Hirdetés
. Hirdetés

Kína újra megengedi az SMS küldést a muszlim területeken

|

Kína helyreállította a mobil szöveges üzenetek küldésének lehetőségét a nyugati tartományban, miután azt hat hónappal ezelőtt a zavargások kapcsán felfüggesztette. Egyúttal újra van internet a régióban, bár csak korlátozottan.

Hirdetés

Hat hónap óta először küldhetnek szöveges üzenetet az eddig elszigetelt Hszincsiang tartomány lakói. A sokak által Kínai Türkesztánnak hívott Hszincsiang tartomány lakói, akik nagyrészt az újgur kisebbségből kerülnek ki, mostantól napi 20 SMS-t küldhetnek. A China Daily napilap hétfői beszámolója szerint azonban továbbra is ki vannak zárva azonban a nemzetközi távbeszélő forgalomból, hacsak nem folyamodtak külön engedélyért a hatóságoknál. Kína még hónapokkal ezelőtt gyakorlatilag elvágott minden internet és nemzetközi távbeszélő vonalat a régióban, miután egy helyi etnikai zendülés közel 200 emberi életet követelt még júliusban.

Minderről azután kaphattunk hírt, hogy Kína közzé tette legújabb internet felhasználási statisztikáit, melyből kiderül, hogy az előző hónap végén 384 millió ember fért hozzá az internethez. Ez több mint akár az Egyesült Államok teljes lakossága, illetve bármely ország felhasználói tábora.

Kína vezetői kifejtették, hogy támogatják az internet növekedését, de azon is dolgoznak, hogy útját állhassák olyan információk terjedésének, amelyek gyengíthetik a központi hatalom szorítását. A Google múlt héten úgy nyilatkozott, hogy leállítja a találatok cenzúráját és akár teljesen kivonulhat Kínából, kihangsúlyozva aggodalmát a szabad internet kommunikációt korlátozó kormány rendelkezésekkel kapcsolatban.

Kína egyben az internet hozzáférést is engedélyezte Hszincsiangban, de egyelőre csupán állami hírportálok és bizonyos helyi weboldalak elérhetők. A népszerű Sina.com.cn és a Sohu.com is hozzáférhetővé vált múlt héten, de csak az e-mail és blog szolgáltatásoktól eltekintve.

Az újgurok többsége muzulmán és már ezelőtt is sokszor panaszkodtak, hogy a kínai többséget adó han kormányzat nem bánik megfelelően velük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.