a létező szociális formák leváltásával érhetik el."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.